Апелациони суд 9. фебруара поново о пресуди за „Овчару“

sud1У АПЕЛАЦИОНОМ СУДУ У БЕОГРАДУ ПОЧИЊЕ НОВИ ПОСТУПАК ОПТУЖЕНИМА У СЛУЧАЈУ „ОВЧАРА“

Апелациони суд у Београду заказао је за 9. фебруар седницу на којој ће поново разматрати жалбе одбране тринаест бивших територијалаца Вуковара, уложене на првостепену пресуду којом су осуђени на укупно 193 године затвора по оптужби за кривично дело ратни злочин над ратним заробљеницима, током оружаних сукоба у Хрватској на пољопривредном добру Овчара код Вуковара 21. новембра 1991. године.

Седница на којој ће Апелациони суд одлучити да ли ће само разматрати жалбе на пресуду Вишег суда у Београду или ће отворити претрес, изводити доказе и сам пресудити, заказана је у трајању пет дана, до 13. фебруара.

Апелациони поступак се понавља јер је Уставни суд Србије 30. јануара 2014. усвојио жалбу одбране поводом повреде права на правично суђење, након чега је по захтеву за заштиту законитости, који је поднела одбрана, укинута другостепна пресуда којом је била потврђена првостепена, и наложено да се поново размотре жалбе.

Пре месец дана председник Врховног касационог суда одбио је захтев одбране да из петочланог апелационог судског већа буде изузето четворо чланова који су и 2010. године учествовали у одлучивању у другом степену.

Адвокат Снежана Ковачевић, бранилац осуђеног Предрага Милојевића званог Кинез, најавила да ће 9. фебруара на почетку апелационе седнице поновити захтев за изузеће чланова већа јер су, како је навела „у претходном жалбеном поступку већ учествовали у мериторном одлучивању о оптужници, доношењем одлуке о првостепеној пресуди и већ једном формирали мишљење о свему написаном у жалбама“.

Одбрана, осим тога, најављује да ће тражити отварање главног претреса, за шта као разлог истичу да је „потребно извести још неке доказе ради правилног и потпуног чињеничног стања да се рашчисте огромне контрадикторности у исказима сведока- сарадника и утврди материјална истина“.

Виши суд у Београду је 12. марта 2009. године изрекао пресуду, којом је један број окривљених осудио по оптужбама да су у ноћи између 20. и 21. новембра 1991. у време ратних сукоба у Републици Хрватској у саставу бивше СФРЈ, учествовали у физичком малтретирању ратних заробљеника припадника хрватских оружаних снага, а поједини окривљени оглашени су кривим по оптужбама да су учествовали у убиству ратних заробљеника.

Пресудом су потврђени наводи оптужнице Тужилаштва за ратне злочине да је „на пољопривредном добру Овчара код Вуковара убијено 197 ратних заробљеника припадника хрватских оружаних формација“.

Пријатељи сајта