Извештај МУП-а и реакције поводом „aфере пиштољ“ покренуте у вези омбудсмана Саше Јанковића

МУП:  Нитрат на парафинској рукавици Саше Јанковића

– Вештачење „парафинске рукавице” са руку Саше Јанковића, после самоубиства његовог пријатеља у Јанковићевом стану на Новом Београду 1993. године, показало је присуство нитрата на Јанковићевим рукама, односно контаминацију његових руку барутним честицама

То се наводи у налазу Одељења криминалистичке технике МУП-а, који је објављен на сајту МУП-а.-јавља агенција Танјуг

„У том налазу се такође наводи да пиштољ у тренутку испаљења није био наслоњен на горњу усну настрадалог, те да одсуство барутне гарежи из околине ране указује да пиштољ није могао бити ближе од 25 до 30 центиметара.

МУП је, како се наводи, та документа објавио на свом сајту поводом великог интересовања јавности.

Објављене су и копије оружних листова и уговор о размени пиштоља, на захтев Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, као и записник о увиђају и извештај о том догађају.

То самоубиство догодило се 1. априла 1993. године.

На сајту МУП-а објављена су два налаза вештака – први са датумом 5. април 1993. године, а други датиран 9. маја 1994. године.

У оба налаза вештака констатовано је присуство нитрата и контаминација руку Јанковића.

У балистичком вештачењу које је обављено, о догађају од 1. априла 1993. године на Новом Београду, наводи се да је „највероватније реч о самоубиству“ и да је „упоређивањем чаура са испаљеном чауром утврђено потпуно поклапање“.

У оружним листовима види се да је Саша Јанковић 22. марта 1993. године, 10 дана пре него што се мушкарац убио тим оружјем, званично овереним судским уговором разменио пиштоље са другим лицем.

Јанковић је, како се види из докумената, био власник пиштоља ЦЗ М-57 (тетејац), за који је поседовао оружни лист, и онда га је разменио са особом чије име није наведено у документу, а која је поседовала дозволу за пиштољ ЦЗ-99, којим је 1.априла извршено самоубиство.

Полиција је објавила копије дозвола за оба пиштоља – и Јанковићевог пиштоља ЦЗ М-57 и пиштоља ЦЗ-99, друге особе.

Самоубиство је, према налазима, извршено из пиштоља ЦЗ-99.

Заштитник грађана Саша Јанковић je потврдио листу “Новости” да је после несреће утврђено присуство барута на његовим рукама, а објаснио је и зашто:“Тачно је да су нађени трагови нитрата, али због тога што сам свог пријатеља који је лежао мртав помазио по коси. Ушао сам у свој стан 15 минута после његове смрти, а пре мене су тамо биле најмање три особе. Све ово је изгубило сваки смисао и ја даље не желим ништа више да коментаришем. Ово је мој последњи коментар у јавности и више се нећу оглашавати поводом ове ствари која је отишла апсурдно далеко и задире у мој приватни живот“, рекао је Јанковић.

Шабић: Омбудсман ради по закону, напади на њега шокантни

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да су политички и медијски напади на заштитника грађана Сашу Јанковића без преседана, те да је комуникација представника власти са омбудсманом „шокантна и за званичнике Европске уније, где су такве појаве незамисливе“. Шабић је истакао да би извршна власт морала да схвати да независна регулаторна тела раде по закону, без обзира да ли се то неком свиђа или не свиђа, те поручио да мењају закон „уколико сматрају да грађани уживају превише права“, уместо „што га крше“.

„Свако ко врши јавну функцију може да буде предмет јавне критике, али не без аргумената. Ако неко указује на кршење људских права, као што то чини омбудсман Јанковић, то није политика, већ његов посао, рекао је Шабић у емисији „Један на један“ РТВ-а.

Он је указао да је извештај омбудсмана јаван и да сви могу да га прочитају, те да се односи на питања људских права.

-Ми слушамо у јавности да је омбудсман алкохоличар, да његова ћерка баснословно зарађује, иако добро знам да уопште нема ћерку и да није склон претеривању с алкохолом. То је нечувено, истакао је. Шабић је додао да се сад појављују и „инсинуације које немају везе са истином, о том фамозном пиштољу“, за који, како је навео, зна да је купљен легално у Заставиној фабрици оружја. Он је запитао зашто државни органи не објаве све податке о легалности тог оружја.

-Нека државни органи објаве чињенице, а не да се мистификују ствари. Да не коментаришем и вокабулар који се користи… Та прича лансирана је из једног медија и асоцира на ону причу о порно снимцима хрватске председнице који су резултирала бламажом целе земље- рекао је Шабић.

Према његовим речима, јавност није добила објашњење по ком основу и којем закону Тужилаштво треба да даје одобрење да се заштитнику грађана обезбеди увид у нека документа. Подсетио је да је тиме правдан изостанак сарадње државних органа са заштитником грађана у вези са његовим захтевима поводом инцидента на Паради поноса, када је претучен брат премијера Александра Вучића.

