Медијски дневник: Ванредно стање и мере због пандемије корона вируса

ДРУГИ ПИШУ

Аутор: BBC, 15. март 2020 :   У Србији је проглашено ванредно стање због корона вируса.

„Обавештавам вас да смо донели одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.

„Србија је данас у рату против невидљивог противника којег наша земља мора да победи“, изјавио је председник Србије Александар Вучић вечерас у Палати Србије.

Претходно је Влада Србије ограничила цене основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава и забранила окупљања у затвореном за више од 50 људи – уместо досадашњих 100.

Специјалнe рубрикe ТВ Н1 о коронавирусу: ”Блог уживо” и страница ”Коронавирус”

Границе Србије биће затворене за све, сем за држављане, дипломате и странце који имају боравишну дозволу, рекла је премијерка Ана Брнабић за РТС.

Они који улазе у Србију, мораће да буду у самоизолацији 14 дана, а они који долазе из угрожених подручја, у изолацији ће бити 28 дана.

Председник Србије је рекао да ће полиција надзирати особе у изолацији, као и да ће војска чувати болнице у којима се налазе оболели од корона вируса.

„Ко прекрши изолацију, добиће до три године затвора“, рекао је Вучић.

Увођење ванредног стања значи да ће бити затворене школе, обданишта и факултети.

„Школски програм ићи ће преко телевизијских канала. Вероватно до краја године нећемо отварати школе.

„Затвара се живот да би се сачувао живот“, рекао је Вучић.

Он је позвао пензионере и старије од 65 година да не напуштају домове и рекао да може бити уведена и обавезујућа одлука којом ће људима бити наложено да не излазе из „кућа и дворишта“.

Брнабић је најавила да ће Влада организовати доношење намирница старијим људима.

„Урадићемо све што можемо да урадимо да они буду заштићени“, рекла је оназа РТС и додала ће свим грађанима бити омогућено одложено плаћање рачуна за фебруар, март и април.  Вирус се проширио на 148 држава.

Све мере донете до 8. априла

Од 18. марта 2020. године уведен је полицијски час, при чему је свима забрањено кретање у периоду од 20 сати до 5 ујутру, а лицима старијим од 65 година апсолутно је забрањен излазак на улицу. На улицама се, осим полицајаца, могу видети и наоружани војници.

Последњим мерама полицијски час је продужен и кретање забрањено радним данима од 17 сати до 5 ујутру, а викендом  од 13. часова у суботу до 5 ујутру у понедељак.

 Мером донетом  8. априла, полицијски час је продужен и кретање забрањено од 17. часова  10. априла до пет ујутру у понедељак   13. априла. 

Вести online 10.04.2020. Прес конференције о епидемији од суботе без новинара, питања мејлом

Влада Србије саопштила је да „због све веће забринутости новинара, сниматеља и фоторепортера за своје здравље, и након приговора о угрожености на конференцијама за медије председника и чланова владе, као и стручњака, од сутра за редовне конференције за медије које се одржавају свакога дана у 15 часова, новинари ће постављати питања онлајн“.

Директан пренос конференција ће као и до сада радити Радио-телевизија Србије и Новинска агенција Тањуг, прецизирано је. Новинари ће питања лекарима и стручњацима, како се наводи, морати да достављају најкасније до 14.30 часова на и-мејл адресу [email protected]. „Учинићемо све да на конференцијама сви добију одговоре на питања пристигла до тог времена“, навела је Влада.

Медијска и новинарска удружења поручују да је интерес јавности за конференције у 15 сати огроман и да су већ данас затражили да Влада Србије одмах промени своју одлуку. Кажу, ако је онлајн решење од кога се не одустаје, онда питања и потпитања треба да се постављају у реалном времену.

Аутор: АЛО!  08.04.2020. Грађанима који имају више од 65 година и живе у градовима забрањено је кретање на јавним местима, односно ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинстава, док се ова забрана у руралним срединама односи на све особе старије од 70 година. Забрана се не односи на период од 3 до 8 часова недељом, како би лица обухваћена овом забраном могла у том периоду да одлазе у продавнице и супермаркете.

