Нападнут новинар Н1 Никола Радишић

 

Извор B92. net  

Фото: N1 (Youtube screenshot)

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине оштро осуђују претње Николи Радишићу, новинару ТВ Н1.

Радишићу су у центру града два непозната лица уз пљување псовали матер „америчку“ и „издајничку“. Радишић је због угожавања сигурности из члана 138 став 3 Кривичног закона поднео кривичну пријаву против непознатих учинилаца.

„Највише захваљујући Александру Вучићу, председнику Србије, који се новинарима ТВ Н1 углавном обраћа врло агресивно, на крајње непрофесионалан и оптужујући начин, а затим и ниже рангираним функционерима СНС-а, који ову ТВ кућу етикетирају као ‘америчку’ или ‘ЦИА’ телевизију или, у најбољем случају, медиј који ‘ради против Владе Србије’, ТВ Н1 је одавно изложена отвореним, сировим, готово и бескрупулозним нападима и притисцима, тако да последње претње Николи Радишићу, нажалост, спадају у ред – очекиваних“, саопштила су два новинарска удружења.

НУНС и НДНВ такође кажу да захтевају да се починиоци што пре пронађу, да се против њих предузму све законом предвиђене мере и новинарима гарантује безбедност.

„Такође апелујемо на носиоце јавних функција да поведу рачуна о својој реторици: таргетирању и етикетирању нема места поготово кад је јавни говор у питању“, закључује се у саопштењу.

Линк ка тексту на портал B92.net

Пријатељи сајта