Богољуб Карић се враћа у Србију, обустављена истрага у случају „Мобтел“

Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против Богољуба Карића, Видомира Парежанина, Панте Урошевића, Мише Кузмановића и Смиље Младеновић, у случају „Мобтел“, у којој су  сумњичени за  „приказивање увећане вредности опреме“ , набављене за предузеће мобилне телефоније које су сувласнички основали држава Србија и „БК трејд“ браће Карић,  пре нешто више од две деценије.

Из  Тужилаштва је  касно синоћ  саопштено да  је у оквиру истог поступка, обустављена и истрага вођена против браће Карић, Богољуба  и Сретена, и некадашње директорке пословне јединице „Астра банке“ на Кипру Олге Ердељановић, под сумњом на кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица,  а против још двојице браће Карић Зорана и Драгомира, и њихове сестре Оливере Недељковић због тог кривичног дела у помагању,  у  вези сумњи на злоупотребу дела новчаних средстава „Мобтела“.

У саопштењу се наводи да је  истрага против Богољуба Карића, Парежанина,  Урошевића,  Кузмановића и  Смиље Младеновиће вођена  „због сумње да је,  у периоду од априла 1994. године, до фебруара 1997. године, делимично за време међународних санкција, током оснивања предузећа за мобилне телекомуникације “Србија БК ПТТ  – Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, Богољубу Карићу и предузећу БК Трејд , суоснивачу “Мобтела“, прибављена противправна имовинска корист од 21.980.551  америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме“.

„Новим вештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач БК Трејд  имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царину, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања, из чега је произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист-предочава се у саопштењу Тужилаштва.

Ново вештачење је, како се наводи,  обављено на основу одлуке суда, којом је крајем 2015 године прихваћена жалба одбране на решења тужилаштва  о  одбијању предлога да се одреди ново економско-финансијско вештачење, након што је тужилаштво предузело низ истражних доказних радњи.

-Одлуком суда тужилаштву је наложено да се изврши допунско економско-финансијско вештачење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извештају ДОО „Алфа профит“, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошкова које је имао страни улагач, „БК Трејд“, приликом испоруке опреме.

У другом делу истраге, који је по захтеву за проширење, вођен против  браће  Карић,   њихове сестре Оливере и Олге Ердељановић испитиване су сумње да  ли је у периоду од августа 1999. године до октобра 2000. године, браћи Карић   и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „Мобтела“, која су се налазила на рачуну отвореном код „Астра“ банке, прибављена противправна имовинска корист, као и да ли је  омогућено једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

-Током истраге се није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице које би потврдиле основе сумње да је извршено кривично дело, јер је утврђено да је у периоду поступка ликвидације над „Астра“ банком у просторијама запечаћеним од стране суда, у којима се налазила документација, избио пожар у коме је изгорео део документације важан за поступак. Поред тога, и поред више захтева за међународну правну помоћ које је суд, током више година, слао надлежним органима на Кипру, кипарски органи нису доставили документацију коју је суд тражио, а која је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за овај поступак- објашњава Тужилаштво.

У саопштењу се подсећа да је основну истрагу  у случају „Мобтел“ 18. фебруара 2006. године, иницирало   тадашње   Окружно  тужилаштво у Београду,  а  да је четири месеца касније поверено у надлежност   Специјалном тужилаштву,  при чему је истрагу   спроводио Специјални суд до децембра 2011. године, а потом, сходно новом ЗКП-у,  Тужилаштво за организовани криминал.

Против Богољуба Карића била је расписана међународна потерница која се након обуставе поступка нужно повлачи. То значи да се  може очекивати да се Богољуб Карић ускоро врати из иностранства из ког од давне  2006.  године поручује да је све оптужбе против њега „исконструисао“ тадашњи режим како би га елиминисали са политичке сцене Србије.

Ј.Ј.

 

Пријатељи сајта