Осталим грађанима Србије забрањено је кретање на јавним местима у периоду од 17 до 5 часова радним даном, а најновија мера прописује забрану кретања од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова. Грађани старији од 65 година ће моћи у продавнице у петак од четири до седам сати ујутру.

Како полицијски час радним данима почиње од 17 часова,продавнице и супермаркети радним даном радиће до 15 часова. Посебне мере за грађане Србије који имају кућне љубимце, према најновијој одлуци, њима је дозвољено шетање кућних љубимаца у периоду од 23 часа до 1 час и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалиша, односно боравишта, као и недељом ујутру 8 до 10 часова, под истим условима као и вечерња шетња – мора да траје до 20 минута, а грађани са својим љубимцима не треба да иду даље од 200 метара од места боравишта. Уколико се наредба о ограничењу и забрани кретања прекрши, следи новчана казна од 50.000 до 150.000 динара.

И у периоду кад полицијски час није на снази, грађани морају да поштују одређене мере – на територији Републике Србије забрањена су јавна окупљања на јавним местима и у затвореним просторима не сме бити више од две особе, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Одлуком Владе затворени су кафићи и ресторани, а забрана рада се односи и на играонице, кладионице, коцкарнице, фризерски и козметички салони, као и ауто-перионице. Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Аутор: Прва ТВ 12.04.2020. Вучић: Укидање ванредног стања најраније у априлу

Председник Србије Александар Вучић био је гост Марије Савић Стаменић у „Јутру“ на Првој телевизији.

„Посао државе је био да помогнемо стручњацима и донесемо тешке и непопуларне мере. Ниједном пензионеру не прија да буде затворен 24 часа, али тиме чувамо животе. Друга обеза била је да помогне здравство и трећа да обезбедимо робу“, рекао је председник.

„Морамо да почнемо да бринемо о економији. Разговорао сам са епидемиолозима, морамо да бринемо да се смањује број људи на респиратору. Ја сам по први пут оптимиста. Најтеже ће бити са отварањем школа, али се надамо да у скорије време можемо да кренемо са отварањем фабрика и угоститељских објеката. Мораће да се поштују правила у кафићима и ресторанима барем још месец дана након укидања и када буде укинуто ванредно стање“, истакао је Вучић.

Када би могло да буде укинуто ванредно стање и да ли ће бити пресудна реч лекара и кризног штаба рекао је:

„Већ више пута сам рекао који је тренутак укидања ванредног стања – када падне број људи на респиратора и расте у привременим болницама“, рекао је Вучић, истакавши да ће одлуку о укидану ванредног стања донети струка.

„Ако мене питате најраније у априлу, крајем априла, најкасније у мају“, навео је Вучић.

У овој емисији гледаоци су могли да постављају питања председнику. На мејл адресу је стигло око 3000 питања.

О чему је председник Србије говорио и шта су га питали грађани, погледајте детаљније у видео-прилогу.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болести изазване вирусом COVID-19, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљњег.

Уколико угоститељ жели да обавља своју делатност током ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за ношење или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у угоститељски објекат.

Градски и међуградски превоз у Србији је обустављен, а град Београд увео је коридорске линије превоза за здравствене раднике и грађане који имају радну обавезу током периода ванредног стања.

Новчане казне за напуштање изолације иду и до милион динара. Како се наводи, минимална казна није одређена, па се примењује општи максимум.

Изолација држављана који долазе из иностранства продужена на 28 дана

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, грађани који у Србији допутују из жаришта епидемије, конкретно из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније или Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим коронавирусом SARS-Cov-2 у трајању од 14 дана изолација у кућним условима за држављане Републике Србије који долазе из свих осталих држава такође је продужена на 28 дана.

Границе Србије затворене су за све оне који нису српски држављани.

Мера кућне изолације престаје да важи оспособљавањем просторија Београдског сајма за хоспитализовање пацијената заражених коронавирусом. Од понедељка 16. марта у потпуности је обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До даљег неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе: еВртић доступан за целу Србију, еУпис за упис у школе ће бити активан од 1. априла, пробни тест за малу матуру ће бити урађени путем нове технологије, а настава прелази на наставу на даљину путем РТС 3, платформе РТС Планета, као и интернет-платформи за учење.

