Друштво судија: Судски систем део јединственог правног поретка, Устав гарантује сталност судијскe функције

ДРУШТВО СУДИЈА СРБИЈЕ

Поводом постигнутог договора о правосуђу на Косову и Метохији у Бриселу, Друштво судија Србије позвало је законодавну и извршну власт и Високи савет судства да имају у виду да судски систем чини део јединственог правног поретка и да мора бити организован у складу са Уставом Републике Србије и да и судије са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија имају Уставом гарантовану сталност судијске функције.

“Поводом:одлуке Уставног суда да одбаци предлог за оцену уставности и законитости парафираног „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа“ између Владе Републике Србије и Привремених институција самоуправе у Приштини, од 19. априла 2013. године („Службени гласник РС“,бр. 13/2015)

-импликације која произлази из те одлуке Уставног суда да, као политички акт, Бриселски споразум није правно обавезујући, па се њиме не може дирати у уставни поредак Републике Србије

-изјава политичара да је са приштинским властима успешно договорен знатан број судијских места за српске судије у косовским судовима и да ће чак бити тешко попунити сва та места, као и

најаве да ће се разговарати са српским судијама са Косова и Метохије да прихвате да суде у судовима и по законима Косова

Имајући у виду Закључке Скупштине Друштва судија Србије од 08. децембра 2013. године о јединствености судског система Србије и положају судија са Косова и Метохије, Друштво судија Србије позива законодавну и извршну власт и Високи савет судства да имају у виду да:

судски систем чини део јединственог правног поретка и да мора бити организован у складу са Уставом Републике Србије и да и судије са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија имају Уставом гарантовану сталност судијске функције, која им не може престати због укидања суда или непристајања да обављају судску функцију у судовима који се налазе ван судског система Републике Србије”, саопштило је Друштво судија Србаије.

Закон о судској мрежи из 2013.

У децембру 2013 године, Србија је донела нови Закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава којим по први пут судска мрежа није обухватила Косовску Митровицу и четири српске општине на северу Космета, већ је наведено да ће то бити уређено Посебним законом.

Председница Друштва судија Србије судија Драгана Бољевић , тада је изјавила да то струковно удружење прати све у вези са судовима у Косовској Митровици четири српске општине на северу Космета и судијама који тамо раде.

-Бриселски споразум, не оставља много дилеме у погледу будућег статуса судова на територији тих општина. Макар то била Заједница општина нема шансе да се неки судови оснују по законима Републике Србије и да буду српски судови. Јасно је из Бриселског споразума да ће то бити косовски судови и да би изнад њих требало да буде суд у Приштини. Заједница општина уопште нема ингерениције с тим у вези, никаве ингеренције нема мимо онога што иначе општине имају . Српских судија на Косову има укупно око стотину. Пошто судије имају гаранцију сталности судијске функције не би требало да постоји могућност да их неко натера да се одрекну тога да буду судије Републике Србије- изјавила је 12. децембра 2013 године, за медије Драгана Бољевић.

РЕАКЦИЈЕ ЗВАНИЧНИКА ПОВОДОМ СПОРАЗУМА О ПРАВОСУЂУ 9-10 фебруар 2015.

После последње рунде дијалога делегација Србије и косовских Албанаца о правосуђу, који су одржани 9.фебруара у Бриселу, српски тим је изразио задовољство у вези постигнутог споразума. О томе шта су тим поводом изјавилли званичници, преносимо извештај “Гласа Америке”

Вучић: Да ли ћемо имати довољно судија?

У реакцији на склапање Споразума о правосуђу са Приштином у Бриселу, премијер Србије Вучић сматра да ће, за сада, највећи проблем за Београд бити како пронаћи девет српских тужилаца за Косовску Митровицу и више од 30 судија.

Премијер и вицепремијер Србије Александар Вучић и Ивица Дачић открили су данас неке детаље јучерашњег дијалога са Приштином у Бриселу. Преговори су, пре свега били тешки и дуги, рекао је данас Ивица Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су разговори у Бриселу били тешки и да неке теме, попут имовине или формирања Заједнице српских општина не могу бити лако решене у преговорима са Приштином. На конференцији Београдски дијалог, Дачић је рекао и да је Приштина тражила промену седам од 15 тачака у области правосуђа, које су, по предлогу Европске уније, договорене у марту прошле године.

„Европска комисија је наступила поштено и искрено, и рекла је да је то папир о којем се разговара. Да никакве промене тог папира не могу да буду и да се не може на такав начин разговарати. У дугим разговорима које смо имали, тек негде око два сата ујутру, премијер Вучић, и са друге стране приштинска влада, и Федерика Могерини су потписали тај споразум“, рекао је Дачић.

Он је констатовао да би сви у Србији требало да буду свесни тога да је напредак у евроинтеграцијама политичко питање и да је кључна ствар у свему напредак у дијалогу са Приштином у Бриселу.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да су за Београд, у дијалогу са Приштином, најважније теме формирање Заједнице српских општина и имовина Србије на Косову. По његовим речима, сада ће највећи проблем за Београд бити како пронаћи девет српских тужилаца за Косовску Митровицу и више од 30 судија.

„То је борба за сваког судију, за сваку секретарицу, у којој ће то згради да буде, у којој згради на југу, у којој згради на северу, на који начин. Ми смо се изборили за то да имамо много места, да имамо много тога о чему одлучујемо, и само је питање хоћемо ли ми довољно наших људи који тај посао могу да обављају“, запитао се Вучић.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт честитао је Србији што је процес скрининга преговарачких поглавља завршила у рекордном року и биће потпуно готов до 25. марта. Када се заврши скрининг и отвори прво поглавље, онда преговарачки процес може да се одвија брзо, јер је обављена добра припрема, рекао је Бенедикт на конференцији Београдски дијалог и додао да ће се у преговарачком процесу све више пажње посвећивати економским реформама.

Извор: Глас Америке

Пријатељи сајта