Kraj suđenja dr Vladanu Šubareviću

PROCES  U SLUČAJU „NABAVKA MEDICINSKOG NAMEŠTAJA“

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je izlaganje završnih reči u procesu optuženima za  zloupotrebe u nabavci medicinskog nameštaja od 1. juna 2007. do 1. juna 2008. godine za potrebe beogradskih domova zdravlja Zvezdara i Palilula, Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa i specijalne bolnice Sveti Sava, a koji je traje od 22. oktobra 2009. godine, kada je pokrenuta istraga protiv  bivšeg sekretara za zdravstvo Beograda dr Vladana Šubarevića, bivših rukvodilaca  tih zdravstvenih ustanova i čelnicika  preduzeća „Resipi Medikal“ i  „Kedrion SPA“.

Završne reči izneli su optuženi Šubarević, bivši direktor KBC „Bežanijska kosa“ Nikola Milinić i njegovi branioci. U nastavku suđenja  zakazanog za 14. april, završne odbrane trebalo bi da iznese  još dvoje okrivljenih, a ostali su to učinili na glavnom pretresu u prvoj polovini prošle godine, pre  štrajka advokata koji je završen tek prošlog meseca.

Izlaganje je počelo je u martu 2014. godine kada se čula završna reč tužioca.

Optužbe za  zloupotrebu položaja u postupku  javne nabavke medicinskog nameštaja  2007. i 2008.godine, za četiri zdravstvene ustanove u Beogradu, stavljene su na teret: tadašnjem  sekretaru za zdravstvo  Beograda  dr Vladanu  Šubareviću, direktoru bolnice „Sveti Sava“ Milanu Saviću, bivšem direktoru KBC „Bežanijska kosa“ Nikoli Miliniću, njegovoj pomoćnici za nemedicinske poslove Dobrili Vekić,  bivšem direktoru KBC „Zvezdara“ Zoranu Ivankoviću , bivšoj direktorki Doma zdravlja- Palilula Jasminki Jelić, direktoru preduzeća „Resipi Medikal“ iz Zemuna Slobodanu Paunoviću i direktoru predstavništva „Kedrion SPA“ Đovaniju Akroljaniju.

 Tužilaštvo za organizovni kriminal sumnjiči  Vladana  Šubarevića da je kao član  veća zadužen za zdravstvo u Gradskoj upravi Beograda od 1. juna 2007. do 1. juna 2008. godine okrivljenima  iz četiri zdravstvene ustanove navodno  „omogućio dobijanje sredstava za nabavku nameštaja iz budžeta Skupštine grada“ .

 Po sumnjama optužbe, navodno je dr Šubarević  „zahtevao od rukovodilaca zdravstvenih ustanova da nabavku medicinskog nameštaja, sprovedu u što hitnijem postupku, izbegavajući javnost i prema strogo definisanim tehničkim karakteristikama i uslovima, čime je za zastupnike italijanske firme ”Vernipol“ omogućen povlašćeni položaj u postupku javne nabavke“. U izvornoj optužnici je  izneto da je na ovaj način oštećen budžet grada Beograda za oko 64,5  miliona  dinara.

Svi okrivljeni su u potpunosti negirali optužbe.

Prijatelji sajta