Advokat Borivoje Borović: O najavi dolaska u Beograd kosovskog ministra Hašima Tačija, za kojim je Srbija 2002. raspisala poternicu zbog procesa za zločine OVK

LIČNI STAV

Ukoliko se na bilo koji način  pojavi Hašim Tači nepozvan u Beogradu, ili bilo gde na teritoriji Srbije izvan Kosova, to bi značilo da smo stvarno pod protektoratom, gde „američki“ građanin može da vršlja po Srbiji kako hoće.

Sa druge strane, ukoliko ga primi bilo ko od naših političara, u kontekstu  onoga što se  trenutno dešava na Kosovu, onda bi to bio znak da popuštamo pod pritiskom američke administracije.

U svakom slučaju, pošto je Kosovo najveća američka država usred Evrope, onda je njemu sve dozvoljeno, a mi treba da ocenimo u ovom istorijskom trenutku u kom pravcu treba dalje da idemo.

Ja, kao neko ko se ranije bavio politikom i , na sreću, sada se ne bavim, stvarno zaključujem da jednog dana kada nam postave papir, da će biti i potpisano priznanje Kosova, apsolutno, na način kako se već priprema u ovom trenutku.

O najavi formiranja suda za ratne zločine OVK  i mogućnosti da albanske vlasti u  Prištini usvoje zakon o formiranju tog Specijalnog suda:

Mislim da će oni taj sud ipak morati da  formiraju, da neće dozvoliti da se to uradi od strane Ujedinjenih nacija, jer onda nema punih garancija da će biti oslobađani kao što će sami sebe da oslobađaju ako bude formiran sud na Kosovu. Ako i budu međunarodne sudije,  oni će, ubeđen sam, biti podmićeni, potkupljeni, tako da oni koji budu optuženi mogu komotno da se ponašaju pred tim budućim sudom za ratne zločine na  Kosovu.

O izgledima da  „slučaj Tači“ u krajnjem ishodu stigne do presude:  

Aposlutno sam siguran da nikakva presuda protiv Tačija neće biti donesena. Da li dovoljno govori činjenica da usred Prištine postoji spomenik nekadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu,da će budući šef američke administracije  verovatno biti njegova supruga koja otvoreno iznosi  tvrdnju da su oni vezani i emotivno za Kosovo i za kosovske političare, takođe poznata je i njihova dodatna tvrdnja da se ne vodi postupak protiv OVK i „oslobodilačke borbe“ OVK, već nekih pojedinaca koji su eventualno činili zločine. Kako Tači nije pojedinac koji je činio zločine,jer njega stavljaju u vrh osnivača OVK, onda protiv njega aspolutno nikakav postupak neće biti vođen.

Oraganizator saopštio da je Tači potvrdio dolazak, a srpski ministar policije najavljuje hapšenje

NVO Omladinski odbor za obrazovanje, organizator konferencije o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koja će se održati od 23. do 25. aprila, saopštio je da je zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju.

Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je: „Ukoliko Tači dođe u Beograd, policija će postupiti po zakonu i privesti ga pravdi“ .

Kako je na svom sajtu objavio „Omladinski odbor za obrazovanje“, ta NVO uz podršku britanske ambasade u Beogradu, organizuje konferenciju „Evropske integracije zapadnog Balkana:zajedno možemo bolje“, na kojoj će dvadeset govornika diskutovati sa omladinskim ambasadorima pomirenja i drugim zvanicama o evropskim integracijama zemalja u regionu.

„Poziv da govore na ovoj konferenicji dobili su četiri ministra spoljnih poslova iz Srbije, Makedonije, BiH i Kosova*, kao i predstavnici Delegacije EU, ambasada i stručne javnosti. Svoje učešće su za sada potvridli ministar Hašim Tači, zamenik ministra Petrit Selimi, državna sekretarka za evropske integracije Makedonije Ana Blažeska, zamenica direktorke Direktorata za evropske integracije BiH Darija Ramljak, ministar-savetnik iz BiH Šerif Mujkanović, ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i britanski ambasador Denis Kif. Učešće su potvrdili i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, oficir za vezu sa Kosovom Valdet Sadiku, narodni poslanici Borislav Stefanović i Dejan Radenković, kao i predstavnici organizacija civilnog društva Milan Antonijević, Sonja Biserko, Dušan Janjić“ , navodi u informaciji NVO.

foto: Medija centar

Prijatelji sajta