ДР СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ: Друштво вапи за увођењем кривичног дела-превара у политици

ЛИЧНИ СТАВ

У циљу заштите грађана и основних друштвених вредности, сматрам да би требало прописати кривично дело –превара у политици.

Такво дело није предвиђено као посебно кривично дело важећим Кривичним закоником. Истовремено би требало прописати одговарајућу санкцију, најстрожу запрећену Кривичним закоником за најтежа кривична дела. Дакле, доживотни затвор, уколико таква казна буде уведена будућим изменама и допунама Кривичног законика, уместо садашње од 40 година.

Не само код нас, него у целом свету, просто вапe за увођењем тог дела, јер последице преваре у политици могу бити катастрофалне. Могу унесрећити милионе људи, у свету, генерално, а сматрам да је изражено и код нас.

Пре освајања власти, у политичким предизборним кампањама политичари причају, обећавају, налажу народ, покупе гласове, а након што узму власт, повлаче потезе апсолутно супротне обећањима, катастрофалне за огромну већину грађана, како ко дође. Шта значи једна превара, рецимо, у износу од пар стотина или хиљада динара или колико већ може да направи неки грађанин, у односу на штету која може настати од преваре у политици? Може се то подвести и под постојеће кривично дело преваре, али сматрам да је много боље увести посебно кривично дело.

Превара у политици је прилично распрострањена у свету, али не постоји прописана као кривично дело ни у једном систему, зато што нема ко то да усвоји, иако понекад, што је историја цивилизаије већ много пута показала, може бити злочин над злочинима.

Пријатељи сајта