Advokati od 26. januara u sudnicama

UPRAVNI ODBOR ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE DONEO ODLUKU O OBUSTAVI PROTESTA ADVOKATA KOJI JE POČEO SEPTEMBRA 2014.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneo je 22. januara odluku da advokati počnu sa radom u ponedeljak, posle pet meseci štrajka zbog Zakona o javnom beležništvu kojim je toj profesiji i građanima bilo oduzeto pravo na sačinjavanje ugovora i na to dat ekskluzivitet notarima, što je pod pritiskom protesta izmenjeno na osnovu postignutog sporazuma stručnih timova advokature i Ministarstva pravde.

Zamenik predsednika Advokatske komore Srbije Zoran Jevrić kaže za „Porotu“ da je početak sednice Upravnog odbora, na kojoj je odlučeno o obustavi protesta i vraćanju advokata u sudnice, kasnio zbog toga što je prethodno kasnilo i potpisivanje ukaza o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom beležništvu, koji je Skuština Srbije usvojila 21. januara.

U senci postignutog sporazuma o obustavi štrajka, ostala su bez ikakave reakcije nadležnih ukazivanja advokata da se primenom prvobitnog zakona o notarima, od 1. septembra 2014, veliki deo sredstava koja je državni budžet ostvarivao od sudske takse za overe, prelio u džepove notara, a uz to su njihove tarife višestruko više od sudske takse.

Na margine drugog plana potisnut je zahtev advokata za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, koji nije ostvaren, a smena je tržena, tvrdili su advokati, „zbog ignorisanja i ponižavanja advokature“.

Gotovo pet meseci advokati su protestovali, održavali skupove pred sudovima u svim gradovima, u Beogradu pred zgradama Ustavnog suda i Vlade Srbije, na Trgu Nikole Pašića, ali u široj javnosti ni do poslednjeg trenutka nije do kraja ogoljena činjenica da su, ovim protestom, braneći svoj interes, zaista branili interes svih građana, iako mnogi možda ne znaju šta im je sve bilo oduzeto zakonom o notarima pre nego što je izmenjen.

O razlozima obustave rada advokata u Srbiji obaveštena je i Evropska unija, a na sastanke u Beograd dolazili su predstavnici međunarodih advokatskih asocijacija.
Deo advokata zalagao se za donošenje potpuno novog zakona o javnim beležnicima jer smatraju da ni usvojene izmene i dopune nisu otklonile neustavnost sadašnjeg zakona.

image

Prijatelji sajta