АКБ тражи додатно уверење за Нату Месаровић

ЗАХТЕВ БИВШЕ СУДИЈЕ НАТЕ МЕСАРОВИЋ ЗА УПИС У ИМЕНИК АДВОКАТА АКВ

Адвокатска комора Београда (АКБ) одлучила је да због уписа бивше судије Нате Месаровић у именик адвоката , затражи од Специјалног суда да уз консултацију са Специјалним тужилаштвом доставе допис о томе да ли се евентулно води неки поступак против ње- каже секретар УО АКБ Александар Цвејић, уз напомену да је он једини од чланова УО гласао против такве одлуке, јер сматра да је Месаровић испунила услове за евиденцију.

Овакву одлуку, Управни одбор АКБ донео је у понедељак 9.фебруара, због чињeнице да је раније обелодањена информација да је неколико судија Врховног касационог суда, због неуспеле реформе правосуђа 2009., пре неколико месеци поднело Специјалном тужилаштву кривичну пријаву против чланова првог сазива Високог савета судства чији је председник била Месаровић, као тадашња председница Врховног касационог суда.

Из Специјалног тужилаштва раније је саопштено да је та пријава одбачена, али је после тога из Републичког јавног тужилаштва у вези пријаве издато обавезујуће упутство Специјалном тужилаштву.

– Ната Месаровић је доставила уверење да се пред Специјалним судом против ње не води кривични поступак. Био сам против одлуке да сада Адвокатска комора да тражи ново уверење од Специјалног суда , јер мислим да у односу на њу не би смело да се примењује дискриминација због нечега што је претпостављено радила или није радила. Моје мишљење је било чисто принципијело да за сваког морају да важе иста правила. Дакле, оно што смо тражили за све друге кандидате добили смо и од Нате Месаровић, Не видим разлог да сад цепамо длаку на четворо. Ја заиста сматрам да то није како треба и да се на неки начин диже на неки ниво, који није потребан –изјавио је Александар Цвејић.

Пријатељи сајта