Доктор Милан Зарубица одслужио затворску казну

spec-sudДр Милан Зарубица од Нове године на слободи

Доктор Милан Зарубица изашао је из затвора у Падинској Скели 31.децембра, јер је одслужио казну од 11 година затвора, а посрећило му се да новогодишње одбројавање до доласка 2015. године, прослави у свом дому у Београду.

Последњи затворски дан Зарубица је провео на рочишту пред Специјалним судом јер је Тужилаштво за организовани криминал поднело предлог да му, због новог судског поступка, буде одређен притвор, из разлога „опасности бекства и понављања кривичног дела“. Суд је одбио предлог Тужилаштва, које сада има право жалбе, а окривљеном је одређена мера забране напуштања боравишта уз обавезу редовног јављања надлежној полицијској управи.

Зарубица је притворен 4. фебруара 2003, а после трогодишњег суђења због оптужби да је у погонима своје фирме „Ленал фарм“ производио синтетичку дрогу амфетамин- сулфат, Специјални суд га је огласио кривим, осудио и послат је на издржавање казне која би му истекла 4. фебруара 2014, да у међувремену није поново завршио на оптуженичкој клупи, у новом процесу у којем је осумњичен да је обновио незаконити посао .

Током викенд допуста 13. маја 2011, Зарубица је ухапшен због сумње да је одобрене изласке из затвора злоупотребио и активирао илегалну производњу, па је због тог новог процеса, који још није завршен, провео у притвору 11 месеци, а потом је наставио издржавање преостале затворске казне.

Одбрана се месецима жалила тврдећи да законом није предвиђена могућност да осуђеном буде прекинуто издржавање казне да би му био одређен притвор док је, на другој страни, Тужилаштво више пута предлагало суду да одреди Зарубици притворску меру.

Средином прошле деценије Милан Зарубица је правоснажно осуђен на 11 година затвора због кривичних дела „производња и промет опојних дрога и злоупотребе овлашћења у привреди у периоду 2001. и 2002. године“. Специјални суд је истом пресудом наложио да се од Зарубице одузму објекти „Ленал фарма“ , опрема, 320 хиљада долара и 89 хиљада евра, који су пронађени код њега, 2,5 милиона швајцарских франака са рачуна у Швајцарској, као и да на рачун државног буџета уплати 10 милиона америчких долара на име незаконито стечене имовине . Осим Зарубице, у том процесу је осуђено још 12 особа на казне од једне до 5 година затвора.

Тужилаштво за организовани криминал је у новембру 2011. подигло нову оптужницу против др Зарубице, теретећи га да је „од 2010. до 13 маја 2011, током излазака из затвора на одобрене викенде, поново у свом пословном објекту у Угриновцима организовао илегалну производњу амфетамина, намењеног за продају у Србији и земљама у окружењу“.

У оба процеса Зарубица је негирао све оптужбе – у првом је тврдио да је „спроводио истраживачку пилот-производњу новог лека ‘анексан’“, а у новом поступку је изричит да после 4. фебруара 2003, кад је ухапшен, у објектима његове фирме „није било никакве производње“.

Суђење по новој оптужници практично је на почетку и формално би у 2015. години требало да крене изнова јер од средине децембра поступа нови председник већа, Владимир Вучинић уместо судије Маје Илић.

Фото: РТС

Пријатељи сајта