I petrolejke su okej

Uvodimo akcizu na električnu energiju jer je to u skladu sa direktivama Evropske unije i postignutim dogovorom sa MMF-om. Za ovu žrtvu građani će dobiti nagradu – izjavio je ministar finansija Dušan Vujović obrazlažući izmene zakona o akcizama kojima se ovaj namet uvodi na električnu energiju.

Predložena akciza na struju je 7,5 odsto i sve sa novim procentom poskupljenja, kako reče ministar, prosečan mesečni račun za struju od 2.000 dinara će „biti veći samo 325 dinara“. To je, veli Vujović, vrednost tek jedne kutije cigareta. Dnevno će, dakle, strujni račun biti viši u vrednosti samo jedne jedine cigarete. Po ovom poređenju ispada da svi u Srbiji puše, i to ni manje ni više nego najskuplje cigarete, recimo, „Davidoff magnum“, od preko 300 dinara za paklicu.

I to nije sve! U Srbiji će struja i dalje biti za 20 do 25 odsto jeftinija nego u drugim zemljama regiona! Nije nego-a onda je mrmot zamotao čokoladu u foliju!

Problem s ministrovom računicom je i to što je prosečan mesečni račun za struju u Srbiji oko četiri hiljade dinara, što će reći da je dnevno poskupljenje barem jedna cigareta „Sobranie“, odnosno, jedna cela i pola opuška „Davidoffa“, ili dve cigarete „Neksta“, „Fasta“, „Jorka“…

Nije rekao ministar ni kako će građani biti nagrađeni. Da li tako što će prazni džepovi većine biti još prazniji, a kipeti društvu odabranom i nemalom sa rajskim prinadležnostima? Sreća pa nema tendencija da to postane, ne daj bože, nasledna, ili kakva kumovsko-rodbinska stvar.

Akciza na struju će, reče Vujović, biti Vladi novi stalni izvor prihoda u budžetu, koji će omogućiti u narednim godinama vraćanje svih dohodaka koji se plaćaju iz budžeta, znači i plata i penzija, na nivo trenda“.

To prosvetljeno predviđanje dovodi skoro do egzaltiranosti ogromnu većinu građana, koji nisu na budžetu već ga samo pune, pogotovo one koji su posve bosi, ne puše, ne piju, sve ređe jedu, pa još samo čekaju da život prođe i sve češće mu pripomažu u tome.

Ipak, realno, kome je skupo ne mora ni da troši struju. I petrolejke su okej.

J.J.

Prijatelji sajta