Грубач и Гајић у Пресингу Н1: “Неуставан уговор о пројекту Београд на води”

Међудржавни уговор о пројекту “Београд на води” који је Влада Србије потписала са Уједињеним Арапским Емиратима, “неуставан је”, њиме је “потпуно суспендован правни поредак Србије”, оценили су адвокат Владимир Гајић и професор Правног факултета Универзитета Унион Момчило Грубач, гостујући у емисији Пресинг телевизије Н1.

Адвокат Владимир Гајић каже да је међудржавни уговор кровни документ, да је он суштински неуставан, али и да је правни поредак Србије потпуно суспендован на основу једне тачке споразума.

„Ова одредба је у супротности са једним чланом Устава, не постоји никакав споразум који Србија може да потпише, а да је супротан Уставу, ово није међународни споразум, већ уговор за бизнис“, сматра он.

Гајић каже да се ради о споразумима у којима је једна страна увек слабија, а, како истиче, “то је углавном Србија“.

„То су уговори који имају политичку позадину, интереси Србије стављени су у други план. Нема говора о јавном интересу“.

Он сматра да оваква инвестиција, односно јавно-приватно партнерство, није могло да се закључи без тендера.

„Не само то, и могућност давања земљишта без накнаде је била могућа само када је предмет уговора производна делатност, али то овде није случај. Овде се краде по закону. Политичка елита доноси закон, тек касније видите која је поента закона. Тек после видите да је неколико закона суспендовано и онда се страном партнеру да закуп на 99 година, да се изврши конверзија“, рекао је Грајић у Пресингу.

n1

Фото: Скриншот сајт Н1

Он каже да аргумент да ће Србија добити 32 одсто власништва није у складу са истином, већ само пропаганда.

„Држава постаје власник ваздуха“.

„На основу уговора, арапски партнер који је и већински власник има право да сваки изграђени објекат, када прибави употербну дозволу да укњижи и тражи конверзију без накнаде. Само на основу уговора инвеститор има право да унутар једне парцеле, опсега око сваког објекта, нема никаквог ограничења колико ће припасти тој згради, има право да користи бенефиције и да продаје тај закуп, уступајући делове парцеле закупцима“, наводи Гајић.

Професор Правног факултета Универзитета Унион Момчило Грубач каже да из међудржавног уговора између Владе Србије и УАЕ проистичу многи уговори. Како каже, Влада се на тај начин обезбедила да ће завршити посао који је наумила, без обзира да ли је то у складу са уставом и законима Србије.

„Влада се послужила неком врстом доскочице, није имала правни основ за закључење тог уговора, јер је тако суспендован законски поредак Србије, суспендоване су уставне одредбе које говоре о слободном тржишту, конкуренцији, расписивању тендера. Тај међудржавни уговор је суспендовао многе важеће законе“, истакао је професор Грубач.

Он каже да иако у Уставу постоји одредба која каже да су међудржавни уговори одмах иза Устава, а испред закона, не може се тако неодговорно поступати.

„Онај који их закључује мора да буде свестан одговорности и да поштује важеће законе. Овако је пун незаконитости и противуставности“, каже он.

Грубач наводи да је правни лек у обраћању Уставном суду, али да треба дочекати његову одлуку.

Гајић је навео и да ће српске фирме и радници добити посао само ако то буде жеља партнера, јер нема никакве обавезе арапске стране.

Што се тиче гаранта уговора, како наводи, стоји име фирме, а истовремено и име шеика, „тако да делује као да он лично гарантује за извршење обавезе“.

„Овде он гарантује својим именом, зна се шта је банкарска гаранција код оваквих уговора. Приватни интереси су нормални, ради се о уговору с компанијом која хоће да извуче што више“.

Гајић наводи да оваквим уговором Србија купује наду да ће нешто да добије и да су арапски партнери за себе склопили изванредан посао, али и додаје да су им већ пропали пројекти у Индији, Пакистану, Казахстану.

Што се тиче самог пројекта, адвокат очекује да ће бити направљена једна од две куле,шопинг мол и паркинг.

„Србија не може да испитује докле је инвеститор стигао са обавезама. Може, али тек за 20 година. Они не морају рупу да ископају, Србија им не може ништа“.

Он тврди да би одговорна власт расписала тендер и покушала да дође до озбиљног инвеститора и новца.

„Овде није дошло до тога, кршио се Устав, прилагођавали су се закони“, каже он.

Како је истакао није видео ниједног урбанисту, архитекту или правника да је похвалио овај пројекат.

„Тренутно Србија има само трошкове, потребан је огорман новац да се уради инфраструктура, а то је обавеза Србије да комунално опреми ову локацију која нема ништа“.

Каже да је арапски инвеститор добио екстериторијалност у сред Београда.

„Суспендован је правни поредак Србије на 20 година на том делу земљишта, они 20 година могу ништа да не изграде“.Објаснио је да јавни тужилац може да оспори уговор после истраге, и да може да се расправља о ништавости. Поред тога и Уставни суд може да каже да је уговор неуставан.

„Арапски инвеститор је заштићен, они могу на арбитражи да оборе одлуку“, рекао је Гајић.

Пријатељи сајта