Marko Milićev osuđen na četiri i po godine zatvora

Autor: List „Dnevnik“

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je Marka Milićeva na ukupno četiri i po godine zatvora zbog saobraćajne nesreće 25. jula prošle godine na beogradskom Brankovom mostu u kojoj je nastradao Luka Jovanović (21).

Milićev je osuđen za dva krivična dela: teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja – na dve godine zatvora, a na dve godine i sedam meseci za delo nepružanja pomoći licu povređenom u nesreći jer se nije zaustavio na mestu udesa.

Milićevu je  produžen pritvor, u kojem je od 29. avgusta prošle godine.

Istom presudom, optuženom Bratislavu Vesoviću, kumu Marka Milićeva, izrečena je jednogodišnja kazna zatvora zbog krivičnog dela pomoći učiniocu posle izvršenog dela po optužbi da je, po saznanju za nesreću, pomogao kumu u skrivanju, kao i da sakrije automobil „kantrimen”. Posle izricanja presude Vesović je, sudskom odlukom, pušten iz pritvora.

Taksisti Saši Jankoviću koji je, tvrdi se optužnicom, u zoru 25. jula 2014, od Brodarske ulice kod beogradske Železničke stanice, gde ga je Milićev zaustavio posle udesa, prevezao putnike iz „kantrimena“ do Zvezdare, izrečena je uslovna osuda od sedam meseci zatvora za krivično delo neotklanjanja opasnosti neprijavljivanjem nesreće. Janković neće izdržavati kaznu ukoliko posle pravosnažnosti presude u periodu od tri godine ne izvrši neko krivično delo.

Optuženi Milićev, zarastao u dugu bradu, izgledao je  starije barem pola decenije nego pre osam meseci na početku suđenja. U crnoj košulji, pognut, gledajući u pod sudnice, Milićev je presudu slušao nepomičan.

Tužilaštvo najavilo žalbu

Žalbu na presudu najavilo je i Treće tužilaštvo, i to iz više razloga, kako je za medije izjavio portparol tog tužilaštva Ivan Marković.

– Pokazali smo da je pravda moguća i dostižna čak i u slučajevima kada se beži preko pola sveta da bi se izbegla krivična odgovornost, da bi se izbegla odgovornost za gubitak jednog mladog života, čak i u slučajevima kada se kriju dokazi – kazao je Ivan Marković. – Nismo zadovoljni kaznom, imajući u vidu sve okolnosti slučaja. Ne smatramo da je to uobičajen slučaj s obzirom na to da se ne dešava svakog dana da neko sakriva automobil, da beži, da instruira druge učesnike događaja kako da postupaju. Stoga ćemo uložiti žalbu, pre svega zbog toga što Milićev i Vesović i dalje čuvaju tajnu „kantrimena” i svakako treba pokazati da čuvanje takve tajne treba da ima visoku cenu.

Predsednica sudskog veća Svetlana Galić navela je da je presuda izraz stručne savesti i da je doneta na osnovu sveobuhvatnog razmatranja svih činjenica te zasnovana na izvedenim dokazima, svedočenjima i nalazima veštaka. Sudija je napomenula da je taj krivični postupak izazvao veliku pozornost medija, a time i šire javnosti, ali to, kako je istakla, nije uticalo na odluku suda.

Pokazalo se, navela je sudija Galić, da je dobro što je suđenje bilo javno i što nije prihvaćen zahtev odbrane za isključenje javnosti, koji je obrazlagan strahovanjima u vezi s medijskim pritiskom.

Po statističkim podacima, kako je napomenula predsedavajuća veću, saobraćajnih dela poput ovog ima oko 600 do 700 godišnje, ali nijedno nije tako intenzivno praćeno u medijima.

U obrazloženju osuđujuće presude Milićevu navedeno je da mu je u vezi s prvim delom koje se odnosi na saobraćajni udes, odmerena kazna od dve godine zatvora koja je u skladu sa sudskom praksom, pri čemu je sud imao u vidu da se radi o situacionom delu, koje se može svakom dogoditi, kao i ostale relevantne činjenice. Zatvorsku kaznu od dve godine i sedam meseci za delo nepružanja pomoći licu povređenom u nesreći, sud je, istakla je sudija Galić, odmerio takođe sagledavši sve činjenice, imajući u vidu društvenu opasnost nepružanja pomoći povređenom, da to delo govori o odnosu okrivljnog i prema prvom delu, kao i to da je nakon što se nije zaustavio, usledio niz novih okolnosti koje su dovele do optuženja i drugih lica.

