N1: Smenjeni svi urednici RTV, saopšteno im telefonom

rtv-2-n1

Foto: Sajt N1

Svi urednici Radio-televizije Vojvodine su smenjeni, nezvanično saznaje list “Danas”. Urednicima je ova odluka saopštena u utorak uveče, telefonom, prenosi tv N1.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je na svom Tviter nalogu naveo da se “U RTVojvodine rešenja novinarima o raspoređivanju na nova radna mesta bukvalno uručuju na hodniku”.On je kasnije dodao da je, prema nezvaničnim infrmacijama, smenjeno sedam urednika, uglavnom iz informativnog programa. Prethodno se Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine oglasio saopštenjem u kojem navodi da je na sednici konstatovao ostavku koju je podnela glavna i odgovorna urednica prvog programa televizije Marjana Jović.

Na mesto vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa televizije Radio-televizije Vojvodine, imenovana je Nada Kalkan, diplomirana politikološkinja, dugogodišnja novinarka i urednica RTV-a.

Odmah nakon izbora na kojima je promenjena vlast u Vojvodini i umesto DS-a na vlast došla koalicija predviđena SNS-om počele su smene i otkazi na Radio televiziji Vojvodine. Prvo je UO RTV smenio programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je izjavio da je smena politički pritisak a nekoliko dana nakon toga ostavku na svoju funkciju dao je generalni direktor RTV Srđan Mihajlović, koji je u pisanoj izjavi naveo da je procenio da je “u interesu RTV-a” da se povuče sa tog mesta.

Javnosti su se obratili i novinari i urednici RTV, koji su u izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV-u mogle da naruše teško stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.

U otvorenom pismu javnosti više od četrdeset novinara i urednika RTV-a poručili su da žele da sačuvaju atmosferu u kojoj će moći da nastave da rade oslobođeni političkih pritisaka.

Pismo zaposlenih na RTV-u možete da pročitate u celosti na  sajtu N1 pod naslovom: “Zašto smo smenjeni preko noći”?, kao  i odgovor nove glavne i ogovorne  urednice RTV, koja tvrdi:” “Nema smena, biram svoj tim, to su i oni radili“

Programski savet Radio-televizije Vojvodine saopštio je u ponedeljak da je dosadašnji upravljački tim tog pokrajinskog javnog medijskog servisa radio dobro.

Izvor: N1

Prijatelji sajta