ADVOKAT PAŠIĆ: „KONSPIRATIVNA SMRT ADVOKATA VLADIMIRA CVIJANA“

Foto: Medija centar

LIČNI STAV: ADVOKAT DR DRAGAN PAŠIĆ
Sada, kada je sa zakašnjenjem od više od tri godine saznala o ovoj smrti, onda javno mnjenje mora da zna i ko su akteri skrivanja istine o Vladimirovoj smrti, koji su motivi za takvo nečinjenje

Ovih dana javnost, iako naučena na stalno nove vesti i afere, koje generiše izvršna vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ipak se uznemirila vešću o smrti advokata Vladimira Cvijana. Ostalo je neshvatljivo kako od 05. januara 2018. godine, kada je nastupila njegova smrt, pa do pre nekoliko dana kada je prvi put objavljena vest o tome, mogla ta činjenica da ostane tajna. Pitanja mnogo, a odgovor do sada samo jedan, koji ne daje potpunu i jasnu sliku o ovom tragičnom događaju: telo Vladimira Cvijana, kako je Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo, pronađeno je 05. januara 2018. godine, na 1.164 km desne obale Dunava u vodi (dva kilometra od Pančevačkog mosta), na rastojanju od oko 7 metara od obale. Ostaje nejasno zašto se ovo tužilaštvo oglasilo posle tri godine i nešto više od dva meseca i to tek onda kad se o smrti nekadašnjeg visoko rangiranog državnog funkcionera, potomrežimskog političara, pa opononeta aktuelnoj vlasti, saznalo u javnosti i to kada su glasine prerasle u misteriju. Da nije opozicioni političar Srđan Milivojević, pokazao hrabrost i empatiju, gostovanjem na lokalnoj televiziji, krajem februara ove godine, kada je uputio novinare da istraže da li je živ Vladimir Cvijan, koje pitanje je javno postavio i pre dve godine, navodeći da je januara 2018. godine izvršena obdukcija i dalje bi bila tišina u vezi smrti kolege Cvijana.  

Imajući u vidu činjenicu da je pokojni Vladimir Cvijan bio bliski saradnik predsednicima Tomislavu Nikoliću, Borisu Tadiću i Aleksandru Vučiću, te da je bio poslanik u parlamentu Srbije, funkcioner SNS, pa onda politički protivnik iste te stranke i njenog predsednika, sasvim je bilo očekivano da javnost bude upoznata o njegovoj smrti. Odgovornost o tome, što ova vest nije objavljena, snose državne institucije: Policija, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Vlada Republike Srbije, ali i sadašnji Predsednik Republike.

Takođe, nerazumljivo je i za svaku osudu pasivno ponašanje čelnika Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda. Vođstva ove dve komore bila su u obavezi da obaveste svoje članstvo ali i javnost o smrti kolege Vladimira Cvijana. Takođe, obaveza advokatskih komora Srbije i Beograda je bila i da postave zahtev Policiji i Republičkom javnom tužilaštvu za utvrđivanje istine o smrti pokojnog Vladimira.

Vladimir Cvijan, Foto: Medija centar

Svako vreme ima svoj tok, a ni najmudriji, kao ni najbogatiji čovek, ne može da ga produži niti skrati ni za jednu sekundu. Postoje osnovi sumnje da je ovozemaljsko Vladimirovo vreme, neko skratio i odredio da ono traje nepune 42 godine, jer kako drugačije objasniti misteriju i ćutanje o njegovoj smrti. To što se mediji nisu bavili njegovim životom posle povlačenja sa političke scene je razumljivo. Mnogi bivši političari su van reflektora javnog mnjenja. Sa druge strane, potpuno je neshvatljivo što javnost nije obaveštena o smrti bivšeg političara, u jednom periodu istomišljenika Aleksandra Vučića i funkcionera njegove partije, a onda njegovog velikog protivnika.

Po mom mišljenju ovo je do sada najveći skandal na javnoj političkoj sceni. Kako je moguće da o ovoj tragičnoj vesti zataje potpuno svi?! Zar je moguće da je ušao strah u sve ljude, u policijske inspektore koji su bili upoznati sa ovim slučajem i izvršili uviđaj, u tužioce, u advokate koji su po prirodi svog posla borci za ljudska prava i koji ne smeju da se plaše bilo koga i bilo čega. Zašto su navedeni odgovorni ljudi ćutanjem dozvolili da se depersonalizuje i uruši njihova ličnost? Gde su prijatelji pokojnog Vladimira, njegova rodbina i poznanici? Zašto je o tome ćutala porodica, šta je to uticalo da bude potpuna tišina i muk o smrti javne ličnosti, ličnosti o čijoj smrti javnost ima pravo da bude informisana. Svedoci smo da se javnost informiše o smrti bivših političara, državnih funkcionera, poslenika javne i kulturne reči, pevača, muzičara, umetnika, pisaca, a zašto onda nije na vreme informisana o smrti Generalnog sekretara Predsedništva Republike Srbije u vreme mandata Borisa Tadića, savetnika Predsednika Republike Tomislava Nikolića i bliskog saradnika tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije a sadašeg predsednika Republike Aleksandra Vučića. Javnost ima opravdan interes da o tome bude obaveštena. Sada, kada je sa zakašnjenjem od više od tri godine saznala o ovoj smrti, onda javno mnjenje mora da zna i ko su akteri skrivanja istine o Vladimirovoj smrti, koji su motivi za takvo nečinjenje. Takođe, javnost mora da sazna i potpunu istinu o uzroku ove smrti, a ne samo da se prihvati nepotpuno i rogobatno saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da je „dana 05. januara 2018. godine, na 1164 km desne obale Dunava u vodi na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečeno u tom trenutku NN telo muškarca, srednje životne dobi“. Sledi dalje obrazloženje ovog državnog organa „nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđen je identitet preminulog – Vladimir Cvijan, koje lice je preminulo usled utapanja“. Konačno, tužilaštvo zaključuje da kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu da da odgovor zašto nije obavestilo javnost“
Moraće Više javno tužilaštvo u Beogradu da da odgovor zašto o tome nije obavestilo javnost, posebno ako se ima u vidu da se radi o značajnom događaju i da ih propisi na to obavezuju (član 10. Zakona o javnom tužilaštvui član 66. Pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima). Bez obzira što je predmet arhiviran 2018. godine, a u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica smrti pokojnog Vladimira, neophodno je da se isti reaktivira, preduzimanjem određenih istražnih radnji. Ukoliko Više javno tužilaštvo u Beogradu ne bude pokrenulo istražni postupak u navedenom pravcu, onda Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu, kao nadređeno tužilaštvo, može narediti ovom tužilaštvu istraživanje ovog događaja. Ako izostane reakcija Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu, Republičko javno tužilaštvo bi moralo da izda obavezno uputstvo nižim tužilaštvima u cilju rasvetljavanja ovog sa stepenom osnova sumnje krivičnog događaja.

Ćutanje o smrti pokojnog kolege nam govori da je strah postao imanentna pojava u našem društvu i gospodar naših života. Moramo da se suprotstavimo toj najstarijoj i najjačoj  emocionalnoj kategoriji. Ne smemo dozvoliti da našim životima upravlja strah. Uvek treba da nam budu prisutne i budu korektiv našeg ponašanja reči francuskog pisca i nobelovca Albera Kamija:„nema ništa ogavnije od poštovanja koje se zasniva na strahu.“

U Beogradu, 19.03.2021. godine               Advokat dr Dragan Pašić

Prijatelji sajta