Суђења путем Скајпа

Аутор: Н1, 26.03.2020   Министарство правде упутило је допис судовима који ће водити поступке против особа које су прекршиле самоизолацију да се та суђења организују путем видео-линка. На тај начин, како се прецизира, били би заштићени и запослени и они против којих се води поступак.

 Судовима је предложено да на рачунарима инсталирају програм Скајп (Skype). Тренутно се у притворима у Вршцу, Пироту и Пожаревцу због кршења самоизолације налази 108 особа. У Вршцу су притворене 44, у Пожаревцу 43 и у Пироту 21 особа.

Аутор-извор: Танјуг,Блиц 2.4.2020. Н1, Влада Србије донела је Уредбу према којој се суђење може одвијати путем Скајпа док траје ванредно стањe.  У време ванредног стања, проглашеног 15. марта 2020, у кривичном поступку који се води пред првостепеним судом, када председник већа или судија појединац нађе да је обезбеђења присуства окривљеног који се налази у притвору, на главном претресу отежано због опасности од ширења заразне болести, може одлучити да се учешће окривљеног на главном претресу обезбеди путем техничких средстава за пренос звука и слике, ако је то с обзиром на техничке услове могућe, наводи се у Уредби у коју је Танјуг имао увид.

Аутор Фонет, извор Н1,13. 4.2020: Предата петиција за ослобађање притворених грађана током ванредног стања

Удружење за заштишту уставности и законитости (УЗУЗ) предало је председнику Врховног касационог суда Драгомиру Милојевићу петицију за ослобађање неправедно притворених грађана током ванредног стања коју је потписало више од 12.000 људи.

„Тражимо ослобађање свих који се терете да су прекршили правила самоизолације, и очигледно је да они ни усмено ни писано нису обавештени о обавезној самоизолацији“, рекао је председник УЗУЗ Саво Манојловић.

Они самим ти нису ни могли да почине кривично дело „јер нису знали за закон“, рекао је Манојловић и додао да је притвор који им је одређен незаконит.

„Они су притворени да не би поновили кривично дело. Ако нису знали за то кривично дело, онда нису могли ни да га понове, јер тек сада знају за њега“, објаснио је Манојловић.

Манојловић је подсетио да сви учесници ријалити програма који се и даље емитују крше све забране Владе. „Приказује се на телевизији да је дозвољено кршење закона, а с друге стране се прича како обичан народ не поштује правила“, рекао је Манојловић. Њему се, како је навео, „чини да су остали грађани стављени у притвор да би послужили као жртвени јарци“ који ће бити оптужени за оно што се десило.

Аутор Н1: Кикинђанки Јовани Поповић, ауторки антирежимске песме „Багра“, је 13. априла укинут притвор у ком је била од 24. марта, пошто се терети да је прекршила самоизолацију по повратку из Црне Горе

. Жалба због притварања Јоване Поповић у два наврата одбијена. Скајп суђење је 13. априла одложено и 42-годишњем Новосађанину,ком се на терет ставља да није поштовао самоизолацију по повратку са привременог рада у Немачкој, а у решењу о притвору му је наведено да је прекршио меру и поред апела председника Републике Србије, у којем исти моли да се придржавају изречених мера, као и свакодневних јавних саопштења преко средстава информисања

Влада Србије 28. марта  донела закључак да је за  информације  о корони надлежан само  Кризни штаб

Аутор:ЦИНС 31. март
„ Влада Србије донела је 28. марта, Закључак према ком они који преносе информације „неовлашћених лица“ у вези са лечењем од вируса корона шире дезинформације и за то могу одговарати. Једини овлашћени да дају информације су председница Владе, као председавајућа Кризним штабом, и лица која овај штаб овласти. Правници са којима је ЦИНС разговарао сматрају да ванредно стање не оправдава мере које ограничавају слободан проток информација – поготово не оне које се тичу здравља људи.

Према Закључку Владе од 28. марта, у будућности ће откривање информација у вези са лечењем од короне зависити само од Кризног штаба који је Влада формирала у циљу борбе против вируса корона, а на чијем је челу премијерка Ана Брнабић. „У условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести COVID-19”, наводи се у Закључку. Ово, сматра се, може да пружи једино Кризни штаб и лица која исти овласте.

