Milivojević: Obavljen transfer vlasti s Vučića na Vučića

Autor: N1, Foto N1

Snježana Milivojević s Fakulteta političkih nauka, komentarišući inauguraciju Aleksandra Vučića s funkcije predsednika Vlade Srbije, koju je do sada obavljao,  na funkciju predsednika Srbije,na koju je izabran na predsedničkim izborima pre dva meseca,  kaže da je ceremonija inauguracije karakteristična za predsedničke sisteme i predstavlja ritual prenošenja vlasti , a da je kod nas, kako kaže, obavljen transfer vlasti s Vučića na Vučića-prenosi N1

Kako je rekla inauguracija je važan događaj i ima političku i medijsku dimenziju.

„Inauguracija je karakteristična za predsedničke sisteme i predstavlja ritual prenošenja vlasti, to su regulisani događaji vidimo to u SAD, Francuskoj. Kod nas, umesto rituelnog utvrđivanja zajedništva, to je događaj u kome nagađamo kako će izgledati i ima dozu napetosti“, smatra Snježana Milivojević.

Ona  ocenjuje da to nije u našoj tradiciji, pošto, kaže, taj ritual ima smisla tamo gde je vlast koncentrisana u funkciji predsednika, što kod nas nije slučaj.

„Pravljenje rituala i medijskog događaja ima funkciju da događaju da na značaju, da predsedniku da na značaju. Događaj je imao megalomansku ambiciju, u njemu je bilo previše svega. To što je na ulicama bilo ekscesa, to što je deo skupštine bio prazan, govori da je društvo polarizovano, da su razlike velike“, rekla je ona. Snježana Milivojević navodi da bi bilo dobro da opozicija ima argumente da odgovori, jer, kako je rekla, imamo na delu politički zenit lidera, „koji već pola decenije ostavlja politički trag, urušava institucije, menja političku klimu i unosi snažne autoritarne tendencije“.

Celu informaciju pročitajte na N1

 

Prijatelji sajta