Novo suđenje zbog nesavesnog lečenja devetnaestogodišnje Jelice Radović

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu u toku je ponovljeno suđenje lekarima i vlasnici beogradske privatne klinike „Decedra“, optuženim za nesavesno lečenje Jelice Radović (19) koja je 2006. godine preminula od sepse posle rutinske operacije čukljeva u toj klinici.

Optuženi su hirurg-ortoped Slavko Tomić, anesteziolozi Olivera Jeremić i Miodrag Stojanović, kao i vlasnica „Decedre“ Svetlana Sremčević.

Zbog rutinske operacije čukljeva Jelica Radović se u kliniku „Decedra“ javila 5. septembra 2006. gde joj je istog dana i obavljena. Već sutradan roditelji su primetili da je njihovoj ćerki loše, a kad je 8. septembra prebačena u Urgentni centar, utvrđeno je da ima sepsu. Preminula je narednog dana.

Komisija sudskih veštaka medicinske struke je u nalazu o veštačenju navela da „nema sumnje da je uzrok smrti Jelice Radović sepsa“.

„Izvesno je da je u toku ili nakon operacije čukljeva u organizam oštećene ušla bakterija koja je izazvala sepsu“ , zaključili su veštaci u nalazu koje je izvedeno kao dokaz na prvom suđenju.

Prvostepenom presudom koja je ukinuta, vlasnica „Decedre“ Svetlana Sremčević bila je osuđena krivično delo nesavestan rad u službi na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, a lekarima su bile izrečene zatvorske kazne u trajanju po petnaest meseci i dve godine zabrane rada u struci.

Apelacioni sud je 2013. godine ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Prijatelji sajta