ДАНАС: “Јанковић: Гашић давао незаконите налоге ВБА”

АУТОР: ДАНАС / К. ЖИВАНОВИЋ, В. ЈЕРЕМИЋ

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ЗАВРШИО АКТ О ПРОПУСТИМА ТОКОМ ПАРАДЕ ПОНОСА КАДА СУ ПРЕБИЈЕНИ ПРЕМИЈЕРОВ БРАТ И БРАТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА

“Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је министре полиције и одбране, Небојшу Стефановића и Братислава Гашића, да утврде одговорност оних који су прекорачили овлашћења или поступили мимо закона током, али и након инцидента на Паради поноса, када је Жандармерија претукла брата премијера, Андреја Вучића, и брата градоначелника Београда, Предрага Малог, као и још двојицу припадника јединице Војне полиције ‘Кобре’ “, пише лист Данас у издању за  17.јун.

-У документу у који је Данас ексклузивно имао увид омбудсман је навео да Гашић није говорио истину када је рекао да припадници Војнобезбедносне агенције нису узимали изјаве о догађају од грађана, истовремено препоручивши министру да не даје „незаконите налоге ВБА“.

У завршном акту о пропустима током прошлогодишње Параде поноса наводи се да су припадници Жандармерије у инциденту употребили прекомерну силу. Омбудсман је такође утврдио да припадници Жандармерије нису одмах пружили или позвали медицинску помоћ повређенима, иако је било очигледно да трпе болове и да је могуће да су претрпели озбиљне повреде. У извештају се наводи да полицијски службеници нису извршили увиђај, нису на прописан начин одузели пиштољ од припадника Војне полиције, нити га на прописан начин вратили. У документу се истиче да је Министарство унутрашњих послова одбило да достави тражене податке заштитнику грађана када их је он тражио, већ је то учинило тек након отварања поступка контроле.

Списак пропуста које је начинило Министарство одбране је знатно дужи. Наводи се да су припадници Војне полиције мимо закона обезбеђивали лица ван Министарства одбране и Војске Србије и при томе прекршили овлашћења у односу на друге.

Заштитник је нашао пропусте у и обезбеђивању Параде поноса, јер полиција није била обавештена да су припадници Војне полиције, који су били у пратњи Андреја Вучића, на задатку и куда се крећу. Омбудсман истиче да је Министарство одбране поступило незаконито и у поступку контроле, јер му није доставило све тражене информације и документа, нити му је омогућило да обави разговор са свим запосленима у Министарству чије изјаве су биле од значаја за поступак.

Јанковић је оптужио Гашића да не говори истину.

„Министар одбране је изнео тврдњу да припадници ВБА нису узимали изјаве о догађају од грађана, што је у даљем току поступка доказано као неистина, с обзиром да су припадници ВБА неспорно прикупљали податке од грађана – узимањем њихових изјава“. Јанковић такође наводи да га је министар одбране ометао у контроли рада ВБА.-преноси Данас

Цео текст прочитајте на сајту  дневника ДАНАС

Фото: mc.rs

Пријатељи сајта