Н1: Смењени сви уредници РТВ, саопштено им телефоном

rtv-2-n1

Фото: Сајт Н1

Сви уредници Радио-телевизије Војводине су смењени, незванично сазнаје лист “Данас”. Уредницима је ова одлука саопштена у уторак увече, телефоном, преноси тв Н1.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је на свом Твитер налогу навео да се „У РТВојводине решења новинарима о распоређивању на нова радна места буквално уручују на ходнику“.Он је касније додао да је, према незваничним инфрмацијама, смењено седам уредника, углавном из информативног програма. Претходно се Управни одбор Радио-телевизије Војводине огласио саопштењем у којем наводи да је на седници констатовао оставку коју је поднела главна и одговорна уредница првог програма телевизије Марјана Јовић.

На место вршиоца дужности главног и одговорног уредника првог програма телевизије Радио-телевизије Војводине, именована је Нада Калкан, дипломирана политиколошкиња, дугогодишња новинарка и уредница РТВ-а.

Одмах након избора на којима је промењена власт у Војводини и уместо ДС-а на власт дошла коалиција предвиђена СНС-ом почеле су смене и откази на Радио телевизији Војводине. Прво је УО РТВ сменио програмског директора РТВ Слободана Арежину, који је изјавио да је смена политички притисак а неколико дана након тога оставку на своју функцију дао је генерални директор РТВ Срђан Михајловић, који је у писаној изјави навео да је проценио да је „у интересу РТВ-а“ да се повуче са тог места.

Јавности су се обратили и новинари и уредници РТВ, који су у изразили забринутост да би нагле и нејасно образложене кадровске промене у РТВ-у могле да наруше тешко стечени углед покрајинског јавног сервиса и поверење грађана.

У отвореном писму јавности више од четрдесет новинара и уредника РТВ-а поручили су да желе да сачувају атмосферу у којој ће моћи да наставе да раде ослобођени политичких притисака.

Писмо запослених на РТВ-у можете да прочитате у целости на  сајту Н1 под насловом: “Зашто смо смењени преко ноћи”?, као  и одговор нове главне и оговорне  уреднице РТВ, која тврди:” “Нема смена, бирам свој тим, то су и они радили“

Програмски савет Радио-телевизије Војводине саопштио је у понедељак да је досадашњи управљачки тим тог покрајинског јавног медијског сервиса радио добро.

Извор: Н1

Пријатељи сајта