Дачић: Председавање Србије може да пружи додатни подстицај позитивној агенди

IVICA DACICСедницом Сталног савета ОЕБС-а у Бечу 15.јануара званично је почело председавање Србије том организацијом.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић ,излажући приоритете председавања на седници, најавио је да Украјина остаје централно питање којим ће се ОЕБС бавити ове године -јавио је Танјуг- Међу приоритетима председавања су и борба против тероризма, питање људи из Европе који иду на страна ратишта, проблеми насилног екстремизма и радикализма, као и неки приоритети Западног Балкана као што су борба против корупције, трговине људима, управљање водама и смањење ризика од катастрофа, заштита владавине права, слободе говора, окупљања и удруживања.

Приликом подношења кандидатуре за председавање ОЕБС-у, сматрали смо да би председавање земље са Западног Балкана пружило додатну вредност раду наше организације, посебно у смислу преношења поука стечених на основу нашег искуства на шири регион ОЕБС-а… Иако сваки регион на простору ОЕБС-а има своју специфичност, потреба за дијалогом и помирењем је све израженија у тренутним изазовним геополитичким околностима. Верујем да наше председавање може и да пружи додатни подстицај овој позитивној агенди јачањем регионалне сарадње и унапређењем процеса помирења- рекао је Дачић

Шеф српске дипломатије је оценио,како преноси Танјуг, да председавање Србије долази у веома тешком тренутку.

У осуди терористичког напада у Француској на редакцију париског сатиричног недељника „Шарли Ебдо“, Дачић је, јавља агенција, рекао да је тај ужасан акт насиља нагласио све веће претње нашим друштвима и да је потребно заштитити слободу изражавања и новинаре од све већих изазова којима су изложени.

„Морамо бити недвосмислени у нашој осуди свих облика тероризма, а истовремено обезбедити да наша друштва остану уједињена против покушаја да се створе поделе на верској основи“, нагласио је Дачић.

У изјави коју је пренео Танјуг, Дачић је поручио да међународна заједница треба да остане будна пред постојећим и новим терористичким претњама.

Дачић: Нема шансе да Косово буде примљено у ОЕБС

На конференцији за медије Ивица Дачић је, преноси Танјуг, истакао да Косово нема шансе да буде примљено у ОЕБС, осим уколико се не постигне неки политички договор, а то није место у Бечу“.

Разговор и дијалог са Приштином се дешава у Бриселу. Не долази у обзир да Србија подржи нити дозволи да Косово буде равноправни члан ОЕБС-а зато што није решен статус“, закључио је Дачић

Пријатељи сајта