Nastavak suđenja za kredite „Agrobanke“ 5.februara

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 5.februar nastavak suđenja bivšem predsedniku UO Agrobanke Dušanu Antoniću i ostalim okrivljenima u vezi kredita te banke.

Suđenje se nastavlja posle više odlaganja tokom pet meseci štrajka advokata.

Prema ranijim najavama, odbranu bi trebalo da iznese nekadašnji direktor subotičke filijale „Agrobanke“Jožef Kasa o optužbama da pojedini krediti koje je banka odobrila firmama subotičkog privrednika Peđe Mališanovića, „nisu bili u skladu s propisanom procedurom i obezbeđeni adekvatnim garancijama vraćanja“.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti nekadašnjeg predsednika Upravnog odbora „Agrobanke“ Dušana Antonića i još dvadeset osoba za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica zbog kredita i bankarskih garancija u periodu od 2006. do 2011. godine za koje, kako je navedeno, nisu položeni odgovarajući instrumenati obezbeđenja i ostali su nevraćeni.

Iz organa uprave bivše „Agrobanke“, osim Antonića, optuženi su: bivši zamenik predsednika Izvršnog odbora Slavoljub Korićanac, član Izvršnog odbora banke Bojan Zarić, direktor pravnih poslova Boban Labović i direktor sektora rizika Vehbo Papić. Ostali okrivljeni su uglavnom odgovorna lica u firmama koje su dobile kredite .

U istom postupku su spojene tri optužnice.

Po prvoj optužnici, zbog odobravanja kredita firmama „Habit farm“, „Svis farmacija“, „Svis inter medikal“, „Produkt trejd fajnans“, „Vestern stajl“, „Merkjuri Internacional“, „Luton“, „Novi dani“, „Hed komerc“ i „Drina Timber“, sudi se bivšim čelnicima „Agrobanke“: Antoniću, Korićancu, Zariću, Laboviću i Papiću. Zbog neizmirenih obaveza po kreditima “Hed komerca” i “Drine timbera” odgovaraju Milan Antonić, inače, sin prvookrivljenog, Branimir Uzelac, Saud Hasović, Miloš Uzelac i Slobodan Ratković. Pred sudom su završili i ovlašćeni sudski veštaci iz Beograda Stojan Stojanov i Zvezdan Damjanović.

Kao odgovorna lica u preduzećima koja su bila u sistemu „Habit grupe“ u vezi sa kreditima optuženi su: Miloš Marković, Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Nenad Maričić, Snežana Paunović i Dragovan Milinković. Optužen je i Duško Sekulić, sin sada pokojnog vlasnika komapnije „Habitfarm“ Radoslava Sekulića.

Tužilaštvo je povodom ove optužnice saopštilo: „Postoji sumnja da su krediti odobravani grupama povezanih pravnih lica, bez adekvatnog obezbeđenja naplate, a protivno zakonu o bankama, aktima Narodne banke Srbije i internim aktima ‘Agrobanke’. Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke“.

-Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza- navelo je Tužilaštvo. U prvoj optužnici, zbog nevraćenih kredita ukupna štete za “Agrobanku” procenjena je na oko 84 miliona evra.

Druga optužnica tereti Dušana Antonića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića, Vehba Papića i Bobana Labovića, kao članove Izvršnog odbora Agrobanke, za odboravanje kredita firmama „Kjub rial estejt“ , Imtel kompjuters , Imtel i RCG , a obuhvaćen je i vlasnik tih preduzeća biznismen Ljubomir Samardžić. Reč je o kreditima u ukupnom iznosu oko 10 miliona evra po kojima, tvrdi Tužilaštvo, nisu izmirene obaveze.

Treća optužnica ima dva dela- prvi se odnosi na filijalu „Agorbanke“ u Subotici, a osim Jožefa Kase okrivljeni su nekadašnji pomoćnik direktora te filijale Zoran Malešević, kao i privrednik Peđa Mališanović zbog kredita koje su dobile njegove firme “Azohem”, “Mala Bosna” i “Azotara- Subotica”.