Надлежни у јединицама локалне самоуправе све информације шаљу искључиво Штабу, здравствене установе и радници информације о мерама које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, које те информације даље усмеравају ка Кризном штабу, наводи се у Закључку.

Ипак, последња тачка Закључка је привукла највише пажње правника са којима је ЦИНС разговарао:

Обавештења о здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести COVID-19 дата јавности од стране неовлашћених лица не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања“.

Адвокат и некадашњи Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић сматра да се овај закључак супротставља Закону о слободном приступу информацијама и ово види као централизацију информација које јавност мора да има.

„Информације које се тичу угрожавања заштите здравља људи и животне средине сврставамо у категорију оних код које власт не може доказивати постојање пречег интереса да би могли да их оспоре”, наводи Шабић.

Чак ни у ванредном стању нема основа да се донесе мера којом би се ограничио слободан проток информација, сматра адвокат за медијско право Милош Стојковић.

„Не може ни кризни штаб, ни било ко други да одређује шта је истинита информација, а шта није. Поготово што постоји општа одредба Закона о јавном информисању и медијима које су преузете из Устава, да се слободан проток информација не може ни на који начин ограничавати”, сматра Стојковић.”

2. април: Влада повукла закључак о централизовању информација

Извор :  Paragraf Lex

Влада Републике Србије повукла је Закључак Владе 05 број 53-2928/2020 о информисању становништва о стању и последицама заразне болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 у условима проглашеног ванредног стања („Сл. гласник РС“, бр. 48/2020 – даље: Закључак).

Председница Владе Републике Србије истакла је да је Србија урадила све како би наши грађани били тачно и правовремено информисани и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојен Закључак како се не би бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила.

Иако верујем да овај закључак штити све грађане, медицинске раднике и породице од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, Влада је повукла овај Закључак, поновила је она.

Премијерка је рекла да верује да ће држава због тога много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како је истакла, свакодневно пласирају.

Борићемо се више, биће нам потребан додатни напор, нагласила је Брнабић и оценила да ово ванредно стање у Србији заиста јесте ратно стање.

BBC, 16. март 2020. Шта је ванредно стање и које мере су уведене?

Ванредно стање је дефинисано Уставом као посебна околност у којој „јавна опасност угрожава опстанак државе и грађана“, наводи Милена Васић, адвокатица Комитета правника за људска права Јукома на сајту Отворена врата правосуђа.

У Закону о одбрани пише да је ванредно стање „стање јавне опасности у којем је угрожен опстанак државе или грађана, а последица је војних или невојних изазова, ризика и претњи безбедности.“

Оно се може прогласити и када је опстанак угрожен због тероризма, организованог криминала, корупције, елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа и опасности.

Пандемија се сматра елементарном непогодом, у складу са Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

Шта значи увођење ванредног стања?

Устав Србије дозвољава да током ванредног стања буду донете мере које ће ограничити одређена људска и мањинска права, наводи Васић на сајту Отворена врата правосуђа.

Права која је могуће ограничити током ванредног стања:
Право на слободу и безбедност
Допунска права у случају лишења слободе без одлуке суда
Права која су везана за притвор и трајање притвора
Слободу кретања
Неповредивост стана
Тајност писама и других средстава општења
Заштиту података о личности
Слободу мишљења и изражавања
Слободу медија
Право на обавештеност
Слободу окупљања
Слободу удруживања
Друга права гарантована Уставом Србије која нису изричито искључена од могућности ограничења

Ко и како проглашава ванредно стање?

Ванредно стање може да прогласи Народна скупштине Републике Србије.

Када Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, као што је било у случају опасности од ширења корона вируса.

Кад Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

Народна скупштина која није донела одлуку о увођењу ванредног стања, мора ову одлуку потврдити у року од 48 сати од доношења или првом приликом када буде била у могућности да се састане. Исто важи и за мере којима се ограничавају поједина људска права.

Колико може да траје ванредно стање?