U obrazloženju presude vozaču „Pink taksija“ Saši Jankoviću navedeno je da sud smatra da je on, budući da se prilikom vožnje do Zvezdare kretao iza oštećenog vozila „kantrimen” kojim je upravljao Milićev, bio u prilici da sazna, ili bar zaključi, da se dogodila saobraćajna nesreća, i da je prijavi.

Po činjenicama utvrđenim presudom, nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula prošle godine rano ujutro oko četiri sata, kad je Milićev, vozeći automobil „kantrimen” preko brzine dozvoljene za naseljeno mesto, u srednjoj kolovoznoj traci naleteo na Luku Jovanovića koji je s drugovima gurao njihovu pokvarenu „ladu“, da bi je preterali u krajnju desnu traku. Siloviti udarac „kantrimena“  prebacio je  Luku Jovanovića preko krova „lade“.   Nesrećni mladić je od posledica teških povreda preminuo 27. jula 2014.  u 2 časa  posle ponoći.

Obrazloženje presude taksisti Saši Jankoviću

Po usmenom obrazloženju presude, u slučaju taksiste Saše Jankovića, sud je zauzeo stav da je „delo neotklanjanje posledica neprijavljivanjem da se dogodila saobraćajna nesreća posledica neispunjenja onoga što se naziva društvena svest u pogledu bezbednosne kulture u oblasti javnog saobraćaja,a imajući u vidu da bi od okrivljnog ta društvena svest trebala da bude izražena s obzirom da se kao vozač taksija bavi profesionalno prevozom građana. Mišljenje suda je da je propisivanjem ovog dela intencija zakonodavca da se proizvede određena bezbednosna kultura kod građana i da se prijavljivanjem nadležnim organima saobraćajne nesreće ili neke druge štete zaštiti određeno društveno dobro.
Sud nije uvažio predlog tužioca da se Jankoviću zabrani delatnost prevoza putnika taksi vozilom, jer utvrđena kazna obezbeđuje i ostvarenje generalne prevencije, a sud smatra da svrha kažnjavanja nije represija onemogućavanja rada kojim okrivljeni obezbeđuje egizistenciju i izdržava porodicu.

Milićev se posle udesa nije zaustavio na mestu nesreće, a potom je bio u bekstvu, ali je mesec kasnije uhapšen u Kini i u kratkom roku je izručen Srbiji. Automobil „kantrimen“ nikad nije pronađen.

Svih petoro saputnika Marka Milićeva iz „kantrimena“ bili su okrivljeni za neprijavljivanje saobraćajne nesreće, a presudama po zaključenim sporazumima o priznanju krivice, osuđeni su na višemesečne kazne kućnog zatvora, koje su u međuvremenu izdržali.

Otac nastradalog Luke Jovanovića izjavio je novinarima ispred Palate pravde da nije na njemu da procenjuje da li je kazna mala ili velika, a dodao je da je očekivao da će Milićevu biti izrečeno više od pet godina zatvora.

– Meni je jedino krivo što on nije stao, naš bol bi bio daleko manji – rekao je Bojan Jovanović. – Pitanje je da li bismo ikad došli do njega da mediji nisu pokrenuli i gurali priču. Očekujem da će se u narednim mesecima i godinama saznati čiji je auto i gde je. Ne mogu da verujem da jedan auto ne može da se pronađe godinu i nešto, a za dalje ćemo videti.

Advokati Dejan Ćasić i Predrag Vasović, branioci Marka Milićeva i Bratislava Vesovića, najavili su žalbe na presudu.

– Smatramo da tokom dosadašnjeg postupka Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da su naši branjenici počinili krivična dela koja im je optužnicom stavilo na teret – istakao je Ćasić.

Advokat Vasović je naveo da odbrana smatra da se Milićevu nije moglo suditi u Srbiji jer nije bio sproveden postupak ekstradicije.

Prijatelji sajta