Крај суђења др Владану Шубаревићу

ПРОЦЕС  У СЛУЧАЈУ „НАБАВКА МЕДИЦИНСКОГ НАМЕШТАЈА“

У Специјалном суду у Београду настављено је излагање завршних речи у процесу оптуженима за  злоупотребе у набавци медицинског намештаја од 1. јуна 2007. до 1. јуна 2008. године за потребе београдских домова здравља Звездара и Палилула, Клиничко-болничког центра Бежанијска коса и специјалне болнице Свети Сава, а који је траје од 22. октобра 2009. године, када је покренута истрага против  бившег секретара за здравство Београда др Владана Шубаревића, бивших рукводилаца  тих здравствених установа и челницика  предузећа „Ресипи Медикал“ и  „Кедрион СПА“.

Завршне речи изнели су оптужени Шубаревић, бивши директор КБЦ „Бежанијска коса“ Никола Милинић и његови браниоци. У наставку суђења  заказаног за 14. април, завршне одбране требало би да изнесе  још двоје окривљених, а остали су то учинили на главном претресу у првој половини прошле године, пре  штрајка адвоката који је завршен тек прошлог месеца.

Излагање је почело је у марту 2014. године када се чула завршна реч тужиоца.

Оптужбе за  злоупотребу положаја у поступку  јавне набавке медицинског намештаја  2007. и 2008.године, за четири здравствене установе у Београду, стављене су на терет: тадашњем  секретару за здравство  Београда  др Владану  Шубаревићу, директору болнице „Свети Сава“ Милану Савићу, бившем директору КБЦ „Бежанијска коса“ Николи Милинићу, његовој помоћници за немедицинске послове Добрили Векић,  бившем директору КБЦ „Звездара“ Зорану Иванковићу , бившој директорки Дома здравља- Палилула Јасминки Јелић, директору предузећа „Ресипи Медикал“ из Земуна Слободану Пауновићу и директору представништва „Кедрион СПА“ Ђованију Акрољанију.

 Тужилаштво за организовни криминал сумњичи  Владана  Шубаревића да је као члан  већа задужен за здравство у Градској управи Београда од 1. јуна 2007. до 1. јуна 2008. године окривљенима  из четири здравствене установе наводно  „омогућио добијање средстава за набавку намештаја из буџета Скупштине града“ .

 По сумњама оптужбе, наводно је др Шубаревић  „захтевао од руководилаца здравствених установа да набавку медицинског намештаја, спроведу у што хитнијем поступку, избегавајући јавност и према строго дефинисаним техничким карактеристикама и условима, чиме је за заступнике италијанске фирме ”Вернипол“ омогућен повлашћени положај у поступку јавне набавке“. У изворној оптужници је  изнето да је на овај начин оштећен буџет града Београда за око 64,5  милиона  динара.

Сви окривљени су у потпуности негирали оптужбе.

Пријатељи сајта