Грађани без заштите од (зло)употребе струјомера за намете РТС-а!

Струјомер је постао „уклети“ уређај преко кога властодржачке гарнитуре, малтене, како се којој прохте, успостављају грађанима Србије намете који немају везе са потрошњом и мерењем потрошње електричне енергије, нити потрошњом или употребом било чега, углавном и сада поново за Радио телевизују Србије (РТС), односно јавни сервис!

Обавезну тв-таксу уведену, после краће паузе, од јануара 2016. године, поново каче за струјомер, па породичним домаћинствима која поседују неколико објеката са струјомером (у сиромашној унутрашњости по једном домаћинству просечно их има два-три) увелико се смеши неприлика да плаћају два –три, па и више рачуна од по 150 динара за РТС.

Неко је израчунао да РТС-у (чији програм, утврђено је, грађани „обожавају“ одраније, неопходан им је, па гледали га или не, морају га плаћати) треба на годишњем нивоу барем осамдесетак милиона евра, месечно око пет-шест милиона евра!

Део финансијских средстава за 2016. годину, 4 милијарде динара, око 33 милиона евра, јавном сервису је обезбедила држава из буџета, који, гле чуда, пуне такође грађани. (За)сад је тв-такса опредељена на 150 динара, што, рекао би неко, није много јер „толико кошта кутија цигарета“.

Други би, међутим, до сутра могли да набрајају шта све, али заиста неопходно потребно, почев од минималне стоматолошке заштите, може грађанима да се омогући за милионе евра, колико ће издвајати за РТС, што преко струјомера за најмање по један таксени рачун, а што преко буџетских намета. Па и за појединачни износ тв-таксе: пет векни хлеба, килограм пасуља, пет килограма кромпира, пет пари чарапа код Кинеза, џемпер, панталоне, капут у бутику половне гардеробе…

Бивши највећи заговорници заштите грађана од тв-претплате, неколико месеци након што су укинули тај намет, донели су закон којим су исти увели од 2016. године под називом-такса, иако огромна већина грађана већ плаћа просечно око 1500 динара месечно кабловским оператерима који им обезбеђују програме, око стотину страних и домаћих тв-станица, међу којима и јавног сервиса.

Поново је за потребе РТС-а наметнут финансијски корбач што не умањује чињеница да је износ таксе прописом лимитиран до 500 динара, ни то што се у старту стало на знатно мањих 150 динара. Упадљиво је и то да се не помиње период трајања овог износа таксе.

Поседовање бројила које је због мерења потрошње електричне енергије инсталисано у готово сваки икад изграђен објекат, постало је прави стрес и ноћна мора за грађане. Није, заправо, мало такси које би по истом принципу као ова телевизијска, у будућности можда могле да се заврте на уклетим струјомерима…

Ј.Ј.

Пријатељи сајта