Bojani Bajrušević pet godina zatvora, Kertes oslobođen

SPECIJALNI SUD:  OBJAVLJENA PRESUDA BOJANI BAJRUŠEVIĆ  I MIHALJU KERTESU  U SLUČAJU „DUVANSKE AFERE“

Autor: Dnevnik

FOTO: Tanjug

Bojana Bajrušević, sada Jeremić, vlasnica firme „Tref rentakar“, osuđena je juče u Specijalnom sudu u Beogradu na pet godina zatvora po optužbi za nezakoniti promet cigareta od 1996. do 2001. godine.

Oslobođeno je optužbi četvoro okrivljenih, među kojima i bivši direktor SUC-a Mihalj Kertes, jer u odnosu na  njih, kako je utvrdio sud, Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od radnji koje im je pripisivalo optužnicom.

Prvostepenom presudom Bojana Jeremić je oglašena krivom po optužbi za krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kako je navedeno u usmenom obrazloženju presude, na osnovu izvedenih dokaza, sud je našao da su potvrđene optužbe da je Jeremićeva pri nabavci cigareta po režimu privremenog uvoza za svoju firmu „Tref rentakar“, u okviru koje su poslovale i fri-šop prodavnice, lažno prikazivala „uvećane nabavne cene, vodeći pri tome dvojne fakture“.

Sud je naložio da se od Jeremićeve oduzme protivpravna imovinska korist u iznosu 7.082.451 evra jer, kako je obrazloženo u presudi, toliko, „po nalazu ekonomsko-finansijskog veštačenja, iznosi razlika između stvarne i uvećane nabavne cene cigareta kupljenih u inostranstvu za ‘Tref rentakar’ u inkriminisanom periodu“.

Okrivljeni Miodrag Pravilović i Predrag Jovančić oslobođeni su optužbe koja ih je sumnjičila da su spornim radnjama pomagali Bojani Jeremić. Sud smatra da nisu dokazane ni radnje za koje optužnica sumnjiči Pravilovića i Jovančića, a ni eventualni umišljaj za to.

Okrivljeni Valentin Petrov, vlasnik špedicije „Šop”, i Bojana Jeremić su oslobođeni optužbi koje su ih teretile za lažno prikazivanje uvoza nameštaja i druge robe umesto cigareta, u pratećoj dokumentaciji.

Od početka procesa, dugog deset godina, svi okrivljeni su energično odbacivali optužbe, tvrdeći da su potpuno neistinite i iskonstruisane.

Bojana Bajrušević Jeremić je tvrdila da je njena firma radila u svemu po propisima, da nije bilo nikavih spornih i nelegalnih aktivnosti, da to potvrđuju redovne kontrole poslovanja od nadležnih državnih organa i inspekcija i da o svemu postoji potpuna i kompletna dokumentacija.

Bivši direktor SUC-a Mihalj Kertes je tvrdio i u odbrani pružao dokaze da nema veze s bilo kojom  radnjom navedenom u optužnici. Kao i u ostalim procesima u kojima se našao posle petooktobarskog prevrata 2000. godine i rušenja tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, Kertes je u odbrani isticao da je u pozadini svega politički progon dosovske vlasti, obračun, preko njega, s jednim vremenom i režimom čiji je bio istaknuti predstavnik.

Bivši direktor SUC-a Mihalj Kertes oslobođen je optužbi za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a sumnjičen je da je „u dogovoru s Bojanom Jeremić davao naloge radnicima carine na graničnim prelazima da kamione ’Tref rentakara’ puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe, a zauzvrat dobijao od 100 do 1.000 boksova cigareta“.

Po presudi, nijedna radnja za koju je Kertes sumnjičen optužnicom, nijedan od optužnih navoda u odnosu na njega, nisu dokazani.

Postupajući zamenik specijalnog tužioca zatražio je juče od sudskog veća dodatno vreme za pisanje žalbe na presudu pa je svim strankama, umesto 15 dana, odboreno 30.

Advokat Dušan Mašić, branilac Bojane Jeremić, izjavio je za „Dnevnik” da će se žaliti na osuđujuću presudu jer, kako je naveo, smatra da je nerazumna.

Prijatelji sajta