Мирослав Мишковић: „Е, нећу да платим измишљени порез“

НАСТАВАК ИЗЛАГАЊА ОДБРАНЕ МИРОСЛАВА МИШКОВИЋА ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ 8. АПРИЛА 2015.

У наставку излагања одбране пред Специјалним судом у Београду, власник „Делта холдинга“ Мирослав Мишковић рекао је да је лично донео одлуку 2005. године да његова компанија „Хемслејд“ са Кипра одобри ПЗП-у Ниш у власништву Мила Ђурашковића, кредит од 25 милиона евра, као и да инвестициони фонд „Мера инвестмент“ који се води на Мишковићевог сина Марка, докапитализује ПЗП Ниш са 9 милиона евра. Такође, одлука Мирослава Мишковића, по његовом личном казивању, била је да из тог посла изађу 2008. године, када је 47 посто акција у путарским предузећима продао Ђурашковићу.

-Нисам се бавио реализацијом кредита, нисам се бавио каматом, то раде људи који су стручни за то. Не може Мирослав Мишковић да се оптужује за обрачун камате- казао је Мишковић, уз напомену да га оптужница терети да је обрачуната камата у већем износу него што је требало,а да се с тим у вези заборавља урачунавање референтне каматне стопе- еурибор.

Мишковић је подсетио на своју најаву да ће покренути арбитражу у Вашингтону и коментаришући оптужбе које су му стављене на терет, навео је да су то „аномалије од којих човек не зна како да се брани“

– Надам се да ово неће стићи до Вашингтона-казао је Мишковић

НАСТАВАК ОДБРАНЕ МИРОСЛАВА МИШКОВИЋА

-Четрнаест инспектора су ме саслушавали у вези камате за кредит који смо дали ПЗП-у Ниш по стопи од свега 3 посто, а нису разумели шта је еурибор. Ништа нису нашли. Довешћу сведока који ће испричати какав пристисак је вршен да се нађе било које кривично дело да ми се стави на терет.

Већ сам рекао да “Делта” прави добре фирме, прода их и заради паре. Чекао сам да се заокружи то око путарских предузећа и да после тога изађем, што сам и урадио 2008. године. Ја сам хтео, а имали смо удео од 47 посто, да се фирма прода „Штрабаку“ Олега Дерипаске и то сам саветовао и Милу Ђурашковићу који је имао већински удео.

Ја сам водио преговоре са Дерипаском око продаје путарске фирме, али Ђурашковић ме није послушао .

Да ме је Мило послушао да прода предузеће, ничега од овог не би било, али мој Мило се осетио краљем путева, тако су га прозвале новине. И, ево, погледајте где сад седи краљ путева.

Slika0471

Мило Ђурашковић са адвокатом

Одлучио сам да продам акције, а Ђурашковић није хтео да прода своје, јер је одбарао тај бизнис, и омогућио сам му да купи и наше акције. То је обављено на берзи, што је брокерски посао, а ја се у берзанско пословање не разумем.

Ми смо ушли у тај посао, инвестирали, па изашли из њега, да би зарадили, то није ништа чудно – па то је начин пословања.

У време инвестирања у ПЗП „Ниш“ мој син Марко је имао непуне 24 године, он нема никакве везе са тим. Ја сам га ставио да буде у фирми „Мера“, том инвестиционом фонду, јер сам желео да осети бизнис да га заволи, а урадио сам супротно. Не да није заволео бизнис већ је због мене завршио у притвору. Био је у притвору и кад му се родила ћеркица. Али, Марко није одговорно лице у “Мери”, он не може да буде одговорно лице. Друго, „Мера“ фонд је професионални инвеститор и све је урађено по закону. Ја разумем да људи код нас не могу да схвате да може обичан смртник да заради 16 милиона евра . Кад прођу поред зграде „Делте“, на Новом Београду , они вероватно размишљају- не може ово обичан човек да заради. Могу они да не воле „Делту“, да не воле Мишковића, али ја знам да стварам. Планирамо да градимо нову пословну зграду ако нам дају дозволе.

Једном, кад су довели децу из Крушевца на екскурзију у Београд, паркирали су аутобус код зграде „Делте“ и неко је рекао деци да је то створио један човек који је из крушавачког краја.

