Интерпол још 2014. укинуо црвену потерницу за Богољубом Карићем

Аутор: Дневник;

Фото: Дневник

Специјални суд у Београду наредио је повлачење потернице за бизнисменом Богољубом Карићем, након што је Тужилаштво 26. децембра обуставило истрагу у случају “Мобтел”, вођену о различитим околностима против  браће  Карић, Богуљуба, Сретена, Драгомира, Зорана, њихове сестре Оливере Недељковић и петоро руководилаца у фирмама у систему БК групе.

Први човек „БК компаније“ Богољуб  Карић, који већ деценију живи у иностранству, у Србију ће највероватније доћи већ за дан- два. Богољубова  ћерка Даница удаје се  31. децембра, па се очекује да дође на свадбу, каже његов адвокат Милорад Пањевић, за „Дневник“.

Где ће касније Карић да буде, то је, напомиње Пањевић, везано за огромне грађевинске послове које има у иностранству јер ће морати да настави да их  води.

Након одлуке Специјалног тужилаштва о обустављању истраге против браће Карић и њихове сестре, не постоји више ниједан процес против њих, потврђује Пањевић и открива да међународна потерница коју је Србија за Богољубом расписала после отварања истраге због „Мобтела“ у фебруару 2006. године, практично у последње три године није ни егзистирала у Европи.

-Давно, још, заиста пре много времена, Генерални секретаријат Интерпола укинуо је црвену потерницу за Богољубом Карићем и наложио државама чланицама да по истој не поступају и његов дисије је брисан. Интерпол то ради само у два случаја: када је у питању политички прогон или војна кривична дела. Дакле, пошто нису била војна кривична дела. Очигледно је да је онда у питању био предмет с политичким прогоном – наглашава Милорад Пањевић и додаје да мисли да је Интерпол укинуо потерницу још 2014. године.

За одлуку Специјалног тужилаштва о обустављању истраге, по речима Пањевића, били су пресудни докази изведени о реалној вредности опреме и трошкова њеног допремања за „Мобтел“, прву српску  компанију мобилне телефоније коју су заједнички основале држава и „БК група“ средином деведесетих година, у време међународних економских санкција под којима је наша земља тада била,  при чему је оснивачки капитал „БК“ био комплетна опрема која је набављена у иностранству у условима санкција.

Предлог на којем је одбрана инсистирала од почетка истраге, да се у вези тих околности обави  економско-финансијско вештачење и изведу други докази, уважио је, након измена ЗКП-а, судија за претходни поступак и наложио тужиоцу да их изведе.

– Саслушани су и бројни свецоци који су имали непосредна сазнања о свему томе и то је на крају резултирало закључком Тужилаштва да нема доказа да је рађено било шта незаконито – истиче Пањевић.

Подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал саопштило је  да је 26. децембра обуставило истрагу против Богољуба Карића, Видомира Парежанина, Панте Урошевића, Мише Кузмановића и Смиље Младеновић, у случају „Мобтел“, у којој су  сумњичени за  „приказивање увећане вредности опреме“ , набављене за то предузеће мобилне телефоније током деведесетих година прошлог века.

Такође, у оквиру истог истражног поступка, обустављена је и истрага вођена против браће Карић, Богољуба и Сретена, и некадашње директорке пословне јединице „Астра банке“ на Кипру Олге Ердељановић, под сумњом на кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица,  а против још двојице браће Карић Зорана и Драгомира, и њихове сестре Оливере Недељковић због тог кривичног дела у помагању, у  вези сумњи на „злоупотребу“ дела новчаних средстава „Мобтела“.

Тужилаштво је саопштило да је  истрага против Богољуба Карића, Парежанина, Урошевића, Кузмановића и Смиље Младеновиће вођена „због сумње да је,  у периоду од априла 1994. године, до фебруара 1997.године, делимично за време међународних санкција, током оснивања предузећа за мобилне телекомуникације “Србија БК ПТТ – Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, Богољубу Карићу и предузећу БК Трејд , суоснивачу “Мобтела“, прибављена противправна имовинска корист од 21.980.551  америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме“.

„Новим вештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач БК Трејд  имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царину, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања, из чега је произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист-предочило је  Тужилаштво.

У другом делу истраге, који је по захтеву за проширење, вођен против  браће  Карић, њихове сестре Оливере и Олге Ердељановић испитиване су сумње да  ли је у периоду од августа 1999. године до октобра 2000. године, браћи Карић и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „Мобтела“, која су се налазила на рачуну отвореном код Астра банке, прибављена противправна имовинска корист, као и да ли је  омогућено једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

– Током истраге се није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице које би потврдиле основе сумње да је извршено кривично дело, јер је утврђено да је у периоду поступка ликвидације над Астра банком у просторијама запечаћеним од стране суда, у којима се налазила документација, избио пожар у коме је изгорео део документације важан за поступак. Поред тога, и поред више захтева за међународну правну помоћ које је суд, током више година, слао надлежним органима на Кипру, кипарски органи нису доставили документацију коју је суд тражио, а која је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за овај поступак-саопштило је Тужилаштво.

Основну истрагу  у случају „Мобтел“ 18. фебруара 2006. године, иницирало   је тадашње   Окружно  тужилаштво у Београду,  а   четири месеца касније поверена је у надлежност   Специјалном тужилаштву,  при чему је истрагу   проводио Специјални суд до децембра 2011. године, а потом, сходно новом ЗКП-у,  Тужилаштво за организовани криминал.

Богољуб  Карић је још почетком  2006 године, кад  је почела истрага у вези  Мобтела, а он побегао из Србије,  изјављивао да је  све оптужбе против њега „исконструисао“ тадашњи режим како би га као политичког конкурента, елиминисали са политичке сцене Србије као лидера странке „Покрет снага Србије“.

У суботу у Србији
Власник „БК групе” Богољуб Карић у суботу долази у Србију, као слободан човек, на, како каже, свадбу ћерке Данице, а за свој деценијски кривични прогон одговорном сматра владу Војислава Коштунице.

Карић сматра логичним одлуке Специјалног суда и Тужилаштва за организовани криминал о укидању решења о притвору и потернице за њим након обуставе истраге.

– Очекивао сам овакав резултат. Било је јасно да је у питању чисто политички покренута акција одузимања свих мојих компанија и моје политичке ликвидације – рекао је Карић за Б92.

Враћају „ферари 599” и „фијат 500”

Чланова породице Карић, против којих су након више од 10 година обустављене све истраге, заплењена су само два аутомобила, која би ускоро требало да им буду враћена, док поступак за привремено одузимање више некретнина и удела никада није добио епилог на суду.

Наиме наредбом Вишег јавног тужилаштва из 2010. године од Карића су били одузети  „ферари 599” и „фијат 500”, потврђено је Танjугу у Дирекцији за управљање одузетом имовином Министарства правде. Ти аутомобили никада нису били давани на коришћење и чувају се у магацину Дирекције.

Биће враћени власику тек када Дирекција добије решење о враћању возила.  Поступак који се у Вишем суду водио по захтеву Вишег тужилаштва у Београду за одузимање више станова, земљишта и удела у предузећима од чланова породице Карић није окончан судском одлуком, потврђено је Танјугу у суду.

Пријатељи сајта