Упитан да ли сам трпи притиске, он је навео да су и о њему постојали неки нетачни написи само због тога што је упозорио једног министра на неправилности у раду. Навео је и да се преко часописа Одбране, чији издавач је при Министарству одбране, „продају информације“ да он угрожава безбедност земље.

-Проблем наших политичких странака је у томе што на људска права и слободе гледају различито у зависности да ли су у власти или опозицији- оценио је Шабић и указао и на проблем да повереник нема могућност да покрене прекршајни поступак у случају кршења закона, док министарства то, како каже, не чине, док „ни Влада не обезбеђује извршење одлука које доноси Повереник.

Шабић је оценио да је у Србији правило да извршна власт игнорише проблематику заштите података о личности, због чега се то питање не решава годинама, па се десило, како је подсетио, да се компромитује комплетна база података о грађанима Агенције за приватизацију“-пренела је РТВ

Огласила се и Адвокатска комора Србије саопштењем у којем је изразила забринутост поводом, како је навела, „непримерене медијске кампање која се последњих дана води против институције Заштитника грађана“.

Овакве активности извршне власти представљају непримерену провокацију владавине права“-наводи у саопштењу АКС

Апел подршке омбудсману Саши Јанковићу

После приче о наводној “афери пиштољ” Заштитника грађана Саше Јанковића , објављене у Информеру, у којем се наводи да се “друг Саше Јанковића 1993. убио из његовог пиштоља за који он тада није имао оружани лист”, те потоње најаве министра полиције Небојше Стефановића да ће с тим у вези консултовати Тужилаштво, да , како је изјавио, “видимо да ли је уопште правно могуће након, свега тог времена реаговати”, уследила је и реакција грађана.

Јанковић: Неосноване оптужбе

Танјуг је пренео да је Заштитник грађана, одговарајући на напис у Информеру, саопштио “да је пиштољ, којим се пре 22 године убио његов пријатељ, био регистрован на његово име, да сви подаци о томе постоје у Министарству унутрашњих послова и да је стога министар Небојша Стефановић ‘морао или могао знати’, да је лаж да је оружје било нелегално”.

-Министар унутрашњих послова, у чијем министарству стоје подаци о регистрованом оружју и власницима, могао је да ове чињенице саопшти јавности и прекине сваку дилему, ако је ико има. Уместо тога, др Небојша Стефановић је данас изјавио да ће он (!) да се консултује са тужиоцем о томе да ли је случај застарео и тако сугерисао да је ‘случај’ постојао, односно да је пиштољ заиста био нелегалан. А морао је, или могао, знати да је то лаж“, објавио је Јанковић на Твитеру. Јанковић је навео да је трагична чињеница да је пре 22 године један од његових најближих пријатеља извршио самоубиство у стану његовог оца у коме је тада живео, пиштољем уредно регистрованим на његово име, у моменту када није био код куће-пренела је агенција Танјуг.

На другој страни, сабирајући низ бучних крчања на линији између власти и Јанковића, поготово последњих месеци, све већи број грађана потписује апел подршке омбудсману који је иницирао “Центар за практичну политику”, сматрајући да “представници власти настављају хајку на Заштитника, користећи све грубљи и све непримеренији језик”.

У апелу се, истовремено, “позивају представници власти да, ако су уверени у нестручност или несавесност Саше Јанковића, хитно покрену поступак за разрешење и покажу јавности Србије којим аргументима располажу”

-Закон о Заштитнику грађана прописује поступак за разрешење и представници власти у Парламенту увек могу покренути тај поступак и разрешити Сашу Јанковића. Услов је, наравно, да прво докажу да Саша Јанковић нестручно и несавесно обавља свој посао. Непокретање оваквог поступка недвосмислено значи да оцене представника власти о Јанковићу као „неодговорном политиканту“, „лажову“ и „непријатељу Србије“, нису ништа више од опасних клевета”. У Апелу се, напомиње, да рад Заштитника грађана није изузет из критике нити оцене јавности, медија, па и самог органа који га је изабрао – Народне скупштине Србије, али и додаје да “критика и клевета нису исто”.

Вучић: Свако има право да изражава другачије политичко мишљење

Премијер Србије Александар Вучић је на питање да ли ће заштитити омбудсмана, одговорио питањем, „ ко га напада“.

-Свако у нашој земљи има право да изражава другачије политичко мишљење, нити га смењујемо, нити га ко дира, нека човек ради свој посао како он мисли да је најбоље, а грађани су ти који ће да суде да ли смо свој посао радили добро или не- изјавио је премијер Вучић.

-Представници власти, укључујући премијера Вучића и неке од министара, служе се непримереним речником, тешким оптужбама, укључујући и оптужбе за кривична дела, као и простим увредама, што све заједно никакве везе нема са критиком рада Јанковића. Атмосфера која је тренутно створена довешће веома ускоро до потпуне парализе рада Заштитника грађана и других независних институција и обесмишљавања самог концепта независне контроле власти- указује се у Апелу уз позив, како је наведено, “демократској јавности да се свим демократским и легалним средствима супротстави ауторитарним тенденцијама у држави и да се ангажује на спречавању даљег урушавања независних институција, владавине права и демократије у Србији”.

Пријатељи сајта