Ko je kriv zbog Ljiljane: sudbina, Bog ili lekari?

Foto: Album porodice Arambašić

Presudom Prvog osnovnog  sudu u Beogradu, objavljenom 23. januara,  lekarke Ginekološko akušerske klinike (GAK)  beogradskog Kliničkog centra  Vera Milenković i Gordana Miletić,  nepravosnažno su osuđene na po dve godine zatvora po optužbama  za „nesavesno lečenje“  Ljiljane Arambašić (18)  koja  je 2002. godine umrla od posledica  zapaljenja  slepog creva.

Oslobođeni su optužbi Miloš Radović,  Srboljub  Milićević i Aleksandar Jovanović, takođe lekari  GAK-a beogradskog Kliničkog centra.

Tragičan  slučaj Ljiljane Arambašić tako je dobio novi, drugi po redu, sudski epilog, posle ponovljenog suđenja,a  nepravosnažnom presudom obema osuđenim lekarkama izrečena je i mera zabrane obavljanja delatnosti  u trajnju dve godine.

Po činjenicama utvrđenim tokom postupka, osamnaestogodišnja  Ljiljana Arambašić  iz Beograda , zbog jakih bolova u stomaku javila  se 15. februara 2002. godine u beogradski  Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su tegobe ginekološke prirode i poslata je u Ginekološko akušersku kliniku (GAK) , gde joj je određena terapija lečenja antibioticima.  Sa ginekologije su Ljiljanu, posle pet dana, 20. februara 2002. godine,  pošto je neprekidno vrištala ,uputili u Institut za neuropsihijatrijske bolesti  „Laza Lazarević“, a stručnjaci su odmah zakljičili da ona nije pacijent za njih i odvezli su je u Urgentni centar. Zbog visoke temperature, devojka nije primljena u Urgentni centar, već je  upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je  ubrzo nakon prijema umrla , posle ponoći  21. februara 2002. godine.

Sudskomedicinskim  veštačenjem   je utvrđeno da je Ljiljana „umrla od  sepse koja je nastupila usled  zapaljenja perforacijom  slepog creva“.

U  optužnici  po kojoj je suđeno lekarima,  izneta je sumnja da devojci  posle hospitalizovanja  „nije pružen odgovarajući medicinski tretman“, a pojedini lekari se sumnjiče da „nisu uspeli da postave dijagnozu zapaljenja slepog creva“.

Svi  lekari su  negirali  optužbe  i tvrde da su postupali  profesionalno, savesno, poštovali stručne procedure i da dok se lečenje pacijentkinje odvijalo pod njihovim nadzorom nije bilo propusta.

 Nakon preciziranja optužnice, pre četiri meseca, Prvo osnovno javno tužilaštvo odustalo je od optužbi u odnosu na lekare Radovića, Milićevića i  Jovanovića, ali je njihovo gonjenje preuzela i nastavila u istom postupku porodica Arambašić, odnosno punomoćnik oštećenih.

Suđenje  je ponovljeno pošto je  Apelacioni sud u Beogradu ,pre tri  godine, ukinuo prvostepenu presudu iz 2012. godine kojom su bili osuđeni na po dve godine zatvora lekari Miloš Radović, Vera Milenković i Gordana Miletić, a oslobođeni optužbi  Srboljub Milićevića i  Aleksandar  Jovanović.

Odlukom Apelacionog suda naloženo je da se u ponovljenom postupku  utvrdi kakve su dužnosti lekara u vezi obilaska i pregleda pacijenta, kakve su dužnosti lekara i medicinskog osoblja za vreme dežurstva i u čemu se te obaveze sastoje. Ovo je inače jedan od najdužih krivičnih postupaka u našem pravosuđu koji  od početka istrage  traje punih petnaest godina. Samo istraga u ovom slučaju trajala je  duže od  četiri  godine,a  optužnica je podignuta u novembru 2006. godine.  Prvo suđenje u prvom stepenu počelo je  15. januara 2008, a  okončano je u  aprilu 2012,  posle četiri godine . Tokom  prvog  postupka u  predmetu su, od podizanja optužnice, postupala četiri predsednika veća.

