Generalu Momčilu Perišiću sude za „šipijunsku aferu“, pripremno ročište 9. juna

PROCES PENZIONISANOM GENERALU MOMČILU PERIŠIĆU U SLUČAJU „ ŠPIJUNSKA AFERA“ IZ 2002.GODINE

Momčilo Perišić,bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije,a posle petooktobarskih promena 2000. potpredsednik Vlade Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost ispred tada vladajuće koalicije DOS, naći će se početkom sledeće sedmice na optuženičkoj klupi Višeg suda u Beogradu zbog nastavka suđenja za „špijunsku aferu“ iz 2002. godine.

Viši sud je za 9. jun zakazao pripremno ročište u tom postupku, posle decenije prekida zbog Perišićevog odlaska u Hag 2005. godine i tamošnjeg procesa u vezi ratnih zbivanja pri raspadu bivše SFRJ devedesetih, u kojem je pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Beogradsko Više tužilaštvo je pre sedam meseci aktiviralo optužnicu za „špijunsku aferu“,nakon što se penzionisani general Perišić 1. mart 2013. vratio u Srbiju.

Da bi postupak bio nastavljen sudu su u međuvrmenu zvanično dostavljeni dokazi da je proces pred Haškim tribunalom protiv Perišića pravosnažno okončan, jer je takav uslov propisan Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom. U vezi odlaska Perišića u Hag, 9. novembra 2005. godine tadašnji Okružni sud u Beogradu je doneo rešenje kojim je postupak protiv Perišića pred domaćim pravosuđem prekinut i istovremeno predviđeno da bude nastavljen posle ispunjenja zakonskih uslova.

Pre 13 godina, ovaj slučaj koji je u javnosti nazvan „špijunska afera“, bio je pravi politički potres, a Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu “Šarić” na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom diplomati Džonu Nejboru“. Tom prilikom je u restoranu bio i Nejbor koji se pozvao na diplomatski imunitet.

Optužnicu je podiglo tadašnje Vojno tužilaštvo 30. septembra 2002. godine, a pored Perišića koji je osumnjičen za „špijunažu u korist amerikanaca”, bili su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca. Na suđenju koje je počelo krajem decembra 2002. pred tadašnjim Vojnim sudom u Beogradu, svi okrivljeni su izjavili da su navodi optužnice neistiniti i slučaj isfabrikovan u političkoj kuhinji.

Povodom tog procesa Perišić, koji je 2002. godine bio predsednik stranke „Pokret za demokratsku Srbiju“, više puta je tokom proteklih godina i posle povratka iz Haga izjavljivao za medije “da su mu sve namestile i iskonstruisale kolege iz DOS-a“ u prljavoj borbi za politički prestiž i funkcije.

Pošto je vojno pravosuđe rasformirano krajem 2004. godine, predmet je prešao u nadležnost sadašnjeg Višeg suda i Višeg tužilaštva u Beogradu.

Izvor: Dnevnik

Prijatelji sajta