Адвокат Боривоје Боровић: О најави доласка у Београд косовског министра Хашима Тачија, за којим је Србија 2002. расписала потерницу због процеса за злочине ОВК

ЛИЧНИ СТАВ

Уколико се на било који начин  појави Хашим Тачи непозван у Београду, или било где на територији Србије изван Косова, то би значило да смо стварно под протекторатом, где „амерички“ грађанин може да вршља по Србији како хоће.

Са друге стране, уколико га прими било ко од наших политичара, у контексту  онога што се  тренутно дешава на Косову, онда би то био знак да попуштамо под притиском америчке администрације.

У сваком случају, пошто је Косово највећа америчка држава усред Европе, онда је њему све дозвољено, а ми треба да оценимо у овом историјском тренутку у ком правцу треба даље да идемо.

Ја, као неко ко се раније бавио политиком и , на срећу, сада се не бавим, стварно закључујем да једног дана када нам поставе папир, да ће бити и потписано признање Косова, апсолутно, на начин како се већ припрема у овом тренутку.

О најави формирања суда за ратне злочине ОВК  и могућности да албанске власти у  Приштини усвоје закон о формирању тог Специјалног суда:

Мислим да ће они тај суд ипак морати да  формирају, да неће дозволити да се то уради од стране Уједињених нација, јер онда нема пуних гаранција да ће бити ослобађани као што ће сами себе да ослобађају ако буде формиран суд на Косову. Ако и буду међународне судије,  они ће, убеђен сам, бити подмићени, поткупљени, тако да они који буду оптужени могу комотно да се понашају пред тим будућим судом за ратне злочине на  Косову.

О изгледима да  „случај Тачи“ у крајњем исходу стигне до пресуде:  

Апослутно сам сигуран да никаква пресуда против Тачија неће бити донесена. Да ли довољно говори чињеница да усред Приштине постоји споменик некадашњем америчком председнику Билу Клинтону,да ће будући шеф америчке администрације  вероватно бити његова супруга која отворено износи  тврдњу да су они везани и емотивно за Косово и за косовске политичаре, такође позната је и њихова додатна тврдња да се не води поступак против ОВК и „ослободилачке борбе“ ОВК, већ неких појединаца који су евентуално чинили злочине. Како Тачи није појединац који је чинио злочине,јер њега стављају у врх оснивача ОВК, онда против њега асполутно никакав поступак неће бити вођен.

Ораганизатор саопштио да је Тачи потврдио долазак, а српски министар полиције најављује хапшење

НВО Омладински одбор за образовање, организатор конференције о европским интеграцијама западног Балкана, која ће се одржати од 23. до 25. априла, саопштио је да је заменик косовског премијера и министар спољних послова Хашим Тачи потврдио свој долазак у Београд на конференцију.

Са друге стране, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је: „Уколико Тачи дође у Београд, полиција ће поступити по закону и привести га правди“ .

Како је на свом сајту објавио „Омладински одбор за образовање“, та НВО уз подршку британске амбасаде у Београду, организује конференцију „Европске интеграције западног Балкана:заједно можемо боље“, на којој ће двадесет говорника дискутовати са омладинским амбасадорима помирења и другим званицама о европским интеграцијама земаља у региону.

„Позив да говоре на овој конференицји добили су четири министра спољних послова из Србије, Македоније, БиХ и Косова*, као и представници Делегације ЕУ, амбасада и стручне јавности. Своје учешће су за сада потвридли министар Хашим Тачи, заменик министра Петрит Селими, државна секретарка за европске интеграције Македоније Ана Блажеска, заменица директорке Директората за европске интеграције БиХ Дарија Рамљак, министар-саветник из БиХ Шериф Мујкановић, амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Типко и британски амбасадор Денис Киф. Учешће су потврдили и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, официр за везу са Косовом Валдет Садику, народни посланици Борислав Стефановић и Дејан Раденковић, као и представници организација цивилног друштва Милан Антонијевић, Соња Бисерко, Душан Јањић“ , наводи у информацији НВО.

фото: Медија центар

Пријатељи сајта