Али овде је ружно ако си успешан привредник, одмах си тајкун и мајке деци говоре : „Сине немој да будеш као Мишковић“. А у Делти има 140 „младих бисера“ у чије образовање се улаже.

Поносан сам на моје пословне партнере из великих светских компанија с којима сам у контакту. Кад дођу код мене показују интересовање за инвестирање у Србији, траже да их одведем код премијера, а ја до њега не могу да дођем.

„Делта“ се понаша друштвено одговорно ми увек имамо велики број донација, добили смо и признање због помоћи грађанима у Обреновцу.
Волео бих да постоји такмичење између нас привредника у друштвеној одговорности , у изградњи задужбина, у донацијама деци, социјално угроженима.

Молим ово судско веће да ми заштити претпоставку невиности.

Ово што пише у оптужници у вези ових инвестиционих улагања, то мислим да људи нису разумели неке ствари и да није злонамерно. У оптужници се тврди да сам 2009. и 2010. године искоришћавао положај у путарским предузећима а ја сам из фирме изашао 2008. године.

Ова оптужница је таква аномалија да не могу да се браним од овога. Ово је као да се деца играју, као нешто виртуелно. Ја не могу да верујем да је ово старност. Па, ово је страшно. То је струка. Ја сам ове оптужене људе први пут видео овде у суду, а оптужница наводи да сам се са њима договарао да извучем паре. Па , ја вас молим, па то није коректно, није у реду! Мене боли то што су стручњаци из полиције тако навели и да тужилаштво напише тако нешто. Ово мене стварно вређа, ја нисам спавао због оваквих навода. Знате којим животом ја живим-кућа- посао –кућа. Ни у ресторан не идем јер ме одмах сликају мобилним телефоном.

Тужилаштво заснива оптужбе на бази вештачења, где сам вештак каже да он није стручан да оцењује вредност акција предузећа,а наводи да је њихова вредност-нула , да је вредност предузећа- нула. Ако није стручан ко му даје право да вештачи, а онда се на бази нестручне процене подигне оптужница? Погледајте колико овде људи седи, данима , годинама већ бавимо се овим, а оптужница каже вредност је -0. Па ево сада су од тих путарских предузећа три продата за укупно 12 милиона евра. Па само због тога оптужница пада.

Да је Мило Ђурашковић имао новца, да није узео кредит 2011. године, свега овог не би било. Један од људи из Уникредит банке, која је Ђурашковићевој Нибенс групи тада дала кредит од 25 милиона евра , каже да је „Нибенс група“ била број један…

Оптужница је неконзистентна, неповезана, нешто пише овако, нешто онако…Ово је процес који нема сврхе.

Сви људи који су овде присутни, оптужени су да су помагали мени да извучемо 16 милиона евра. Мени је жао што су ови људи овде. Мислим да су они ту зато што мора да се води процес против Мишковића. Ја се њима извињавам.

Одоговорно кажем , ја динар нисам имао преко путарских предузећа. Ја овде морам да доказујем своју невиност, а не тужилаштво моју кривицу.

Колико сам обавештен из овог процеса, путарске фирме су пропале јер нису могле да наплате своја потраживања од државе, јер им је отписано у вези камата око 60 милиона евра,а остала потраживања пролонгирана су на 6 година. Сад су банке врло актуелне да позајмљују држави, видећемо како ће проћи. Мој пријатељ из Ужица, има фирму и радио је са државом, а сада мора да угаси фирму, јер му држава дугује. ….

Због ових оптужби против мене за путарске фирме, долазе неки људи ,траже одштету, неке паре екстра да добију од „Делте“. Па, не пада ми на памет! Могу да ме хапсе сто пута!…

Ово што ме оптужују да није плаћен порез, то мислим да је злонамерно. Делта ради 15 година, таман посла да не плати порез. Није добро да се „Делта“ тако етикетира. У „Делти“ је запослено више од 6000 људи.

Ја ценим напоре Владе да покрене смедеревску Железару, да сачувају радна места за 5000 људи који тамо раде. То је велика ствар. Али молим да и „Делта“  има исти третман у држави и у суду. Није добро да се „Делти“ лепе епитети компаније која не плаћа порез.

