Непознати нападачи тешко повредили адвоката Кастратовића

Београдски адвокат Марко Кастратовић избоден је и опљачкан око поноћи 26. јула, а задобио је, констатовали су лекари, теже повреде, јавио је дневни лист „Блиц“.

Кастратовића су, како наводи Блиц, напала тројица засад неидентификованих мушкараца, у хаустору зграде у којој се налази његова канцеларија.

Адвокат је за овај лист изјавио да су му разбојници украли торбицу у којој је поред личних докумената имао и новац, као и да је после напада успео да позове полицију и хитну помоћ, а полицији је приликом увиђаја рекао да му нико у последње време није претио и мисли да је напад био насумичан.

– Пресрели су ме испред поштанских сандучића у делу хаустора у коме је мркли мрак-изјавио је Кастратовић за Блиц.

Адвокат Момчило Булатовић каже да је ово, нажалост, ко зна који напад на адвокате.

Имам оправдану бојазан због искуства са „решавањем“ досадашњих напада да се ни овај неће разрешити-истиче Булатовић у тексту објављеном на сајту Боља адвокатура

„Када ово кажем, имам у виду да су нападнути колега Милан Вујин и нису откривени нападачи, колега Ненад Вукасовић и нису откривени нападачи, колега Мишко Зарић и нису откривени нападачи, колега Славко Јеловац и да ми не замере колеге, можда још неко али заиста у овом тренутку не могу да се сетим.

У чему је проблем власти и Министарства унутрашњих послова да открију нападаче?

То најбоље они знају, а ми можемо само да претпоставимо.

Но, уколико желимо да наставимо да живимо и да радимо у једној слободној земљи онда та држава и њени органи власти морају и нама да гарантују и мир и сигурност и безбедност.

Не сме нико да нас посматра као грађане другог реда без обзира колико им се не допадало оно што ми радимо и како ми радимо иако то не радимо на начин на који они мисле да би ми требали да поступамо и да радимо.

Стога морамо под хитно да упутимо апел Министарству унутрашњих послова и да тражимо да се под хитно пронађу и открију нападачи на колегу Кастратовића и да тражимо да нам се достави подхитно извештај о резултатима трагања за нападачима на наше колеге које сам поменуо и извештај о разултатима тих трагања.

Управо је интерес нас адвоката да утврдимо ко стоји иза ових напада, зашто се адвокати нападају да би знали који су стварни и прави узроци и да би могли доносити даље одлуке у вези са поступањем.

Овако уколико тога нема ми остајемо на улици незаштићени као глинени голубови и сви имају могућност да нападе тумаче како коме одговара и да се формира јавно мњење како одговара онима који треба да нас заштите. То сигурно није формирање јавног мњења које би требало да да једну афирмативну слику о овој часној и узвишеној професији.

Верујем да ће и надлежни органи адвокатских комора Београда и Србије без обзира на све размирице сагледати на прави начин ово што се десило и да ће са своје стране најенергичније реаговати, а ради очувања интергритета професије адвоката“, наводи Булатовић

Један од најбруталнијих напада, који до данас није расветљен, догодио се у јуну 2012. на познатог адвоката Ненада Вукасовића коме су у канцеларију упала двојица маскираних мушкараца, изударали га и сасули му киселину у лице.

Напад на Вукасовића изазвао је протест адвоката и једнодневну обуставу рада, а адвокат Илија Радуловић је позвао све колеге да пошаљу поруку друштву да се тако не може, а упозорио је и на то да је „као последица општег стања у нашем друштву дошло до пораста агресивности као начина опхођења међу људима“.

-Једном речју, насиље је почело да се примењује уместо закона –указао је тада адвокат Радуловић.

Да већ подуже, готово сваког дана, друштвени амбијент постаје све најприступачнији за оне „што кроз живот нечујно и тихо газе као да ногом ступају по памуку“, овде одавно није вест, као ни то да још увек доминантна већина обичних из неког разлога пасивно посматра растући тренд јавне манифестације необуздавања људске природе и то издања њеног најјаднијег и најгорег наличја.

Али, премлаћивања, напади киселином, ножем, ватреним оружјем на кућном прагу, на радном месту, нису само наличје друштва већ тешки злочини које истражни органи морају да реше.

Уколико је истина да није расветљен ни један једини напад на адвокате, то сигурно није добра порука. Заиста, како је то могуће?

Пријатељи сајта