Бојани Бајрушевић пет година затвора, Кертес ослобођен

СПЕЦИЈАЛНИ СУД:  ОБЈАВЉЕНА ПРЕСУДА БОЈАНИ БАЈРУШЕВИЋ  И МИХАЉУ КЕРТЕСУ  У СЛУЧАЈУ „ДУВАНСКЕ АФЕРЕ“

Аутор: Дневник

ФОТО: Танјуг

Бојана Бајрушевић, сада Јеремић, власница фирме „Треф рентакар“, осуђена је јуче у Специјалном суду у Београду на пет година затвора по оптужби за незаконити промет цигарета од 1996. до 2001. године.

Ослобођено је оптужби четворо окривљених, међу којима и бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес, јер у односу на  њих, како је утврдио суд, Тужилаштво није доказало ниједну од радњи које им је приписивало оптужницом.

Првостепеном пресудом Бојана Јеремић је оглашена кривом по оптужби за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица.

Како је наведено у усменом образложењу пресуде, на основу изведених доказа, суд је нашао да су потврђене оптужбе да је Јеремићева при набавци цигарета по режиму привременог увоза за своју фирму „Треф рентакар“, у оквиру које су пословале и фри-шоп продавнице, лажно приказивала „увећане набавне цене, водећи при томе двојне фактуре“.

Суд је наложио да се од Јеремићеве одузме противправна имовинска корист у износу 7.082.451 евра јер, како је образложено у пресуди, толико, „по налазу економско-финансијског вештачења, износи разлика између стварне и увећане набавне цене цигарета купљених у иностранству за ‘Треф рентакар’ у инкриминисаном периоду“.

Окривљени Миодраг Правиловић и Предраг Јованчић ослобођени су оптужбе која их је сумњичила да су спорним радњама помагали Бојани Јеремић. Суд сматра да нису доказане ни радње за које оптужница сумњичи Правиловића и Јованчића, а ни евентуални умишљај за то.

Окривљени Валентин Петров, власник шпедиције „Шоп”, и Бојана Јеремић су ослобођени оптужби које су их теретиле за лажно приказивање увоза намештаја и друге робе уместо цигарета, у пратећој документацији.

Од почетка процеса, дугог десет година, сви окривљени су енергично одбацивали оптужбе, тврдећи да су потпуно неистините и исконструисане.

Бојана Бајрушевић Јеремић је тврдила да је њена фирма радила у свему по прописима, да није било никавих спорних и нелегалних активности, да то потврђују редовне контроле пословања од надлежних државних органа и инспекција и да о свему постоји потпуна и комплетна документација.

Бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес је тврдио и у одбрани пружао доказе да нема везе с било којом  радњом наведеном у оптужници. Као и у осталим процесима у којима се нашао после петооктобарског преврата 2000. године и рушења тадашњег председника Слободана Милошевића, Кертес је у одбрани истицао да је у позадини свега политички прогон досовске власти, обрачун, преко њега, с једним временом и режимом чији је био истакнути представник.

Бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес ослобођен је оптужби за кривично дело злоупотребе службеног положаја, а сумњичен је да је „у договору с Бојаном Јеремић давао налоге радницима царине на граничним прелазима да камионе ’Треф рентакара’ пуштају без провере документације и прегледа робе, а заузврат добијао од 100 до 1.000 боксова цигарета“.

По пресуди, ниједна радња за коју је Кертес сумњичен оптужницом, ниједан од оптужних навода у односу на њега, нису доказани.

Поступајући заменик специјалног тужиоца затражио је јуче од судског већа додатно време за писање жалбе на пресуду па је свим странкама, уместо 15 дана, одборено 30.

Адвокат Душан Машић, бранилац Бојане Јеремић, изјавио је за „Дневник” да ће се жалити на осуђујућу пресуду јер, како је навео, сматра да је неразумна.

Пријатељи сајта