Ја сам оптужен да нисам платио порез који није постојао. Е, нећу да платим измишљени порез-казао је Мирослав Мишковић. Ово су, такође,неки од најзанимљивијих делова, његове веома опширне одбране

ОПТУЖБЕ

Тужилаштво за организовани криминал  подигло је 9.маја 2013 године,   оптужницу  против   Мирослава Мишковића, његовог  сина Марка,  власника корпорације „Нибенс “  Мила Ђурашковића и још  осморо окривљених , по завршетку истраге о  дешавањима у вези неколико бивших друштвених предузећа за путеве, након приватизације  у периоду од 2005. до 2010. године.

Оптужница  Мишковиће и Ђурашковића терети  за стицање „противправне користи незаконитим прометом акција предузећа за путеве ‘Ниш’, између Ђурашковићеве  ‘Нибенс корпорације“  и фирме „Мера инвестмент“  Марка Мишковића. Оптужницом је обухваћен  кредит фирме „Хемслејд“ с Кипра у власништву  Мирослава Мишковића , који је дат Ђурашковићевој фирми.

Мишковићима и Ђурашковићу стављено је на терет кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву. За исто дело у помагању  окривљени су:  Ристо Ристић, Милутин Гашевић, Зоран Михајловић, Дејан Јевтић, Здравко Рашо и Предраг Филиповић.  Поступак  се води  и против двоје осумњичених за кривично дело  пореска утаја у помагању: Живојина Петровића и Јадранке Бардић.

Оптужница обухвата  пословну сарадњу Мишковића и Ђурашковића око путарских предузећа, од периода  2005. и 2006. године,кад  су, „Мишковићи ,по договору са Ђурашковићем, инвестирањем преко својих предузећа „ Хемслејд“ и „ Мера инвестмент фаунд“ у   фирму ПЗП-а „Ниш“, стекли у њој  47,59  посто акција“. У оптужници се наводи да су у току 2008. године, Мишковићи одлучили да изађу из власништва ПЗП ‘Ниш’, „а у реализацији те одлуке, по договору с  Ђурашковићем, прво је незаконито увећана вредност акција предузећа за путеве ‘Ниш’, са 3.300 динара на 8.780  динара“.

-Након тога су основана нова правна лица ‘Мера инвест д.о.о.’ у власништву фирме  ‘Mера инвестмент фаунд’ Марка Мишковића и Ђурашковићеве  ‘Нибенс’ корпорације.  У њих су оснивачи као своје улоге  унели акције ПЗП „Ниш“ по незаконито увећаној вредности. Потом је ‘Мера инвест д.о.о’ октобра месеца 2008. и новембра 2009. године продала свој пакет акција  ‘Нибенс’ корпорацији и остварила противправну имовинску  корист, јер акције ПЗП „Ниш“, према налазу и мишљењу вештака, у том тренутку нису имале никакву вредност-наводи оптужба.

Према  оптужници, ‘Нибенс“ је куповину акција ПЗП ‘Ниш“ од ‘Мере“ платио кредитом од  25 милиона евра  добијеним код  Уникредит банке, а за враћање тог кредита су солидарно  гарантовала предузећа за путеве Ниш, Београд, Крагујевац, Врање, Војводина пут-Бачка пут, Срем пут и Фабрика мазива Крушевац.

– Обавеза враћања кредита прешла је на та путарска предузећа пошто „Нибенс“ корпорација није имала никаквих пословних прихода, а њену једину имовину чиниле су  акције ПЗП „Ниш“ чија је вредност  у децембру 2008. године била- нула динара. На тај начин је „Мера инвестмент фаунд“, своје потпуно обезвређено капитално улагање продао за 25 милиона евра и стекао у својину пословни објекат у Београду у Таковској 6, који је пре тога био у власништву ПЗП „Ниш“ и процењен на вредност од  3.790.000 евра. Приликом изласка из власништва предузећа за путеве „Ниш“, фирмама „Хемслејд“ и„Meра инвест д.о.о.“ прибављена противправна корист од 2.277.028.616  динара и 217.064  евра. Противправна корист од 829.170.448,44 динара прибављена је и „ Шер“ корпорацији у власништву Мила Ђурашковића-наводи оптужба

Поред тога, по тврдњама Тужилаштва,“оштећен је и  државни буџет, јер није плаћен порез на капиталну добит за „Меру инвестмент фаунд “  у износу од 320.272.803  динара,док пореска обавеза Мила Ђурашковића  износи 152.712.958  динара“.

Пријатељи сајта