Drugi deo ove optužnice odnosi se na kredite „Agrobanke“ u Beogradu ,odobrene većem broju privatnih preduzeća u Beogradu, Guči i Vučju, a podignuta je protiv njihovih vlasnika i odgovornih lica Stevana Alavanje, Predraga Vučkovića, Milenka Surudžića. Zbog odobravanja kredita optužena su ogovorna lica u „Agrobanci” AD Beograd: Dušan Antonić, Slavoljub Korićanac, Bojan Zarić, Boban Labović, Vehbo Papić, Velibor Lukić, Bojan Simonović i Branislav Pešić. Iz Tužilaštva je u vezi ove optužnice saopšteno da po svim obuhvaćenim kreditima, procenjena šteta za „Agrobanku” iznosi ukupno 6.733.882.327 dinara.

Okrivljeni Dušan Antonić je u odbrani pred sudskim većem sve optužbe negirao i naveo da je „ceo slučaj kombinacija lažne optužbe na račun celog rukovodstva ‘Agrobanke’ i suđenje bankarskom sistemu Srbije“.

Propast „Agrobanke“, Antonić je doveo u direktnu vezu sa uvođenjem prinudne uprave 29. decembra 2011.godine i privremenim merama koje je donela NBS, a koje su, kaže, podrazumevale naplatu svih kredita, kao i zaustavljanje reprograma dugova .

– Urušavanje Agrobanke predstavlja urušavanje privrede Srbije. Agrobanka je kredite davala za realnu proizvodnju. -kazao je Antonić, tvrdeći da je banka činila sve da zaposli domaću privredu i pomogne njen oporavak.

Antonić je rekao da je „više od 80 firmi prošlo razne kontrole i da se nigde ne može naći da je ‘Agrobanka’ dala kredite bez pokrića“.

-„Agrobanka“ je u oktobru 2011. godine i posle proglašenja nelikvidnom i uvođenja privremene mere, imala štednju od 360 miliona evra, deviznu rezervu kod NBS od 120 miliona evra, 40 miliona evra kod stranih banka, 2407 kreditnih plasmana u ukupnom obimu od 383 miliona evra. Sprovođenje privremenih mera u praksi je značilo da bi ‘Agrobanka’, kako bi postala pozitivna, trebalo da izvuče iz agrara i od drugih klijenta 300 miliona evra kredita u roku od tri meseca – tvrdio je Dušan Antonić pred Specijalnim sudom 2. decembra 2013.godine. Privremenim merama , kako je naveo optuženi, „Agrobanci“ je „zabranjen reprogram kredita privredi i građanima kao i odobravanje novih zajmova“.

Banka je, isticao je Antonić, ukazivala na loš efekat mera i obraćala se tadašnjem državnom vrhu, predsedniku Borisu Tadiću i predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

– Tražili smo da normalno poslujemo, odlaganje mera za 9 meseci, da se „Agrobanci“ omoguću dokapitalizacija i da se otvori naša banka ćerka Agrarna banka u Banjaluci. Sve je bilo uzalud. Kasnije smo bili pozvani u NBS na razgovor gde nam je rečeno da se privremene mere moraju sprovesti i da se naplaćuju krediti. Nije vaše da brinete o privredi, rečeno nam je u NBS. Zatim je 29. decembra 2011. uvedena prinudna uprava i dotadašnje rukovodstvo Agrobanke nestalo je sa scene za 24 časa. Prunudna uprava je obustavila dokapitalizaciju, vrši se manipulacija bilansima u naredna dva dana. Potom se najveći deo kredita proglašava nenaplativim. Iznosi kreditnih plasmana u celini su prebacivani na rezervaciju i na taj način su dugovanja velikog broja preduzeća ostavljena staroj Agrobanci, kako bi se ona bez zaduženja prebacila u Novu Agrobanku-ispričao je Antonić na glavnom pretresu 2. decembra 2013.godine.

U “Agrobanci“ je otvoren stečaj u junu 2012.godine.

Prijatelji sajta