Hitno pustiti na slobodu Milovana Brkića. Novinar je životno ugrožen!

Pritvoreni novinar Milovan Brkić (67) , životno je ugrožen, objavio je njegov advokat Vladimir Gajić.
Glavni i odgovorni urednik Magazina Tabloid,Milovan Brkić, koji se nalazi u pritvoru već treći mesec, od 8. maja, inače je lošeg zdravstvenog stanja, a zbog osude na godinu i dva meseca zatvora, po optužbi za navodno „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, već duže vreme štrajkuje glađu i žeđu i ne uzima lekove.

Novinar Milovan Brkić , politički osuđenik, životno je ugrožen. Eto, samo da znate. # novinari Srbije, napisao je na svom tviter nalogu advokat Vladimir Gajić, Brkićev branilac.

Pritvoreni novinar Milovan Brkić, glavni i odgovorni urednik Magazina Tabloid , stupio je u štrajk glađu i žeđu a odbija i neophodnu medicinsku terapiju, nakon presude Višeg suda u Beogradu kojom je 11. jula ove godine. osuđen na godinu i dva meseca zatvora, po optužbi za krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, a on i njegovi branioci energično negiraju optužbu i tvrde da je „politički osuđenik za verbalni delikt“. Brat Milovana Brkića, Radovan, izjavio je da je Milovan u veoma lošem stanju , i da štrajkuje glađu već 43 dana, a 8 dana ne uzima ni vodu.
-Kada sam ga posetio rekao je da je loše i da ne zna hoće li izdržati još tri dana. Međutim, on i dalje instistira da nastavi štrajk glađu i žeđu- izjavio je Radovan Brkić, brat Milovana Brkića, glavnog urednika magazina Tabloida, gostujući sinoć uživo na kanalu Pravi odgovor.
O stupanju u potpuni štrajk, Brkić je 11. jula obavestio upravu beogradskog Centralnog zatvora u kom se nalazi u pritvoru.
Brkićevi branioci, advokati Vladimir Gajić , Stevan Damnjanović i Ivan Ninić, tvrde da je stari novinar, oštri kritičar svih režima i hrabri borac protiv kriminala i svih loših pojava u društvu, osuđen za „verbalni delikt, nepostojeće delo, po diktatu režima kako bi se zaplašili svi slobodnomisleći građani“.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi u svom optužnom aktu da postoji „opravdana sumnja“ da je Milovan Brkić tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, 8. maja ove godine, „ u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“.„Milovan B. je na obraćanje NN učesnika skupa rečima: ‘Evo čuli smo sad, kakav je vaš komentar gospodine Brkiću’, pored ostalog rekao: “Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje. Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu“…, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.
Odbrana Milovana Brkića tvrdi da on nije počinio krivično delo koje mu je stavljeno na teret, niti bilo koje drugo krivično delo, te da se navedenog 8. maja Brkić nije obraćao bilo kakvom skupu ljudi, već da je tokom šetenje, u neformalnom odgovoru na pitanje jednog prolaznika, izneo svoje lično mišljenje o stanju u društvu, shodno pravu građana na slobodu misli i izražavanja, i da nije počinio nijedno krivično delo.
Inače, uveče 8. maja, nakon što je završen prvi po redu protest „Srbija protiv nasilja“, novinar Brkić je uhapšen, a posle saslušanja u Tužilaštvu, sud mu je odredio pritvor, na predlog tužilaštva, a iz razloga postojanja bojazni „da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo“. Nakon što mu je izrečena presuda, Brkiću je ostavljeno na snazi drugo po redu rešenje o produženju pritvora, doneto 5. jula .

Prijatelji sajta