Ново суђење за Овчару 15. јуна

 АПЕЛАЦИОНИ СУД У БЕОГРАДУ: ПРОЦЕС ОПТУЖЕНИМА У СЛУЧАЈУ „ОВЧАРА“

 Апелациони суд у Београду заказао је за 15. јун почетак новог суђења тринаесторици некадашњих територијалаца Вуковара, оптуженим за кривично дело ратни злочин према ратним заробљеницима, у случају „Овчара”, 21. новембра 1991. године током оружаних сукоба у Хрватској.

Први термин заказан је током пет радних дана од 15. до 19. јуна, а Апелациони суд је одлуку о отварању главног претреса донео приликом поновног разматрања жалби одбране на осуђујућу пресуду београдског Вишег суда изречену 12. марта 2009. године којом је 13 бивших припадника Територијалне одбране Вуковара осуђено на укупно 193 године затвора.

Поновљена седница о жалбама на првостепену пресуду одржана је средином фебруара ове године. Претходно је Уставни суд Србије усвојио жалбе окривљених на повреде права на правично суђење, због чега је Врховни касациони суд по захтеву за заштиту законитости укинуо пресуду Апелационог суда којом је првостепена пресуда била правоснажно потврђена и наложио је понављање поступка.

На суђењу би требало да буду поново испитана оба заштићена сведока сарадника. Један од доказа који би требало да буде изведен на новом суђењу је записник о саслушању заштићеног сведока- бр. 1 о случају „Овчара“ пред Хашким трибуналом у процесу

официрима бивше ЈНА Веселину Шљиванчанину, Мирославу Радићу и Милету Мркшићу. Извођење тог записника предложио је адвокат одбране Рајко Јелушић, јер како каже, „постоје битне разлике у оном што је сведок- 1, о догађају на Овчари говорио у Хагу, у односу на што је рекао у поступку у Србији“.

Јелушић је предложио да као доказ буде изведен и део пресуде Хашког трибунала у случају тројице пензионисаних војних официра, у ком, по речима адвоката, „суд образлаже зашто не може да поклони веру сведоку- бр 1“

Прихваћено је да поново буде саслушано још неколико сведока.

-Циљ одбране је да се објективно, тачно и потпуно утврде чињенице. Нико не брани злочин, напротив. Прва сам несрећна због тога што се десило на Овчари -изјавила је Снежана Ковачевић,такође бранилац у овом процесу.

У протеклих једанаест и по година, по пресуди бившег Окружног, сада Вишег суда у Београду, седморо оптужених је у потпуности издржало затворске казне, а шест којима је било изречено по 20 година затвора и досад су издржали нешто мање од две трећине, прекинуто је даље извршење казне и укинут притвор до нове правоснажне пресуде. Том пресудом, поједини окривљени били су осуђени по оптужбама да су учествовали у убиству ратних заробљеника, а један број искључиво за физичко малтретирање заробљеника.

Сви окривљени су негирали оптужбе које су им оптужницом стављене на терет.

По наводима оптужнице Тужилаштва за ратне злочине, на пољопривредном добру Овчара код Вуковара у ноћи између 20. и 21. новембра 1991. године, убијено је око 193 ратна заробљеника, припадника хрватских оружаних снага.

Пријатељи сајта