Ванредно стање може трајати до 90 дана, с тим што може бити продужено за још 90 дана одлуком већине од укупног броја народних посланика, наводи Васић.

Устав не даје одговор на питање шта се дешава уколико у року од 90 дана Скупштина није могла да се састане и да ли је тада могуће продужити ванредно стање за још 90 дана одлуком других државних органа.

Србија је последњи пут била у ванредном стању 2003. године после атентата на тадашњег премијера, Зорана Ђинђића.

Претходно је била у ратном стању током бомбардовања 1999. године, а услед поплава 2014. проглашена је ванредна ситуација.

Аутор: Н1, 18.03.202: Петровић Шкеро: Начин на који је уведено ванредно стање урушава владавину права

Начин на који је уведено ванредно стање додатно урушава владавину права у нашој земљи, изјавила је за Истиномер председница Центра за правосудна истраживања (ЦЕПРИС) Вида Петровић Шкеро и указала да термин „полицијски час наш правни систем не препознаје“.

Некадашња председница Врховног суда Србије напомиње да чак ни у „ванредном стању није могуће ограничити неке слободе и права“. 

Према њеним речима, важно је да државни функционери у ванредном стању још стриктније поштују уставне и законске
норме, него у регуларним околностима, да би се у пуној мери одржали владавина права и функционисање државе.

Како је напоменула, држава има право на ограничење одређених уставних права грађана, „али она права која преостају морају бити поштована“. 

Она је упитала „зашто је уведено ванредно стање и то на начин да га потпишу три овлашћена лица, без одлуке Скупштине“, уместо ванредне ситуације, осим ако се није тражила могућност „одлагања избора, јер ванредно стање то допушта“. 

Петровић Шкеро указује да се „ишло директно на увођење ванредног стања и могућег суспендовања слобода и права из Устава“. Према њеном објашњењу, ванредно стање се, према Уставу и закону, уводи „када се нормалним мерама не може више постићи, да би се избегла катастрофа, а Устав каже и угрожава опстанак државе“.

Она сматра да је питање да ли је у овом случају „урађена таква процена и да ли је и могла да се уради за један и по  или два дана“. 

„Надам се да њих троје председник, председница Скупштине и премијерка, нису донели одлуку о ванредном стању
самостално, него да су имали иза себе мишљење свих оних који морају да изврше процену стања“, нагласила је Шкеро.

Она констатује да је ово период у коме постоје тачно побројана права која се никад не могу суспендовати.

Како је објаснила, никада „није могуће ограничити право на психички и физички интегритет и право на достојанство личности“, које се угрожава „претњама од највиших државних фукционера и начином на који се обраћају са конференција за медије“. 

Приметила је да термин „полицијски час“, који користи премијерка, домаћи правни систем не препознаје и да „не може да каже одакле премијерки таква дефиниција“. Шкеро очекује да се у наредном периоду „додатно ускрати слобода медија и критика одређених потеза власти“. 

Сматра, међутим, да у овом тренутку „треба ограничити неуке политичаре да дају изјаве које узнемиравају јавност и пустити струку да објашњава грађанима здравствену ситуацију“. 

Упитана да ли је питање владавине права мање важно, имајући у виду озбиљност здравствене ситуације у земљи и свету, Петровић Шкеро је одговорила да „све што се говори и чини мора да има оквир“. 

Према њеном ставу, „форма није важнија од садржине, али форма штити ту садржину, како кажу правници“.

ДЈБ затражио оцену уставности одлуке о проглашењу ванредног стања

Аутор:” Доста је било”, 20. марта 2020.

“Пошто су председник СНС-а и Србије, председница Владе и председница Народне скупштине 15. марта прогласили ванредно стање мимо Устава Републике Србије, који прописује да ту одлуку доноси или у року од 48 сати потврђује Народна скупштина, народни посланици ДЈБ поднели су данас Уставном суду Србије захтев за суспензију противуставне одлуке о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Отимањем надлежности од Народне скупштине и њеном де факто суспензијом, држава је у свом функционисању изашла из уставних оквира. ДЈБ је озбиљно забринут због чињенице да је сва контрола над државом и њеним ресурсима у кризној ситуацији борбе против коронавируса концентрисана искључиво на председника Републике и узак број људи из Владе, што отвара могућности злоупотребама приликом укидања Уставом гарантованих права и слобода грађана током ванредног стања без икакве парламентарне контроле. С опасношћу која грађанима прети због епидемије коронавируса могуће је изборити се и унутар уставних оквира. Кршење Устава је огромна опасност за владавину права и уставни поредак у земљи.