Drugostepeni postupak u kom je odlučivano o žalbama javnog tužioca i branilaca na prvostepenu presudu, trajao je skoro dve godine.

Ponovljeno suđenje počelo je u maju 2014 godine,a  naredne godine, tadašnji glavni sudija, peti po redu, prešao je u javne beležnike, pa je suđenje praktično počelo tek u novembru 2015 godine, nakon što je predmet  preuzeo sudija Goran Ramić koji  ga je i presudio.

Sada predstoji postupak  pred Apelacionim sudom, po žalbama na prvostepenu presudu.

Suđenje je okončano 19. januara  pošto su završne reči izneli svi učesnici u postupku, dva tužioca, Prvo osnovno javno tužilaštvo i  oštećena porodica Arambašić koja  preko punomoćnika, advokatske kancelarije Matić,  goni troje lekara od kojih je  odustalo javno tužilaštvo,  a na drugoj strani završne reči izneli su branioci optuženih  lekara  Vere Milenković,  Gordane Miletić,  Miloša Radovića, Srboljuba Milićevića i  Aleksandra Jovanović, kao i sami okrivljeni .

-Tragična sudbina kakva je zadesila  Ljiljanu Arambašić iako su simptomi  slepog creva prepoznatljivi  u svakom trenutku, a  lečenje je rutinska intervencija,  nepojmivo je da se dogodi u civilizovanom svetu- rekao  je advokat Borko Rastović iz advokatske kancelarije Matić, koja je pre četiri meseca kao punomoćnik  oštećene,  nastavila i gonjenje lekara  Miloša Radovića, Srboljuba Milićevića i Aleksandra Jovanovića, nakon što je Tužilaštvo odustalo od optužbi protiv njih.

Rastović je istakao da je  Ljiljana bila veoma mlada i zdrava devojka i da  bi, da joj je pružena adekvatna lekarska pomoć, još dugo mogla bude radost i oslonac svojim najmilijima,  majci i sestri.

-Ljiljana je umrla u najgorim, najstrašnijim bolovima koje čovek ne može ni da zamisli –  kazao je Rastović i dodao da presuda u ovom tragičnom  slučaju treba da bude opomena svim lekarima.

Punomoćnik oštećene advokat Miodrag Matić je  posle prvog suđenja,  u aprilu  2012 godine,  izneo završnu reč koja se još pamti.

-Ljiljani  koja je umrla u najtežim bolovima zbog upale slepog creva šest dana nakon što je primljena u Klinički centar, nije bila pružena nikakva medicinska pomoć. U Srbiji, međutim,  postoji mišljenje da su lekari bezgrešni,a  lekari tvrde da su sve učinili i da je pacijent umro jer je bog tako hteo -istakao je tada  Matić

Postupajući zamenik prvog osnovnog javnog tužioca,  u završnoj reči je,  navodeći da „smatra da su dokazi izvedeni tokom  suđenja  potvrdili optužbe o propustima“  u slučaju okrivljenih lekarki  Vere Milenković i Gordane Miletić i  zatražio da  sud obe oglasi krivim i izrekne im zatvorske kazne .

Svi okrivljeni lekari  ostali su pri svojim odbranama u kojima negiraju odgovornost.

Branioci svih okrivljenih, tvrdeći da optužbe nisu dokazane, pozvali su sud da pokloni veru tvrdnjama i dokazima odbrane da su lekari postupali savesno i odgovorno  i da nisu krivi za tragičan ishod.

-Bolje je osloboditi stotinu krivih nego osuditi jednog nevinog- kazao je advokat Vladimir Petrović, branilac doktorke Vere Milenković.

Izvor: Dnevnik, N1 i agencije

Prijatelji sajta