Активисти Не да(ви)мо Београд: Легитимно дижемо глас

120

Фото: Фејсбук: Не давимо Београд

Аутор: БЕТА

Представници иницијативе Не да(ви)мо Београд Добрица Веселиновић и Радомир Лазовић саслушани су у београдском Прекршајном суду , због сумње да су 30. јула ове године прекршили Закон о окупљању грађана, јер нису поднели захтев за одржавање јавног скупа, организованог тог дана   поводом пројекта „Београд на води“, јавила је новинска агенција Бета , преноси Н1.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ скуп је тада организовала „поводом истека привремене дозволе за рад ресторана Саванова, тврдећи да је нелегално постављен као промотивни штанд ‘Београда на води’ на Савском шеталишту“.

„Протестни скуп одржали смо испред штанда који је од старта нелегалан. Знамо да оно што смо урадили није у складу са законом, али јесте легитимно да грађани дигну глас поводом питања која се тичу развоја њиховог града“, рекао је на саслушању Добрица Веселиновић.

Он је додао да је „сулудо“ користити државни апарат, судство и полицију, прво на обичним грађанима, а не на великим играчима. „Не би требало да демократија функционише тако да као приоритет буду процесуирани мали грађани због оваквог прекршаја, док се са друге стране због великих инвеститора мењају и не поштују закони ове државе“, рекао је Веселиновић.

Радомир Лазовић рекао је да се овим судским процесом наставља политички притисак на све који се противе „Београду на води“, а да оно што може да се види на терену јесте да су сви потези власти у вези са овим пројектом противзаконити.

„На неправилности и кршења закона при спорвођењу пројекта реаговали смо тако што смо све пријавили надлежним службама. Оне нису реаговале и ми смо видели да је по среди једно темељно кршење закона ове земље и како од надлежних нисмо добили одговарајуће реакције одлучили смо да свој протест покажемо на улици“, додао је Лазовић.

„Суде нам по неуставном закону“

Протест поводом истека привремене једногодишње дозволе издате првом објекту „Београд на води“ – ресторану „Саванова“ одржан је 30. јула, а тада је пролаз до те приватне кафане групи од више стотина грађана бранио кордон полиције.

У тренутку одржавања протеста, Закон о окупљању грађана био је проглашен неуставним на Уставном суду, али је та одлука ступила на снагу тек у октобру. Нацрт новог Закона тек је у фази јавне расправе где наилази на бројне критике, па је у Србији од 23. октобра та област правно неуређена.

„Бесмислена је ситуација у којој се сада налазимо. Нама се суди по закону који је проглашен неуставним и једини разлог зашто је важио у том тренутку јесте то што је власт била неспособна да донесе нови. Данас овај закон не важи“, рекао је Лазовић.

Иницијатива тврди да је Саванова изграђена заузимањем јавне површине као приватна кафана, под изговором да се ради о изложбеном штанду за промоцију „Београда на води“ и да су уз кршење и убрзавање процедура, дозволу за постављење тог привременог објекта градске службе издале за само један дан.

Закони су прекршени и радовима на уређењу „огледне променаде“ на Савском шеталишту, сматра иницијатива, јер није постојао нити један папир или дозвола који су допуштали њену изградњу.

Извор: Н1

Пријатељи сајта