Измењена оптужница у случају „Металс банке“, тужилаштво одустало од Дејана Павићевића и Предрага Лончара

Аутор: Дневник

СУЂЕЊЕ У  СЛУЧАЈУ „МЕТАЛС БАНКА“

Тужилаштво за организовани криминал изменило је оптужницу против окривљених у случају „Металс банке“, новосадског бизнисмена Ананија Павићевића и још шесторо осумњичених у вези  појединих  кредита које је та, сада бивша, банка својевремено одборила, а истоворемено је одустало од свих оптужби против двојице окривљених, Дејана Павићевића, својевремено овлашћеног заступника новосадског „Кромпродукта“ ,као  и Предрага Лончара,у то време директора новосадског привредног друштва „НС Дон 2006“.

Адвокат Предраг Боговац , бранилац  Дејана Павићевића, каже за „Дневник“ да је одлуку о одустајању од даљег кривичног прогона његовог брањеника Тужилаштво донело  након што  је у  поступку изведен велики број доказа, пре свега саслушањем сведока који су били предложени од стране Тужилаштва,  и након увида у део документације.

-Тужилаштво је измењеном оптужницом скратило и период који се ставља окривљенима на терет, као и низ одређених радњи, тако да један део првобитно обухваћених кредита  више није споран-истиче Боговац.

Измењена оптужница, у коју је Дневник имао увид, садржи и изјаву Тужилаштва да одустаје од  кривичног гоњења за кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела  у односу на  оптужене Ананија Павићевића, бившег председника Извршног одбора „Металсбанке“, Милана Тепића, тадашњег члана Извршног одбора „Металс банке“ и бивше директора новосадског привредног друштва „Металс комерц“, Наде Миланков, бившег члана Извршног одбора „Металсбанке“ и директорке привредног друштва „Металс комерц“, Душана Мартиновића,  бившег члана Управног одбора банке и тадашњег директора новосадске Стамбене задруге „Победа ИМО“, Станка Тодоровића, бившег члана Управног одбора „Металсбанке“ и бившег директора привредног друштва „Победа ФОМГ“ из Титела, бившег члана Управног одбора  банке и директорке новосадског привредног друштва „Продуктив“ Анке Лончар и Александара  Павићевића, директора новосадског привредног друштва „Панкомерц“. Оптужбом се свих седморо терете и   даље за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Оптужење се сада односи на период од новембра 2007. године до 23. октобра 2008. године и поједине кредите  који су, по сумњама оптужбе, одобрени, наводно, уз „недовољне гаранције“ и нису враћени.

По јавно доступним подацима, Дејан Павићевић против кога је одустанком тужилаштва процес правоснажно окончан, провео је у притвору 11 месеци, после хапшења у априлу 2011.године.По закону, грађани правоснажно ослобођени оптужби, имају право на накнаду штете због неосновног притвора, као и по другим основама у вези с притварањем и боравком у притвору. Адвокат Предраг Боговац каже да његов брањеник за сада није ништа предузимао с тим у вези и да то питање још разматрају .

Оптужница обухвата укупно 20 кредита Металс банке пласираних различитим фирмама,  у укупном износу 1 004 359 549  динара,  док је првобитном оптужницом био обухваћен временски период од краја 2006. до 12. априла 2011. године, односно   39 кредита у укупном износу од 1.616. 449. 560 динара.

Остао је неизмењен навод у оптужници, да је реч  о појединим кредитима који су  одобрени новосадским фирмама „НС Дон“, „Панкомерц“, „Кромпродукт“ и „Металс комерц“, за које оптужба износи  сумњу да су „међусобно повезана привредна друштва која су истовремено била повезана и с Метлас банком“.

За јуче је, иначе, по првобитном распореду суђења, био заказан  главни претрес, али је  померен за 2. октобар, када би у доказном поступку требало да буде настављено читање пословне документације Металс банке. По речима адвоката Боговца који брани и Ананија Павићевића, реч је о веома обимној документацији  како из периода док су у Металс банци на одговарајућим положајима били осумњичени , тако и за време принудних управника који су били постављени, а након тих доказа  очекује се економско финансијско вештачење. Иначе, окривљени  Ананије Павићевић је доставио низ нових доказа као и документацију везану за рад Извршног одбора Металс банке , из које се, како тврди одбрана, „види да је он поступао у складу са својим овлашћењима, у складу са свим општим актима банке као и прописима државе у  области пословања банака“. О извођењу тих доказа, суд тек треба да одлучи.

-Лично очекујем након економско финансијског вештачења  да ће се видети да за банку нису учињене  штетне  радње од стране осумњичених. Очекујем да ће доћи до даљег одустанка тужилаштва или до ослобађајуће пресуде-оптимистичан је бранилац окривљених Павићевића.

У прилог своје одбране Ананије Павићевић планира да достави суду документацију која се тиче каснијег поступања с  предметним кредитима,  након што оптужени  нису били у банци, а и  из које се, како истиче Боговац,може видети да у случају  фирме „Метлас комерц“, која је имала велику имовину у тренутку одобравања кредита, оно што је продато од те имовине  није отишло у намирење кредита.

Сви окривљени су одбацили оптужбе, а Ананије Павићевић је изнео тврдње да су  „сви кредити били адекватно обезбеђени, а процедура и ефикасност у одборавању иста за све клијенте “. Павићевић је навео да је „банка добро пословала све док у октобру 2008. године Народна банка Србије (НБС)  није увела привремене мере  и  принудну управу,  након чега је у току  2010. године, после докапитализације,  трансформисана у Развојну банку Војводне“.

-Цео овај процес је политички мотивисан. Циљ је био елиминисати све противнике насилне власничке трансформације „Металс банке“- казао је Ананије Павићевић на почетку суђења  у јулу 2013 године.

Пријатељи сајта