Фајон и Билчик позвали на отварање парламената на Западном Балкану: “Суспензија демократије у тешким временима није решење”

Извор: Недељник

Председавајућа Делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон позвала је данас власти држава Западног Балкана да омогуће рад парламената током пандемије COVID-19, преноси портал EWB (European Western Balkans).

“Позивам власти држава Западног Балкана да осигурају уставну улогу парламената у надгледању мера предузетих за борбу против COVID-19. Суспендовање демократије није опција у овим тешким временима”, написала је Фајон на Твитеру.

Она је у објави означила и известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, као и Европски парламент.

У реакцији на твит Тање Фајон, Билчик је написао да, како се припрема пленарна седница Европског парламента ове недеље, ова институција наставља да прати развој догадјаја на Западном Балкану.

“У овим временима кризе без преседана, од кључног је значаја да парламенти држава кандидата наставе да играју своје уставне улоге”, написао је Билчик.

“Доста је било” захтева седницу Парламента

Од проглашења ванредног стања у Србији због пандемије ковида 19, политичка странка Доста је било њени посланици и лидер Саша Радуловић свакодневно апелују на власт да укине ванредно стање и полицијски час и позивају све народне посланике да се, како наводе, “прикључе захтеву ДЈБ председници Народне скупштине да хитно закаже седницу, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире, наглашавајући с тим у вези да “ Члан 106. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања.

а Члан 109. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања”.

Он је додао да парламенти морају да надзиру мере предузете за борбу против ширења и утицаја COVID-19, јер они представљају глас грађана.

“Демократија не сме да буде жртва пандемије”, закључио је известилац за Србију.

Од избијања пандемије коронавируса у региону почетком марта, са редовним активностима наставили су парламенти Албаније, Босне и Херцеговине и Косова. У Црној Гори је наставио да се састаје колегијум председника, чији су део председник Скупштине и председници посланичких група.

Парламенти Србије и Северне Македоније, који су претходно распуштени због расписивања редовних, односно ванредних избора, нису поново сазвани чак ни поводом проглашавања ванредног стања у ове две земље, наводу ЕWБ.

У Србији је председница Народне скупштине Маја Гојковић образложила неодржавање седнице препорукама Владе о неокупљању већег броја људи.

Свих 27 парламената земаља Европске уније учествовали су у доношењу ванредних мера у државама чланицама.

Пријатељи сајта