И петролејке су океј

Уводимо акцизу на електричну енергију јер је то у складу са директивама Европске уније и постигнутим договором са ММФ-ом. За ову жртву грађани ће добити награду – изјавио је министар финансија Душан Вујовић образлажући измене закона о акцизама којима се овај намет уводи на електричну енергију.

Предложена акциза на струју је 7,5 одсто и све са новим процентом поскупљења, како рече министар, просечан месечни рачун за струју од 2.000 динара ће „бити већи само 325 динара“. То је, вели Вујовић, вредност тек једне кутије цигарета. Дневно ће, дакле, струјни рачун бити виши у вредности само једне једине цигарете. По овом поређењу испада да сви у Србији пуше, и то ни мање ни више него најскупље цигарете, рецимо, „Davidoff magnum“, од преко 300 динара за паклицу.

И то није све! У Србији ће струја и даље бити за 20 до 25 одсто јефтинија него у другим земљама региона! Није него-а онда је мрмот замотао чоколаду у фолију!

Проблем с министровом рачуницом је и то што је просечан месечни рачун за струју у Србији око четири хиљаде динара, што ће рећи да је дневно поскупљење барем једна цигарета „Sobranie“, односно, једна цела и пола опушка „Davidoffа“, или две цигарете „Некста“, „Фаста“, „Јорка“…

Није рекао министар ни како ће грађани бити награђени. Да ли тако што ће празни џепови већине бити још празнији, а кипети друштву одабраном и немалом са рајским принадлежностима? Срећа па нема тенденција да то постане, не дај боже, наследна, или каква кумовско-родбинска ствар.

Акциза на струју ће, рече Вујовић, бити Влади нови стални извор прихода у буџету, који ће омогућити у наредним годинама враћање свих доходака који се плаћају из буџета, значи и плата и пензија, на ниво тренда“.

То просветљено предвиђање доводи скоро до егзалтираности огромну већину грађана, који нису на буџету већ га само пуне, поготово оне који су посве боси, не пуше, не пију, све ређе једу, па још само чекају да живот прође и све чешће му припомажу у томе.

Ипак, реално, коме је скупо не мора ни да троши струју. И петролејке су океј.

J.J.

Пријатељи сајта