Народни посланици ДЈБ очекују да Уставни суд хитно донесе одлуку која ће Народној скупштини вратити отете надлежности.”

“Доста је било” захтева седницу Парламента

Од проглашења ванредног стања у Србији због пандемије ковида 19, политичка странка Доста је било њени посланици и лидер Саша Радуловић свакодневно апелују на власт да укине ванредно стање и полицијски час и позивају све народне посланике да се, како наводе, “прикључе захтеву ДЈБ председници Народне скупштине да хитно закаже седницу, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире, наглашавајући с тим у вези да “ Члан 106. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања.

а Члан 109. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања”.

Аутор: Данас, 23.3. 2020. Маја Гојковић тврди да је ванредно стање уведено у складу са Уставом

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић у одговору групи посланика који траже сазивање седнице парламента на којој би се потврдила одлука о увођењу ванредног стања, подсетила је да члан 200 Устава Србије предвиђа да када Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

Према њеним речима Члан 200 став 8 Устава Србије прецизира да када одлуку о ванредном стању није донела Народна скупштина, Народна скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

„Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања“, објаснила је Гојковићева и додала да исто важи и када је реч о мерама којима се одступа од људских и мањинских права.

Дакле ,Влада је дужна да их поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

У супротном, мере одступања престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Гојковић је објаснила да су председник Републике Александар Вучић и председница Владе Ане Брнабић, а на основу процене ризика по безбедност грађана, коју је доставио министар одбране, 15. марта упутили парламенту заједнички предлог да Народна скупштина прогласи ванредно стање због ширења заразне болести COVID-19.

„Имајући у виду епидемилолошку ситуацију и препоруку да се не сазивају и одржавају скупови који укључују више од 50 људи, предложила сам да такву одлуку заједно донесу председник Скупштине, Владе и председник Републике, и то се догодило 15. марта. Разлог за доношење ове одлуке лежи у чињеници да даље ширење на територији Републике Србије заразне болести COVID-19, чију је пандемију прогласила Светска здравствена организација, представља јавну опасност која угрожава опстанак државе и њених грађана“, навела је председница парламента у писаној изјави.

Она је додала да даље ширење заразне болести COVID-19 може значајно да угрози здравље шире популације становништва и нормално одвијање живота у Србији, функционисање институција, јавних служби и привреде, тако да ризици и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана захтевају проглашење ванредног стања.

Захтев за сазивање седнице су поднели посланици Доста је било, Бранка Стаменковић, Саша Радуловић и Војин Биљић, као и самостални посланици Ðорђе Вукадиновић, Миладин Шеварлић, Срђан Ного, Зоран Радојичић и Александра Чабраја.

На конференцији за новинаре у Скупштини самостални посланици истакли су да немају поверења у владајућу структуру и сматрају да председник Србије Александар Вучић користи ванредно стање за водјење предизборне кампање и обрачун са политичким противницима.

Лидер ДЈБ Саша Радуловић нагласио је да је из института „Батут“ потврђено да је власт још 1. марта знала да има заражених, али је 4. марта Вучић расписао изборе.

„Онда је петог марта скупљао потписе, па је пустио Шапића и Шешеља, и социјалисте, и „Србију 21″ да скупе потписе и предају листе, а тек онда га је ухватила паника“, рекао је Радуловић и додао да власт намерно диже панику и оправдава ванредно стање, „а једини који се ових дана бави политиком је председник Српске напредне странке. Поновио је да је Уставом прописано да су председник Републике, председница Скупштине и председница Владе пре проглашења ванредног стања морали да докажу да Скупштина није у стању да се састане, а они то нису учинили.

Додао је да, према Уставу, Скупштина након проглашења ванредног стања мора да се састане без позива и не може бити распуштена, а пошто се то не дешава Радуловић оцењује да је ванредно стање противуставно.

