Адвокати од 26. јануара у судницама

УПРАВНИ ОДБОР АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ О ОБУСТАВИ ПРОТЕСТА АДВОКАТА КОЈИ ЈЕ ПОЧЕО СЕПТЕМБРА 2014.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије донео је 22. јануара одлуку да адвокати почну са радом у понедељак, после пет месеци штрајка због Закона о јавном бележништву којим је тој професији и грађанима било одузето право на сачињавање уговора и на то дат ексклузивитет нотарима, што је под притиском протеста измењено на основу постигнутог споразума стручних тимова адвокатуре и Министарства правде.

Заменик председника Адвокатске коморе Србије Зоран Јеврић каже за „Пороту“ да је почетак седнице Управног одбора, на којој је одлучено о обустави протеста и враћању адвоката у суднице, каснио због тога што је претходно каснило и потписивање указа о проглашењу Закона о изменама и допунама закона о јавном бележништву, који је Скуштина Србије усвојила 21. јануара.

У сенци постигнутог споразума о обустави штрајка, остала су без икакаве реакције надлежних указивања адвоката да се применом првобитног закона о нотарима, од 1. септембра 2014, велики део средстава која је државни буџет остваривао од судске таксе за овере, прелио у џепове нотара, а уз то су њихове тарифе вишеструко више од судске таксе.

На маргине другог плана потиснут је захтев адвоката за смену министра правде Николе Селаковића, који није остварен, а смена је тржена, тврдили су адвокати, „због игнорисања и понижавања адвокатуре“.

Готово пет месеци адвокати су протестовали, одржавали скупове пред судовима у свим градовима, у Београду пред зградама Уставног суда и Владе Србије, на Тргу Николе Пашића, али у широј јавности ни до последњег тренутка није до краја огољена чињеница да су, овим протестом, бранећи свој интерес, заиста бранили интерес свих грађана, иако многи можда не знају шта им је све било одузето законом о нотарима пре него што је измењен.

О разлозима обуставе рада адвоката у Србији обавештена је и Европска унија, а на састанке у Београд долазили су представници међународих адвокатских асоцијација.
Део адвоката залагао се за доношење потпуно новог закона о јавним бележницима јер сматрају да ни усвојене измене и допуне нису отклониле неуставност садашњег закона.

image

Пријатељи сајта