Fajon i Bilčik pozvali na otvaranje parlamenata na Zapadnom Balkanu: “Suspenzija demokratije u teškim vremenima nije rešenje”

Izvor: Nedeljnik

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je danas vlasti država Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata tokom pandemije COVID-19, prenosi portal EWB (European Western Balkans).

“Pozivam vlasti država Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mera preduzetih za borbu protiv COVID-19. Suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima”, napisala je Fajon na Tviteru.

Ona je u objavi označila i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, kao i Evropski parlament.

U reakciji na tvit Tanje Fajon, Bilčik je napisao da, kako se priprema plenarna sednica Evropskog parlamenta ove nedelje, ova institucija nastavlja da prati razvoj dogadjaja na Zapadnom Balkanu.

“U ovim vremenima krize bez presedana, od ključnog je značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge”, napisao je Bilčik.

“Dosta je bilo” zahteva sednicu Parlamenta

Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije kovida 19, politička stranka Dosta je bilo njeni poslanici i lider Saša Radulović svakodnevno apeluju na vlast da ukine vanredno stanje i policijski čas i pozivaju sve narodne poslanike da se, kako navode, “priključe zahtevu DJB predsednici Narodne skupštine da hitno zakaže sednicu, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire, naglašavajući s tim u vezi da “ Član 106. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

a Član 109. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja”.

On je dodao da parlamenti moraju da nadziru mere preduzete za borbu protiv širenja i uticaja COVID-19, jer oni predstavljaju glas građana.

“Demokratija ne sme da bude žrtva pandemije”, zaključio je izvestilac za Srbiju.

Od izbijanja pandemije koronavirusa u regionu početkom marta, sa redovnim aktivnostima nastavili su parlamenti Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. U Crnoj Gori je nastavio da se sastaje kolegijum predsednika, čiji su deo predsednik Skupštine i predsednici poslaničkih grupa.

Parlamenti Srbije i Severne Makedonije, koji su prethodno raspušteni zbog raspisivanja redovnih, odnosno vanrednih izbora, nisu ponovo sazvani čak ni povodom proglašavanja vanrednog stanja u ove dve zemlje, navodu EWB.

U Srbiji je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković obrazložila neodržavanje sednice preporukama Vlade o neokupljanju većeg broja ljudi.

Svih 27 parlamenata zemalja Evropske unije učestvovali su u donošenju vanrednih mera u državama članicama.

Prijatelji sajta