Хитно пустити на слободу Милована Бркића. Новинар је животно угрожен!

Притворени новинар Милован Бркић (67) , животно је угрожен, објавио је његов адвокат Владимир Гајић.
Главни и одговорни уредник Магазина Таблоид,Милован Бркић, који се налази у притвору већ трећи месец, од 8. маја, иначе је лошег здравственог стања, а због осуде на годину и два месеца затвора, по оптужби за наводно „позивање на насилну промену уставног уређења“, већ дуже време штрајкује глађу и жеђу и не узима лекове.

Новинар Милован Бркић , политички осуђеник, животно је угрожен. Ето, само да знате. # новинари Србије, написао је на свом твитер налогу адвокат Владимир Гајић, Бркићев бранилац.

Притворени новинар Милован Бркић, главни и одговорни уредник Магазина Таблоид , ступио је у штрајк глађу и жеђу а одбија и неопходну медицинску терапију, након пресуде Вишег суда у Београду којом је 11. јула ове године. осуђен на годину и два месеца затвора, по оптужби за кривично дело „позивање на насилну промену уставног уређења“, a он и његови браниоци енергично негирају оптужбу и тврде да је „политички осуђеник за вербални деликт“. Брат Милована Бркића, Радован, изјавио је да је Милован у веома лошем стању , и да штрајкује глађу већ 43 дана, а 8 дана не узима ни воду.
-Када сам га посетио рекао је да је лоше и да не зна хоће ли издржати још три дана. Међутим, он и даље инстистира да настави штрајк глађу и жеђу- изјавио је Радован Бркић, брат Милована Бркића, главног уредника магазина Таблоида, гостујући синоћ уживо на каналу Прави одговор.
О ступању у потпуни штрајк, Бркић је 11. јула обавестио управу београдског Централног затвора у ком се налази у притвору.
Бркићеви браниоци, адвокати Владимир Гајић , Стеван Дамњановић и Иван Нинић, тврде да је стари новинар, оштри критичар свих режима и храбри борац против криминала и свих лоших појава у друштву, осуђен за „вербални деликт, непостојеће дело, по диктату режима како би се заплашили сви слободномислећи грађани“.

Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“.„Милован Б. је на обраћање НН учесника скупа речима: ‘Ево чули смо сад, какав је ваш коментар господине Бркићу’, поред осталог рекао: “Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље. Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који је од нас одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу“…, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.
Одбрана Милована Бркића тврди да он није починио кривично дело које му је стављено на терет, нити било које друго кривично дело, те да се наведеног 8. маја Бркић није обраћао било каквом скупу људи, већ да је током шетење, у неформалном одговору на питање једног пролазника, изнео своје лично мишљење о стању у друштву, сходно праву грађана на слободу мисли и изражавања, и да није починио ниједно кривично дело.
Иначе, увече 8. маја, након што је завршен први по реду протест „Србија против насиља“, новинар Бркић је ухапшен, а после саслушања у Тужилаштву, суд му је одредио притвор, на предлог тужилаштва, а из разлога постојања бојазни „да би у кратком временском периоду могао да понови кривично дело“. Након што му је изречена пресуда, Бркићу је остављено на снази друго по реду решење о продужењу притвора, донето 5. јула .

Пријатељи сајта