Генералу Момчилу Перишићу суде за „шипијунску аферу“, припремно рочиште 9. јуна

ПРОЦЕС ПЕНЗИОНИСАНОМ ГЕНЕРАЛУ МОМЧИЛУ ПЕРИШИЋУ У СЛУЧАЈУ „ ШПИЈУНСКА АФЕРА“ ИЗ 2002.ГОДИНЕ

Момчило Перишић,бивши начелник Генералштаба Војске Југославије,а после петооктобарских промена 2000. потпредседник Владе Србије и председник скупштинског Одбора за безбедност испред тада владајуће коалиције ДОС, наћи ће се почетком следеће седмице на оптуженичкој клупи Вишег суда у Београду због наставка суђења за „шпијунску аферу“ из 2002. године.

Виши суд је за 9. јун заказао припремно рочиште у том поступку, после деценије прекида због Перишићевог одласка у Хаг 2005. године и тамошњег процеса у вези ратних збивања при распаду бивше СФРЈ деведесетих, у којем је правоснажно ослобођен свих оптужби.

Београдско Више тужилаштво је пре седам месеци активирало оптужницу за „шпијунску аферу“,након што се пензионисани генерал Перишић 1. март 2013. вратио у Србију.

Да би поступак био настављен суду су у међуврмену званично достављени докази да је процес пред Хашким трибуналом против Перишића правоснажно окончан, јер је такав услов прописан Законом о сарадњи с Хашким трибуналом. У вези одласка Перишића у Хаг, 9. новембра 2005. године тадашњи Окружни суд у Београду је донео решење којим је поступак против Перишића пред домаћим правосуђем прекинут и истовремено предвиђено да буде настављен после испуњења законских услова.

Пре 13 година, овај случај који је у јавности назван „шпијунска афера“, био је прави политички потрес, а Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану “Шарић” на периферији Београда, под сумњом за „одавање поверљивих информација америчком дипломати Џону Нејбору“. Том приликом је у ресторану био и Нејбор који се позвао на дипломатски имунитет.

Оптужницу је подигло тадашње Војно тужилаштво 30. септембра 2002. године, а поред Перишића који је осумњичен за „шпијунажу у корист американаца”, били су обухваћени и тадашњи потпуковник Миодраг Секулић и Владимир Влајковић из Обреновца. На суђењу које је почело крајем децембра 2002. пред тадашњим Војним судом у Београду, сви окривљени су изјавили да су наводи оптужнице неистинити и случај исфабрикован у политичкој кухињи.

Поводом тог процеса Перишић, који је 2002. године био председник странке „Покрет за демократску Србију“, више пута је током протеклих година и после повратка из Хага изјављивао за медије “да су му све наместиле и исконструисале колеге из ДОС-а“ у прљавој борби за политички престиж и функције.

Пошто је војно правосуђе расформирано крајем 2004. године, предмет је прешао у надлежност садашњег Вишег суда и Вишег тужилаштва у Београду.

Извор: Дневник

Пријатељи сајта