Битка српских паора за њиве

Војвођански паори започели су протесте против предложених измена Закона о пољопривредном земљишту којима би великом(им) инвеститору(има), на основу инвестиционог плана, било омогућено право првенства закупа 30 посто пољопривредног земљишта у свакој општини у Србији, на 30 година, без јавне лицитације.

Спровођење би, по законском предлогу, требало да се уреди правилником за чије доношење је надлежна Влада Србије, а била би успостављена посебна Владина комисија за разматрање и одобравање инвестиционог програма.

Паори сматрају да власт оваквим решењем „погодује крупном капиталу, страним компанијама попут Тениса, и убеђени су да ће, уколико овај закон буде усвојен, наши сељаци остати без земље коју сада узимају у аренду од државе, и постати најамници код великих компанија и тајкуна. Све то би за релативно кратко време имало за последицу пражњење села која су већ ионако опустела због губитка перспективе и пропадања, а што је рапидно узело маха пре деценијe и по.

Огорчени сељаци кренули су за Београд, а заустављени су десетинама километара пре престонице, јер им је у четвртак полиција блокирала путеве, али многи тврде да су решени да стигну пред Владу Србије, макар морали и дане да проведу на тракторима.

Док шира јавност показује разумевање за паоре и пружа подршку њиховом захтеву, представници Владе Србије настављају да бране законски нацрт истичући да је био на јавној расправи, да су асоцијације ратара и сточара учествовале у изради и да су уважена и унета и њихова предложена решења, а највећи проблем што су они у захтевима разједињени.

Огласио се и Покрет доста је било, а саопштава да су захтеви паора потпуно јасни и да власт покушава да их замагли.

Прави потез одговорне државе, како се наводи у саопштењу, је да се повуку „ове накарадне измене закона у корист страних инвеститора и на штету наших паора“.

Решење је, сматра Покрет, „вратити се на правило још из доба Обреновића: земљу треба да поседује онај ко је обрађује“.

„Фокус пољопривредне производње треба да буду породична газдинства, не велике корпорације. Паори треба да буду власници, не најамна радна снага. Треба поново подићи систем кооператива, задруга. Буџет Министарства пољопривреде је довољан да се у свакој руралној општини у Србији направи задруга са капиталом од 2 милиона евра. Сваке године.

Покрет износи оцену да се власт истински труди да замагли јавности прави разлог за протест ратара и да због тога „измишља како постоје велике површине необрађеног државног земљишта, покушава да посвађа сточаре и ратаре, да прикаже како тобоже паори не знају шта хоће, да су разједињени“. -Па у целу причу убацују и како се земља неће овим законом продавати странцима, како је крива претходна власт што је 2008. године потписала ССП са ЕУ по коме странци могу да купују земљу већ од 2017.године. Тачно је да је претходна власт потписала катастрофално лош ССП са ЕУ и дала оно што ни једна друга земља није дала, али то није предмет овог закона-сматра Покрет доста је било.

Фото: Порота-реч грађана

 

Пријатељи сајта