Још две потернице за Миљком Живојиновићем

Одбрана Миљка Живојиновића, бившег стечајног управника ГП „Рад“, једног од оптужених у случају који је у јавности назван „стечајна мафија“, обратила се Заштитнику грађана због тога што је, тврди адвокат одбране Александар Лојпур, „полиција одбила да омогући информацију у ком поступку је за Живојиновићем издата потерница, на коју одбрана има право по Уставу и по закону“.

Лојпур је изјавио да осим потернице, издате за његовим брањеником Живојиновићем због поменутог поступка, која је недавно повучена, постоје још две у вези два истражна поступка, пише новосадски „Дневник“.

У једној од те две истраге, Живојиновић, син прослављеног глумца Бате Живојиновића, за сада не зна ни за које кривично дело је осумњичен, јер податак о томе одбрани није омогућен.

– Постоје још две потернице које су издате за Миљком Живојиновићем , једна је код Првог основног суда у Београду на основу захтева Тужилаштва и решења о спровођењу истраге везано за наводну утају пореза 2006. године, а друга код Специјалног суда, али не знамо на шта се односи та потерница и основ сумње јер нам податак није омогућен, осим да је донето решење о истрази-каже његов бранилац Александар Лојпур.

Живојиновић би у обе истраге, у својству осумњиченог , требало да буде саслушан и након тога, по речима његовог адвоката, одбрани ће бити омогућен увид у списе предмета и укинуте потернице.

По Уставу и по ЗКП-у, осумњичени има право да буде обавештен за које кривично дело се сумњичи. Нама је –објашњава Лојпур – тај податак омогућен само везано за истрагу у Првом основном суду, а ни у једном од ова два предмета, не можемо да остваримо увид у списе пре него што буде саслушан у својству осумњиченог, али то је и иначе пракса.

С друге стране, полиција би, тврди Лојпур, требало да омогући податак о томе да ли је издата потерница за осумњиченим, пошто мора да зна пред којим судом се води поступак, али Живојиновићој одбрани ни то није дато. За ове истраге браниоци су сазнали тако што су одлазили у судове и питали који поступци се воде против Живојиновића. По томе, напомиње Лојпур, практично би требало да идемо код сваког основног и вишег суда у Србији, а има их укупно око деведесет, и да питамо да ли против њега постоји неки поступак и да ли је евентуално издата потерница.

-Веома је тешка ситуација. Миљко последњих осам година живи у Француској, где има породичне обавезе, радне обавезе. Заиста није у могућности да долази овде на суђења и да учествује у поступку јер би тиме угрозио своју егзистенцију, а сами знамо да је цела ствар била политички мотивисана и ништа од онога што му је стављено на терет није могло да буде доказано ни у поступку за такозвану „стечајну мафију“ ни у другим поступцима који се воде против њега-истиче Лојпур и додаје да његов брањеник , док постоје потернице, неће долазити у Србију“, преноси лист Дневник.

Против Живојиновића се у одсуству воде укупно чак четири кривична поступка, рачунајући и две истраге.

Извор : Дневник

Пријатељи сајта