„Сматрам да је било основа за ванредно стање, али требало је да га уведе Скупштина, јер ниједна земља није изашла из закона уводећи мере“, рекао је Ђорше Вукадиновић и апеловао на надлежне да у оквиру дневних конференција „уместо емотивних исповести таксативно наведу број, старосну и полну структуру заражених“, додајући да јавност не занима „ни ментално ни емотивно стање говорника, председника или премијерке, али их занимају оболели па чак и њихов географски распоред“.

Аутор: Н1, 30.03.2020  Адвокатска комора Србије против суђења путем Скајпа

Адвокатска комора Србије изразила је противљење увођењу суђења путем видео-линка, односно апликације „Скајп“, што је оценила као „процесне могућности које нису предвиђене законом“ и „представљају драстично кршење права окривљеног на правично суђење“.

У Србији се против осумњичених да су прекршили мере самоизолације, поступци воде путем видео-линка, односно апликације „Скајп“, ради правосудних службеника и лица против којих се води поступак.
„Тај нови институт уведен је у наше кривично-процесно законодавство једним једноставним дописом Министарства правде судовима“, а тај допис „не може представљати ваљан основ за његово спровођење“, указала је Адвокатска комора у саопштењу  Подсетила је да такве мере „морају бити донете у законитој процедури прописаној Уставом и од стране надлежних органа“.
„Одредбом Члана 200. Устава Србије прописано је да ‘кад Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике“, навле је Комора.
Такође подсећа да је „Влада дужна да уредбу о мерама којима се одступа од људских и мањинских права, поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим Народна скупштина буде у могућности да се састане“.
Адвокатска комора Србије наводи да у супротном мере одступања „престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања“.
Комора подсећа да је „поштовање тих одредби важно не само због њихове уставне снаге, већ и због тога да се јасно констатује да саслушање окривљеног путем видео-линка представља одступање од зајамчених права окривљеног у поступку, те да та мера има ограничено временско важење и да се мора укинути по окончању ванредног стања“.
Адвокатска комора Србије навела је да „не улази у право државе да доноси и спроводи мере за које процени да су у овом тренутку сврсисходне у циљу заштите свих грађана“, али упозорава да се законитост тих мера не сме доводити у питање.
„У том смислу, неопходно је да Влада Србије донесе одговарајућу уредбу у складу с наведеним уставним одредбама“, сматра Комора.

Аутор: Недељник:  2. 4. 2020  Саопштење Адвокатске коморе Србије: “Ванредно стање у Републици Србији уведено на противуставан начин, одлука не садржи образложење”

Управни одбор Адвокатке коморе Србије сматра да је ванредно стање у Републици Србији уведено на противуставан начин, саопштила је АКС.

“Одлука председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе којом се проглашава ванредно стање не садржи образложење, због чега није ни могуће утврдити испуњеност услова за примену чл.200. ст. 5. Устава Републике Србије тј. разлог због којег Народна скуштина није била у могућности да се састане”, наводи се у саопштењу.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије позива председника Народне скупштине да сазове седницу Народне скупштине или да грађанима Србије саопшти разлоге због којих Народна скупштина није у могућности да се састане.

“Устав РС у чл.200. ст. 1. прописује да ванредно стање проглашава Народна скуштина и ово право Народне скупштине као органа законодавне власти не може бити суспендовано било каквом одлуком органа извршне власти”, подсећа АКС. “Људска права зајемчена Уставом могу бити ограничена само ако та ограничења допушта Устав у сврхе ради којих га Устав допушта, у обиму неопходном да се уставна сврха ограничења задовољи у демократском друштву и без задирања у суштину зајемчених права”, додаје се у саопштењу Коморе.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије не оспорава неопходност ограничења појединих права грађана у циљу ефикасног спречавања ширења епидемије и заштите здравља и живота грађана, али истовремено, како се наводи у саопштењу, инсистира на доследном поштовању одредби Устава од стране органа извршне власти приликом доношења одлука која права, у којој мери и на који начин могу бити ограничена.

