Dačić: Predsedavanje Srbije može da pruži dodatni podsticaj pozitivnoj agendi

IVICA DACICSednicom Stalnog saveta OEBS-a u Beču 15.januara zvanično je počelo predsedavanje Srbije tom organizacijom.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ,izlažući prioritete predsedavanja na sednici, najavio je da Ukrajina ostaje centralno pitanje kojim će se OEBS baviti ove godine -javio je Tanjug- Među prioritetima predsedavanja su i borba protiv terorizma, pitanje ljudi iz Evrope koji idu na strana ratišta, problemi nasilnog ekstremizma i radikalizma, kao i neki prioriteti Zapadnog Balkana kao što su borba protiv korupcije, trgovine ljudima, upravljanje vodama i smanjenje rizika od katastrofa, zaštita vladavine prava, slobode govora, okupljanja i udruživanja.

Prilikom podnošenja kandidature za predsedavanje OEBS-u, smatrali smo da bi predsedavanje zemlje sa Zapadnog Balkana pružilo dodatnu vrednost radu naše organizacije, posebno u smislu prenošenja pouka stečenih na osnovu našeg iskustva na širi region OEBS-a… Iako svaki region na prostoru OEBS-a ima svoju specifičnost, potreba za dijalogom i pomirenjem je sve izraženija u trenutnim izazovnim geopolitičkim okolnostima. Verujem da naše predsedavanje može i da pruži dodatni podsticaj ovoj pozitivnoj agendi jačanjem regionalne saradnje i unapređenjem procesa pomirenja- rekao je Dačić

Šef srpske diplomatije je ocenio,kako prenosi Tanjug, da predsedavanje Srbije dolazi u veoma teškom trenutku.

U osudi terorističkog napada u Francuskoj na redakciju pariskog satiričnog nedeljnika „Šarli Ebdo“, Dačić je, javlja agencija, rekao da je taj užasan akt nasilja naglasio sve veće pretnje našim društvima i da je potrebno zaštititi slobodu izražavanja i novinare od sve većih izazova kojima su izloženi.

„Moramo biti nedvosmisleni u našoj osudi svih oblika terorizma, a istovremeno obezbediti da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja da se stvore podele na verskoj osnovi“, naglasio je Dačić.

U izjavi koju je preneo Tanjug, Dačić je poručio da međunarodna zajednica treba da ostane budna pred postojećim i novim terorističkim pretnjama.

Dačić: Nema šanse da Kosovo bude primljeno u OEBS

Na konferenciji za medije Ivica Dačić je, prenosi Tanjug, istakao da Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču“.

Razgovor i dijalog sa Prištinom se dešava u Briselu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dozvoli da Kosovo bude ravnopravni član OEBS-a zato što nije rešen status“, zaključio je Dačić

Prijatelji sajta