Momčilo Perišić: Tražiću da suđenje bude javno

PROCES U SLUČAJU „ŠPIJUNSKA AFERA“  IZ 2002.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Momčilo Perišić koji je posle petooktobarskih promena 2000. bio predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost ispred tada vladajuće koalicije DOS, izjavio je da veruje da će dokazati na sudu da nisu tačne optužbe koje ga terete za špijunažu 2002. godine.

Nakon što je u Višem sudu u Beogradu ročište odloženo za 8. septembar, Perišić je, na platou ispred Palate pravde, izjavio novinarima da je uvek „bio na prvoj liniji“  i  da smatra da suđenje treba da bude otvoreno za javnost.

Postupak je bio u prekidu na osnovu Zakona o saradnji s Haškim tribunalom  zbog Perišićevog odlaska u Hag 2005. godine, a shodno zakonu je nastavljen posle njegovog povratka, pošto je haški proces pravosnažno okončan. Perišić je krajem februara  2013.godine u Haškom tribunalu pravosnažno oslobođen svih optužbi u vezi ratnih zbivanja .

-Ja sam u Zadru branio čast, dostojanstvo i živote poverenih mi ljudi, takođe u Mostaru. U toku, da kažem, oktobarskih događaja 2000. godine, borio sam se protiv sulude politike oko međusobnih sukoba. Branio sam čast i dostojanstvo naših naroda, Vojske i države u Hagu. Skinuo sam anatemu sa srpskog naroda i Vojske da je odgovorna za zločine koji su se desili na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kao što sam svuda bio na prvoj liniji fronta, evo tu sam. Uvek sam radio u interesu države i naroda-rekao je Perišić.

Na ročište, koje je bilo zakazano za 9. jun, došli su i Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković,koji su takođe obuhvaćeni istom optužnicom.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu „Šarić“ na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom diplomati Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. godine kojom je Perišić osumnjičen za „špijunažu u korist SAD”, a tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković za „odavanje vojne tajne“.

Pre trinaest godina, na početku suđenja pred tadašnjim Vojnim sudom, u decembru 2002. svi okrivljeni su odbacili optužbe tvrdeći da su apsolutno neistinite.

Nakon što je vojno pravosuđe rasformirano krajem 2004. godine, predmete su preuzeli nadležni civilni sudovi i tužilaštva.

Prijatelji sajta