Адвокат Душан Братић: Пад хеликоптера

Лични став: адвокат Душан Д. Братић

Сматрам да постоје околности које отварају питања кривичне и дисциплинске одговорности у вези пада хеликопетра 13. марта приликом покушаја слетања код Сурчина, кад су погинули пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, механичар летач заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и болесна беба из Новог Пазара, коју су превозили на хитно лечење у Београд.

Прочитао сам извештаје обе комисије. Комисија Начелника Генералштаба је констатовала:

– у време припреме за извршење задатка и у време слетања база облака изнад аеродрома Батајница и Никола Тесла била је испод метеоролошких минимума за конкретни хеликоптер;

– у време предвиђеног слетања метеоролошки услови су били и испод минимума за видљивост.

Даље, издавање наредбе посади Дежурног тима за трагање и спасавање за извршење задатка незаконито је издао бригадни генерал Предраг Бандић ( бригадни генерал је чин који смо преузели од американаца, а он је заправо по знању и оспособљености у рангу ранијег пуковника ЈНА- командује бригадом) а њему такође незаконито министар одбране Братислав Гашић ( министар нема овлашћења командовања, то је овлашћење Председника Републике и у рату и у миру, које он може писаним актом да пренесе на наченика Генералштаба за поједине ситуације, као што је овде био случај).

Будући да употребу војног ваздухоплова у било које, па и у сврхе трагања и спасавања, одобрава искључиво Дежурни тим Оперативног центра система одбране Републике Србије ( који дежура 24 сата и у чијем саставу су и пилот и ракеташ и војни метеоролог и војиновац и официри других специјалности ), односно у његово име Руководилац дежурног тима ( тзв. дежурни оперативни Система одбране) и то тако што наредбу издаје Дежурном тиму оперативног центра РВ и ПВО који има „извршну“ команду према дежурној јединици Ратног ваздухопловства (дакле, само његову команду могу да извршавају јединице – зато је „извршна“) и који Дежурни тим ОЦ РВ и ПВО све време прати лет и командује посади, то следи да су министар Гашић и генерал Бандић злоупотребили и прекорачили своја овлашћења, па мимо прописане процедуре одобрења употребе летелице и процедура вођења лета и командовања, увели посаду и борбено средство у неповољне услове за летење, а посебно за слетање на место које издатим задатком није било предвиђено као место слетања (првобитна маршрута је била Батајница- Рашка- Батајница).

То је основни узрок пада летелице, а не губитак оријентације пилота ( извештај га назива: просторна дезоријентација). Јер, основно питање треба да гласи: Ако је хеликоптер пао јер је пилот изгубио просторну оријентацију (а тако гласи извештај), шта је изазвало просторну дезоријентацију?

Просторну дезоријентацију је изазавала наредба за извршење задатка мимо прописаних процедура. Јер да су процедуре поштоване, Дежурни тим система одбране у којем седи више искусних и прекаљених официра не би издао наредбу Оперативном центру РВ и ПВО, а још мање би Дежурни тим ОЦ РВ и ПВО издао извршну наредбу посади хеликоптера да лети по неповољним условима како за конкретни хеликоптер тако и за видљивост. Не би јер би се држало строго прописаних процедура, које ради поштовања и постоје, и које су све у интересу спречавања веће трагедије од оне која прети уколико се не употреби летелица.

И сама комисија РВ и ПВО као „другостепени узрок“ удеса наводи пропусте у планирању, организацији и руковођењу летом.

Тај узрок је, међутим, узрок непосредног узрока пада хеликоптера, па је с тога у кривичноправном смислу релевантан. И више од тога, али овде нема места даљим елаборацијама.

Што се тиче тзв. генерала Бандића који је у току НАТО агресије уместо у свој „орао“ сео у Пух и одвезао се на Поникве, а апарат му други пребацио на Поникве, једино што вреди поменути јесте да су такви сви они офцири који су америчке апологете.

Тако је он и у Фекетићу уместо да командује са командног места и прати ситуацију, трчао по снегу пред камере.

Дакле, нужно је утврђивати евентуалну кривичну одговорност министра Гашића и тзв. генерала Бандића, док за остале у низу, попут дежурног оперативног у РВ и ПВО који је пропустио да одмах по сазнању да му генерал Бандић ( иначе на годишњем одмору) преузео команду није издао наредбу да се летелица приземљи, сматрам да би требало дисциплински да одговарају.

фото: Медија центар

Пријатељи сајта