Дневник: „Ненад Росо ослобођен оптужби“

Преносимо: Дневник – НС

roso

Фото: Портал index.hr

У Првом основном суду у Београду окончан је процес у случају чувеном као афера „рајф генератор“ из 2009. године, а изреченом пресудом Ненад Росо и још троје окривљених ослобођени су оптужби.

Росо је, подсетимо, био сумњичен за кривично дело преваре у вези с пружањем третмана такозваном нултом терапијом оболелима од канцера. Под оптужбом за кривично дело преваре у процесу се нашло и троје Росових некадашњих сарадника: Жељко Шеатовић, Јовица Величков и Надежда Стојковић, који су првостепеном пресудом такође ослобођени оптужбе.

„Дневнику“ је у Првом основном тужилаштву у Београду потврђено да им је достављен писани отправак пресуде и да су већ уложили жалбу Апелационом суду.

Одбрана је током процеса оспровала све оптужбе, а у завршној речи је истицала да нису доказане.

Тужилаштво је, с друге стране, тражило осуђујућу пресуду за окривљене, а такав предлог темељило је на својој оцени да изведени докази потврђују наводе оптужнице. Исте оцене, речено нам је у Првом основном тужилаштву, тужилац је истакао и у жалби на пресуду.

Подсетимо, афера је избила 12. августа 2009. године када је МУП званично саопштио да је полиција привела Ненада Роса због сумње за превару већег броја људи којима је пружао третмане карцинома такозваном нултом терапијом, уз помоћ ручно израђене електричне направе – „рајф генератора” – коју је и продавао.

Електричар Жељко Шеатовић пред судом се нашао због сумње да је за Роса правио „рајф генератор“. Поступком је обухваћена и Надежда Стојковић, секретарица Ненада Роса, а и његов шурак Јовица Величков.

Након што је покренут кривични процес, Росо је провео неколико месеци у притвору, а потом му је омогућено да се брани са слободе уз положено јемство.

По подацима које су истражни органи раније званично објавили, Росо је сумњичен да је по третману наплаћивао грађанима 200-300 евра, а да је направу „рајф генератор“ продавао за 1.200 евра па и више.

У периоду пре избијања афере Росо је у плаћеним терминима на неколико телевизијских станица, рекламирао „нулту терапију“ и „ рајф генратор“ као методе алтернативне медицине за лечење карцинома.

Истражни органи су оспоравали Росу и стручну оспособљеност за бављење алтернативном медицином.

Новосадски Дневник – линк ка тексту:
http://www.dnevnik.rs/hronika/nenad-roso-oslobodjen-optuzbi

Пријатељи сајта