Адвокатска комора Србије у условима ванредног стања са повећаном пажњом прати доношење и примену свих мера које надлежни државни органи доносе и у складу са својом друштвеном улогом реаговаће увек када оцени да је дошло до нарушавања правног поретка у мери која представља опасност по функционисање правне државе.

Управни одбор Адвокатке коморе Србије сматра да је ванредно стање у Републици Србији уведено на противуставан начин, саопштила је АКС.

“Одлука председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе којом се проглашава ванредно стање не садржи образложење, због чега није ни могуће утврдити испуњеност услова за примену чл.200. ст. 5. Устава Републике Србије тј. разлог због којег Народна скуштина није била у могућности да се састане”, наводи се у саопштењу.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије позива председника Народне скупштине да сазове седницу Народне скупштине или да грађанима Србије саопшти разлоге због којих Народна скупштина није у могућности да се састане.

“Устав РС у чл.200. ст. 1. прописује да ванредно стање проглашава Народна скуштина и ово право Народне скупштине као органа законодавне власти не може бити суспендовано било каквом одлуком органа извршне власти”, подсећа АКС. “Људска права зајемчена Уставом могу бити ограничена само ако та ограничења допушта Устав у сврхе ради којих га Устав допушта, у обиму неопходном да се уставна сврха ограничења задовољи у демократском друштву и без задирања у суштину зајемчених права”, додаје се у саопштењу Коморе.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије не оспорава неопходност ограничења појединих права грађана у циљу ефикасног спречавања ширења епидемије и заштите здравља и живота грађана, али истовремено, како се наводи у саопштењу, инсистира на доследном поштовању одредби Устава од стране органа извршне власти приликом доношења одлука која права, у којој мери и на који начин могу бити ограничена.

Адвокатска комора Србије у условима ванредног стања са повећаном пажњом прати доношење и примену свих мера које надлежни државни органи доносе и у складу са својом друштвеном улогом реаговаће увек када оцени да је дошло до нарушавања правног поретка у мери која представља опасност по функционисање правне државе.

Аутор-извор: Бета , Е-Капија   11.04.2020. Адвокатска комора Србије о захтеву адвоката за обуставу рада због суђења путем видео линка

Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) је саопштио да је примио захтев 102 адвоката да АКС донесе Одлуку о протесту адвоката делимичном обуставом рада и истакао, поводом наведених разлога, да је одмах по отпочињању поступака путем видео линка, односно путем скајп апликације, Комора упутила свој допис влади и министарству којим се тој пракси противи.
Како се даље наводи, Влада је, по овом допису, донела Уредбу о начину учешћа оптуженог на главном претресу који се одржава за време ванредног стања.
– На овај начин, Управни одбор је постигао да се, у условима када се суђења путем видео линка спроводе у реалности без обзира на наше противљење, донесе Уредба која представља потврду да је реч о одступању од зајамчених људских права – наводи се у саопштењу објављеном у среду, 8. априла.
Управни одбор је указао да кодекс професионалне етике каже да адвокат заступа независно, у складу са својим уверењима, заснованим на позитивном праву, правној науци и пракси, међународним правним стандардима, статуту и кодексу.
У том смислу, сваки адвокат има избор да ли ће заступати у поступцима који се одвијају путем линка или не, коју одлуку ће донети у складу са свим околностима сваког појединачног случаја, у складу са својим уверењима и интересима свог клијента, користећи процесна средства која има на располагању, наведено је у саопшењу.
Адвокатска комора Србије на то право адвоката не може и не сме утицати осим у случају да органи коморе донесу одлуку о обустави рада, која, по одлуци Управног одбора не може трајати дуже од три дана, док о тој мери не одлучи Скупштина Адвокатске коморе Србије, наведено је у саопшењу.
Без обзира на ову статутарну препреку, Управни одбор сматра да би обустава рада адвоката, за време трајања ванредног стања, „била супротна интересима адвокатуре и контрапродуктивна у односу на остваривање њених захтева и циљева у наредном периоду, а који се односе на питања која се тичу живота и рада свих адвоката“.
У околностима повећане друштвене солидарности, адвокатска обустава рада би била несразмерна циљу који се жели постићи и дубоко противна напорима друштва у целини.

Пријатељи сајта