Апел подршке омбудсману Саши Јанковићу и „афера пиштољ“

После приче о наводној “афери пиштољ” Заштитника грађана Саше Јанковића , објављене у Информеру, у којем се наводи да се “друг Саше Јанковића 1993. убио из његовог пиштоља за који он тада није имао оружани лист”, те потоње  најаве министра полиције Небојше Стефановића да ће с тим у вези  консултовати Тужилаштво, да , како је изјавио, “видимо да ли је уопште правно могуће након, свега тог времена реаговати”, уследила је и реакција грађана.

Јанковић: Неосноване оптужбе

Танјуг је пренео да је Заштитник грађана, одговарајући на напис у Информеру, саопштио “да је пиштољ, којим се пре 22 године убио његов пријатељ, био регистрован на његово име, да сви подаци о томе постоје у Министарству унутрашњих послова и да је стога министар Небојша Стефановић ‘морао или могао знати’, да је лаж да је оружје било нелегално”.
-Министар унутрашњих послова, у чијем министарству стоје подаци о регистрованом оружју и власницима, могао је да ове чињенице саопшти јавности и прекине сваку дилему, ако је ико има. Уместо тога, др Небојша Стефановић је данас изјавио да ће он (!) да се консултује са тужиоцем о томе да ли је случај застарео и тако сугерисао да је ‘случај’ постојао, односно да је пиштољ заиста био нелегалан. А морао је, или могао, знати да је то лаж“, објавио је Јанковић на Твитеру. Јанковић је навео да је трагична чињеница да је пре 22 године један од његових најближих пријатеља извршио самоубиство у стану његовог оца у коме је тада живео, пиштољем уредно регистрованим на његово име, у моменту када није био код куће-пренела је агенција Танјуг.

На другој страни, сабирајући низ бучних крчања на линији  између власти и Јанковића, поготово  последњих месеци, све већи број грађана потписује апел подршке омбудсману који је иницирао “Центар за практичну политику”, сматрајући да “представници власти настављају хајку на Заштитника, користећи све грубљи и све непримеренији језик”.

У апелу се, истовремено, “позивају представници власти да, ако су уверени у нестручност или несавесност Саше Јанковића, хитно покрену поступак за разрешење и покажу јавности Србије којим аргументима располажу”

-Закон о Заштитнику грађана прописује поступак за разрешење и представници власти у Парламенту увек могу покренути тај поступак и разрешити Сашу Јанковића. Услов је, наравно, да прво докажу да Саша Јанковић нестручно и несавесно обавља свој посао. Непокретање оваквог поступка недвосмислено значи да оцене представника власти о Јанковићу као „неодговорном политиканту“, „лажову“ и „непријатељу Србије“, нису ништа више од опасних клевета”. У Апелу  се, напомиње,  да рад Заштитника грађана није изузет из критике нити оцене јавности, медија, па и самог органа који га је изабрао – Народне скупштине Србије, али и додаје да “критика и клевета нису исто”.

Премијер Србије Александар Вучић је на питање да ли ће заштитити омбудсмана, одговорио питањем „а ко га напада“.
-Свако у нашој земљи има право да изражава другачије политичко мишљење, нити га смењујемо, нити га ко дира, нека човек ради свој посао како он мисли да је најбоље, а грађани су ти који ће да суде да ли смо свој посао радили добро или не- изјавио је премијер Вучић.

-Представници власти, укључујући премијера Вучића и неке од министара, служе се непримереним речником, тешким оптужбама, укључујући и оптужбе за кривична дела, као и простим увредама, што све заједно никакве везе нема са критиком рада Јанковића. Атмосфера која је тренутно створена довешће веома ускоро до потпуне парализе рада Заштитника грађана и других независних институција и обесмишљавања самог концепта независне контроле власти-  указује  се у Апелу уз позив, како је наведено, “демократској јавности да се свим демократским и легалним средствима супротстави ауторитарним тенденцијама у држави и да се ангажује на спречавању даљег урушавања независних институција, владавине права и демократије у Србији”.

Пријатељи сајта